Naturdagbog for Vesthimmerland 2009

2009Tilbage til forsiden
Opdateret d. 27.12.2009


Torsdag den 24. dec. 2009
Skyet
Vind fra sydvest
Omkring frysepunktet


Stær i vinterdragt
Frådser i Elstar
24.dec.2009

Solsort
Tårupgårdvej 7
Julebesøg hos Anna, Majken og Peter. I deres have har de for en halv snes år tilbage plantet et æbletræ, der bærer navnet "Elstar". Træet har den egenskab, udover, at æblerne er velsmagende, så bliver de også hængende langt hen på året. Og det tiltrækker hvert år store mængder Sjaggere og enkelte Vindrosler. Allerede en kilometer før deres hus kunne vi se, at der var rigtig mange Sjaggere i området. På den ene side af vejen vokser der nemlig en høj tjørnehæk fyldt med bær. Fuglene fløj i kaskader ud over vejen, efterhånden som vi bevægede os fremad.
Og da vi var fremme ved haven, fik vi syn for sagn. Majken havde nemlig varskoet mig og foreslået at medbringe kamera. Gennem et åbentstående vindue kunne jeg uden at forstyrre fuglene fotografere på livet løs. Det var ganske vist mørkt i vejret, men Nikon D300 klarer fint 1000-1200 ISO uden støj i billedet.
Undertiden sad der over 20 Sjaggere i træet. Desuden 7-8 Solsorter, 2-3 Vindrosler og en enkelt Stær i vinterdragt.Også småfugle som Bogfinke og Blåmejse nippede af det velsmagende frugtkød. Det var et syn, som man sjældent har mulighed for at opleve.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Sjagger i Elstar 24. dec. 2009

Onsdag den 23. dec. 2009
Dagen er tiltaget med under et minut.
Lidt sol og letskyet. Få dråber regn
Svag vind fra sydvest
Plus 1 grad


Morgensol over Farstrup
23.dec.2009
Farstrup
Vi har nu passeret vintersolhverv, som indtraf den 21. dec. Helt præcist kl. 18:47 dansk normaltid. Natten mellem den 21. dec.og 22. dec. var således årets længste. Nu går vi lyse tider i møde. Ja, allerede nu fornemmer man, det sker. Men det er nu nok snefaldet, der begyndte onsdag i sidste uge, og som i det sidste døgn har lagt yderliger få centimeter til, der suggererer os.
Jeg var tidligt på færde i morges. Dels for at rydde sne ved foderhusene, dels for at indfange stemningen med kameraet. Selv et kedsommeligt landbrugsland, som det, der omgiver os her, kan takket være nogle gravhøje og enkelte træer, der bryder monotonien, tage sig godt ud i nyfalden sne.
I de sidste par dage har vi haft besøg af to Musvåger. Den ene vovede sig helt ned i haven, hvor den fandt andet spiseligt, end de gode ben, som jeg har sømmet fast oven på tårnfalkekassen. Ellers er der ikke noget nyt i fugleflokkene i forhold til den 19. Der er stadig godt med hybenfrugter, så mon ikke Sjaggerne dukker op igen.


Frosten tegner smukke mønstre i vandpytterne


Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Baunehøj
Farstrup 16. dec. 2009


Kvækerfinke han i vinterdragt
Farstrup 23. dec. 2009
Lørdag den 19.december 2009
Sol fra kl. 9 til 14:30
Svag vind fra sydøst
4-5 frostgrader


Grønirisk
Farstrup 19.dec.2009
Haven Farstrup
Onsdagens snefald har skabt liv i haven. 24 arter er set i løbet af dagen. Men der går også svind i fuglefoderet. Musvågen og skaderne har allerede fundet de gode ben, og Solsortene, som vi næsten ikke har haft i haven hele efteråret, optræder nu med over 10 fugle. Desuden har vi som det fremgår af forsidebilledet haft besøg af Vindrosler. I går talte jeg 6 samtidig med en flok Sjaggere på over 15 fugle. Grønspætten har skreget. Et par Tyrkerduer søger til foderhuset, og en enkelt Rigdue har vi set. Det er ikke meget i betragtnig af, at man i det åbne land for få dage siden kunne se flokke på over 100 fugle. En enkelt Dompap han har vist sig, og i går så vi de første Kvækerfinker. Hen på eftermiddagen fik vi en lille smagsprøve på Rødhalsens aggressivitet over for artsfæller. Den ene af fuglene, måske den fugl, som "bor" her, stillede sig i truepositur, så de røde brystfjer blev vist frem, og fjerene pustet op. Egentlig kamp blev det ikke til. Følgende arter er set i dag: Musvåge, Spurvehøg, Fasan, Tyrkerdue, Ringdue, Grønspætte, Gråkrage, Allike, Husskade, Skovskade, Musvit, Blåmejse, Sumpmejse, Gærdesmutte, Sjagger, Vindrossel, Solsort, Rødhals, Grønirisk, Dompap, Bogfinke, Kvækerfinke, Gulspurv, Skovspurv.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på PbasenTyrkerdue
Farstrup 19. dec. 2009
Tirsdag den 2.december 2009
Sol fra kl. 9
Svag vind fra sydøst
nattefrost- dagtemp.: 4-5 grader


Skægmejse
Han Vejle 2. dec. 09
Han Vejle
Samme vejr som i går og samme udlængsel. I dag var Han Vejle mit mål. En stille frostklar morgen skulle nok kunne lokke en del Skægmejser frem, tænkte jeg. På vej dertil ad Alvej nær Torup Holme stod en mindre flok Kortnæbbede Gæs. Jeg stoppede naturligvis op. Men fuglene var for langt væk til fotografering. Midt i flokken fandt jeg imidlertid en fugl med hvid halsring. Ved hjælp af skopet kunne jeg aflæse ringen. H29 viste sig at være en fugl, der blev mærket den 3. august 2008 på Svalbard. Takket være min tålmodighed sad jeg så tilpas længe og ventede på, at fuglen skulle fremvise båndet tydeligere, at flokken pludselig blev urolig og gik på vingerne. Det gav mig mulighed for fine flugtbilleder i flot morgenlys. Nedenstående billede er blot et lille udsnit af en større flok, hvor man i øvrigt kan se den ringmærkede fugl som nr. 2 øverst (den med afskåret vinge).
Ved Han Vejle forsøgte jeg at gå ud til fugleskjulet for at få medlys, men på grund af høj vandstand og nattefrost var gangbroen dækket med et lag is, som gjorde det umuligt at komme sikkert frem. Jeg havde imidlertid kun gået nogle få meter, så "knitrede" de første Skægmejser omkring mig. Men selv om jeg ventede en rum tid, så kom de aldrig op i toppen af tagrørene. Jeg besluttede mig derfor at gå en tur ad grusvejen. Både Grågæs, Sangsvaner og Kortnæbbede Gæs larmede inde fra Vejlen, som endnu ikke var islagt. På turen så jeg flere Skægmejser flyve over de rimfrosne tagrør. Men først på tilbagevejen fik jeg held til at fotografere dem. Omkring 30-35 fugle så jeg alt i alt. Det var en fin oplevelse på en 2. decemberdag, hvor solen varmede, og vandrikserne skreg i tagrørssumpen.


Husk du kan altid finde flere og større billeder på PbasenSkægmejse
Han Vejle 2. dec. 2009

Skægmejse
Han Vejle 2. dec. 09
Mandag den 1.december 2009
Sol fra kl. 9
Svag vind fra sydøst
nattefrost- dagtemp.: 4-5 grader


Tårnfalk hun
Bollerup 1. dec. 09

Kortnæbbet Gås
Mørkt hoved og hals
Næb kort og trekantet
med lille lyserødt bånd nær spidsen
Staun Enge
Stod op til en næsten skyfri himmel bortset fra en mørk skybræmme i øst, der gemte solen. Men ved 9-tiden kom den fri og kastede et varmt morgenlys over det himmerlandske landskab. En så sjælden dag, når man tager novembers mørke i betragtning, skulle udnyttes.
Efter et kort besøg på Nørkær Enge ved mølleparken for at kigge efter svaner (som der ingen var af) kørte jeg til Staun og videre ud ad Østerkærvej. På lang afstand kunne jeg se, at der var pænt med gæs på engen. Forsigtigt kørte jeg lidt tættere på, men stoppede op før flugtafsand. Gæssene havde delt sig i to adskilte flokke. Den ene var en ren flok af Kortnæbbede Gæs, den anden en blandet flok af Bramgæs og Grågæs med et mindre islæt af Kortnæbbede. Det var også tydeligt at se tilhørsforholdet, når nye fugle kom til. Jeg talte: Bramgæs 90, Kortnæbbede 160 og Grågæs 180. Foran gåseflokkene stod en mindre flok Viber på 50 fugle.
Hornsgård Holm
Med et skop kan man let fra Østerkærvej overskue Hornsgård Holm og det omgivende vand. Hvad der befinder sig nord for holmen, er det i sagens natur ikke muligt at sige noget om.
Mine obs.: Lysbuget Knortegæs 130, Gravand 25, Vibe 110 (overfløj), Strandskade 1, Storspove 2, Musvåge 1.
Barmer Landingssted
Kørte derefter til Barmer Landingssted. På en kornmark nordøst for Nørre Skovgård gik 60 Storspover og fouragerede. På vandet øst for Vår- og Kyø Holm lå i alt 250 Lysbugede Knortegæs. På selve holmen var der tilsyneladende ikke mange fugle. Vandstanden var for høj. Derfor ingen fugle på vaden i øst.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Knopsvane over Limfjorden
I baggrunden ses Oksholm Herregård og Oksholm Klosterkirke
1. dec. 2009

Grågås
Lysere hoved end kortnæbbet
Næb kraftigt lyserødt
Søndag den 29. november
Overskyet, men tørt
Vind fra sydøst
6-7 grader


Ederfugle, Aså Havn
Aså Havn
Aså Havn har ry for at kunne fremvise lidt spændende fugle. Så trods et vejr med mørke truende regnskyer og kold blæst fra sydøst besluttede vi os for et kort besøg. Vi var på egnen, så helt spildt ville det ikke være, hvis det skulle vise sig, at havnen var tom. Meget var der nu ikke at se, men lidt Ederfugle er altid en nydelse. Desuden var der en enkelt Gråstrubet Lappedykker i vinterdragt. Bedre held næste gang!

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Ederfugle og Gråstrubet Lappedykker
i vinterdragt, Aså Havn
Tirsdag den 17. november
Sol
Vind fra sydøst
7-8 grader


Rødben
Staun Enge
"Mange skyer over landet det meste af denne måned har givet en foreløbig meget solfattig november 2009. Landsgennemsnittet kan til dags dato summeres op til 6,5 timers solskin. Dagene bliver kortere, og der bliver færre timer i døgnet, hvor Solen kan skinne ned til os. Sådan er det hvert år på denne tid. Men i år er oplevelsen af den mørke tid blevet forstærket yderligere af mange skyer og få chancer for solkig. Klimanormalen for soltimer i november er 54 timer, og hvis vi skulle have haft et gennemsnitligt år, burde vi have haft 27 timers sol til dags dato. Vi er altså langt bagud, nu efter den halve måned er gået".Citeret fra DMI's hjemmeside.

Så da solen i dag viste sig og bekræftede, at den stadig eksisterer, lokkede den med en tur til fjorden.
Det er præcis en måned siden, jeg sidst var ved Limfjorden. Det er der ikke mengen kontinuitet i, men det får være. Her følger en oversigt over mine obs.:
Grågås 90, Gravand 12, Toppet Skallesluger 8, Ederfugl 4, Blå Kærhøg han. I lang tid fulgte jeg den på dens jagt over engen langs fjorden mod Staun Bådehavn. Her kørte jeg ned i håb om at se den passere. Måske kunne jeg få billeder. Men den forsvandt af syne. Storspove 12, Rødben 6, og Vibe med 18 overflyvende fugle. Længere ude over vandet fløj en mindre flok Alm. Ryle, og Sanglærke 3 ialt fløj trillende over mig.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Storspove
Barmer Enge

Toppet Skallesluger hun
Tirsdag den 3. november
Overskyet og finregn
Frisk vind fra vest
7-8 grader


Hættemåge
31. oktober 2009

Sønderborg Havn og nærliggende skov 30. og 31. oktober
Disse dagbogsoptegnelser skriver sig tilbage til den 31. oktober, hvor Inger og jeg besøgte nogle venner i Sønderborg. De tidlige morgentimer før solopgang brugte jeg til en tur langs havnen. Talrige Hættemåger og Gråænder fouragerede på græsset under en række rønnetræer, der pryder promenaden fra badeanstalten til lystbådehavnen. Jeg tog en del billeder i blødt morgenlys, og senere så jeg talrige Hættemåger flyve til og fra rønnetræerne. Jeg slog mig til tåls med, at de sikkert fangede insekter, som man tit ser Hættemåger gøre over træer og buske. Det var først næste dag sent på eftermiddagen, at jeg til min store overraskelse opdagede, at de plukkede bær. Træernes tynde grene var vanskelige for dem at få fodfæste på, så derfor svævede de på ternemaner, plukkede og fløj bort med et rødt bær i næbbet, sådan som det fremgår af mine fotografier. Jeg har ikke tidligere set, ej heller hørt om fænomenet. Derfor sendte jeg en forespørgsel til DMU og fik følgende svar far Kjeld Tommy Pedersen:
Tusind tak for info og fine fotos! Det har jeg aldrig set før… Sorthovedet Måge findes i olivenlunde. Jeg har været ved Cambrils syd for Barcelona. Her findes de i tusindtal, hvor de æder oliven. De plukker dem ikke, men tager spildet efter høsten.
Stormmåger kan æde kirsebær og jordbær – især når de har sultne unger.
Jeg har tilbragt mange timer på et renseanlæg i Avedøre med masser af hættemåger og rønnebær, men aldrig set at hættemågerne har vist interesse for dem. Jeg vil nu prøve at teste det.
Næste gang jeg skal fodre hættemåger, så vil jeg blande rønnebær i brødposen og se hvad der sker når indholdet smides til mågerne…

Bedste hilsner Kjeld

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Hættemåge
Sønderborg 31. oktober 2009

Hættemåge
Sønderborg 31. oktober 2009
Lørdag den 17. oktober
Solrig dag
Nordlig vind
7-8 grader


Tårnfalk han
17.oktober

Kyst ved Nibe Renseanlæg
Vi lever i sandhed i kontrasternes land, når det gælder vort skiftende vejrlig. I går stod himmel og hav i ét, og en stærk kuling fra nord ruskede bøgetræerne fri af deres tyngende frugter. Fjordvandet skyllede ålegræsset op på land, hvor det i dag ligger som sorte, tykke slanger langs tagrørene ved kysten ud for "Nibeskrænten". Her kørte jeg ud ved 10-tiden i flot solskin og med svag brise fra nord. Kun få steder var sandfladerne blottede, og her fandt jeg en lille flok vadefugle bestående af: Lille Kobbersneppe 12, Alm. Ryle 22, Rødben 4. Længere borte på den anden side af renseanlægget stod en flok Lysbugede Knortegæs på 13. Desuden kom en flok Hvinænder susende/hvinende forbi og slog sig ned øst for havnen. Gråæder, ja, i det hele taget alle kystfugle har i disse dage med jagt en betydelig flugtafstand.
Halkær Sø
Kørte senere til Halkær Sø, hvor jeg gik sydpå ad diget. Da jeg havde medbragt mit teleskop, lykkedes det nogenlunde at danne mig et overblik over, hvad søen rummede af fugle denne formiddag. Alle besøgende, der kaster et blik ud over søen, får straks det indtryk, at det er Blishønsene, der dominerer i antal. Specielt ligger der mange i søens sydligste del, og et slag på tasken på mellem to og tre tusinde slår næppe helt fejl. Ellers var det blandt ænderne Pibeanden, der med et antal på ca. 500 fugle var den talrigste. Troldand optrådte med en samlet flok midt i søen på ca. 150. Fuglene var inaktive, lå vel og sov, da de ikke henter føde her. Det sker som bekendt ude i fjorden. Gråænderne fik jeg ikke hold på, da de ligger meget spredt. Få Skeænder og Krikænder. Lille Lappedykker 8, Musvåge 4 og Tårnfalk 1. Tårnfalken var så optaget af at søge efter mus i vejgrøften, at jeg kunne køre ret tæt på i bilen. Fik da også ret gode billeder af den. En smuk han.

Lille Kobbersneppe 5, Rødben 2, Alm. Ryle 17.


Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Dunhammer
Halkær Sø 17.oktober 2009
Fredag den 2. oktober
Solrig formiddag
Svag nord-nordvestlig vind
15-16


Grønirisk i Blågrøn Rose
29. september

Farstrup kl. 10 - 12
Det er til stor glæde for os begge at kunne sidde på østterrasen i oktobersol med formiddagskaffen og se Kortnæbbede Gæs trække over huset. Der har i det hele taget været gang i gæssene her til formiddag. På en gåtur over markerne mod Kølby talte jeg over 80 Kortnæbbede, som alle kom fra fjorden og trak i sydvestlig retning.
3 Musvåger svævede over juletræskulturen, og 2 Tårnfalke blev skræmte, da jeg nærmede mig huset.
I de senere dage har vi set en del drosler, men kun i få sekunder. Der er sikkert tale om blandede flokke af Vin- og Sangdrossel. Grøniriskerne har fået smag for hybenfrugterne på Blågrøn Rose, Skovspurvene er her daglig, og Gærdesmutten har vist sig i dag. Enkelte Landsvaler ses endnu. Nogle kan have unger helt ind i september.
Storplettet Perlemorsommerfugl og Nældens Takvinge flyver stadig.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Kortnæbbet Gås
Udsnit af en større flok på 20 fugle
Farstrup oktober 2009
Lørdag den 19. september
Solrig dag
Næsten vindstille
19-20 grader


Stinksvamp
I folkemunde også kaldet Præstepik
19. september 2009


"Jeg er så ked af, den hænger nedad."

Almindelig Guldgaffel
Tur til Livø med NFD-Nord (Naturfotografer i Danmark)
Deltagere: Anders Pedersen, Nelly og Hans Hansen, Keld Væver og undertegnede.

NFD-Nords planlagte tur for september gik denne gang til Livø. Vejrmæssigt kunne datoen ikke havde været valgt bedre. Mange mennesker havde da også fået samme ide, men det mærkede vi ikke så meget til, da vi opsøgte steder uden for alfarvej. Vi var i havn ved 10:30-tiden og slentrede derefter ad Skippervej mod byen. En del Landsvaler fouragerede over heden og det smukke savannelignende overdrev, der strækker sig på begge sider af vejen. Rynket Rose og talrige vildroser (sikkert Blågrøn Rose) bugnede af hyben. Her er en overdådighed af frugter, som byder på masser af føde til såvel standfugle som trækfugle (Grønirisk, Solsort, Sjagger, Vindrossel, Silkehale m.f.)
Vi fulgte stien øst om byen for at gå lidt i fred. En sødlig lugt fra henrådnende mirabeller hang i luften. Ingen spiselige på dette tidspunkt. På taget af avlsbygningen fangede de Hvide Vipstjerter insekter
For enden af avlsgården gik vi mod vest i retning af den gamle egeskov. Her tilbragte vi nogle timer, hvor vi mest koncentrerede os om at fotografere svampe. For et par år siden havde vi tur i samme område, og da fandt vi et flot eksemplar af Oksetunge. Så mon ikke vi skulle have samme held denne gang? Jo, det slog ikke fejl. I løbet af dagen, hvor vi bevægede os noget rundt, fandt vi fire eksemplarer. Det sidste, som her er afbildet, var det smukkeste.

Nelly havde aldrig haft held til at finde Stinksvamp. Det blev der i allerhøjeste grad rådet bod på i dag. I nåleskoven nordøst for Engvej var der nærmest trængsel af Stinksvamp i forskellige stadier. Der blev knipset mange billeder, mens små frøer sprang rundt om os i det saftigtgrønne græstæppe.
På en mangegrenet væltet Eg fandt jeg en stor gul poresvamp, som jeg endnu ikke har bestemt. Se billedet.

Tiden løber hurtigt, når man er optaget af noget interessant. Så for at komme rettidigt frem til færgen, bevægede vi os mod byen. Ved udstillingshuset satte vi os i skyggen og nød de sidste dråber kaffe. På vej gennem byen talte vi over 50 Admiraler i nedfaldspærer. Tidligere havde vi set to eksemplarer af Skovrandøje, og ved dammen på tilbagevejen var der nu gang i guldsmedene. Også en lille flok Dådyr lod sig se i et kort øjeblik.

Det var denne svamp, Anders ville fotografere. Takket være min Coolpix kunne jeg klare opgaven noget lettere.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Oksetunge
En ret sjælden poresvamp,
der vokser på gamle ege.Juli -okt.
Livø 19.september 2009

Oksetunge - underside

Ingen forhindringer er for store, når naturfotograferne er i felten
Her ses Anders Pedersen højt
til grens på en væltet eg.
En gul poresvamp skal fotograferes.

Knippe-Svovlhat- meget alm.
Søndag den 13. september
Solrig dag
Frisk vind fra nordøst
17-18 grader


Kanadagås Barmer Enge
12. marts 2006
Læg mærke til den lyse strubeplet
Aggersborggård Vildtreservat - landsdækkende tælling af Grågås
I flot septembervejr med sol og stærk blæst fra nordøst indledte jeg min tælling af Grågæs med et stop ved parkeringspladsen umiddelbart efter Aggersundbroen. Efter nogle dage med høj vandstand var der nu ret lavvandet, og de brede sandflader lå blottet lige til at gå "om bord" i. Talte 26 Storspover og 200 Hættemåger. I det fjerne ved østkysten af Borreholm så jeg en mindre flok Grågæs, men de kom ikke i notesbogen, da jeg ville vente, til jeg fik et bedre overblik over holmen. Desværre var vejen gennem Aggersund spærret, så jeg måtte køre en ret stor omvej for at komme frem til voldanlægget, hvorfra man har det bedste overblik over holmen. Herfra talte jeg 450 Grågæs, alle på vandet. Ikke en eneste befandt sig på selve holmen. Ingen tvivl om, at jagt på Fjordholmene i de tidlige morgentimer havde fordrevet gæssene hertil. En lille flok Kanadagæs på 12 fugle opholdt sig på vandet mellem holmen og Løgstør. Godt gemt mellem græstuer på landsiden stod 260 Viber-en blandet flok af unge og gamle fugle. Fjordholmene
Som ventet var der ikke en eneste gås her. Alle var skræmt væk. Men yderst ude i vandkanten talte jeg 6 Strandhjejler, 50 Gravænder og 24 Storspover. Tilsyneladende også en mindre flok af Almindelig Ryle, men afstanden var for stor til den endelige bestemmelse.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Grågås 26. april 2006
Læg mærke til den hvide forvinge
Et godt kendetegn på en flyvende Grågås

Lørdag den 12 september
Tørt vejr med nogen sol
Skyet nordfra senere på dagen
Frisk vind fra nordvest
17-18 grader


Krikand han
27. november 2008
Den mindste af vores svømmeænder
Staun-Barmer- Valsted Enge - landsdækkende tælling af Grågås
Indledte turen sammen med Inger med et ophold på Østerkærvej i Staun, hvor vi har fint udsyn til Hornsgård Holm, især når solen er med os. Her så vi: Lysbuget Knortegås 11, Pibeand 60, Fiskehejre 3, Musvåge 1. På engen talte vi: Krikand 60, Hjejle ca. 100 og Vibe ca. 110. Alle gik på vingerne, da en Rørhøg kom ind fra øst. På turen ad markvejen mod øst kunne vi se flere Grågæs i luften, men ingen på engene ved Staun. Kun en enkelt Dobbeltbekkasin blev det til. I øvrigt er det glædeligt, at engene afgræsses, som det sker nu. Der er i følge ejeren Per Krogsgaard indgået en aftale om miljøvenlig jordbrugsforanstaltning (MVJ). Det bliver spændende at se, hvorvidt det vil få indflydelse på ynglefuglene.
Barmer enge
På skrænten ud for Nørre Skovgård kommer man så meget op i højden, at man kan overskue engene fra Buus Enge til Landingsstedet. Herfra talte jeg 580 Grågæs. På engene østover var der ingen gæs. Her så vi 150 Sølvmåger og 2 Gravænder.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Dobbeltbekkasin
sammen med Rødben
Nibe 5. januar 2009
Tirsdag den 1. september
Skyfrit fra morgenstunden
senere overskyet
Opfriskende vind.
23-26 grader


Parykblækhat
1. september 2009

Lille Ildfugl
Bjerghede 1. september 2009
Halkær
Septembers himmel er så blå... Skrev Otto Mortensen i 1949. Sådan kunne man også med rette have sunget i dag, hvor en tindrende blå himmel blandet med lette skyer lå over det himmerlandske landskab helt frem til midt på eftermiddagen. Allerede kort efter solopgang, som fandt sted gennem et tyndt skylag, tegnede det til at blive en smuk dag. Ikke så heldigt for jægerne, som havde set frem til netop den 1. september, hvor andejagten går ind. Lidt gråt og regndis er at foretrække, hvis man er jæger. Det forklarer da også, hvorfor antal skud lå ret lavt. Fra kl. 6:30 og frem til kl. 9:00 talte jeg kun 18 skud. Så det kan ikke være meget, jægerne har fået på tasken i morges. I øvrigt er de ænder, som man skyder nu, da også så "piggede", at de er meget vanskelige at plukke. Det i sig selv taler for at udskyde andejagten til 1. oktober, som det er foreslået af DOF i Vildtforvaltningsrådet .
Jeg var netop taget til Halkær Sø for at få et indtryk af jagttrykket. Samtidig kunne jeg så koncentrere mig om andet i søens omgivelser. På den plads, hvor Halkærgården lå, er der nu græs og shelters, hvor man kan overnatte. I græsset fandt jeg tre store populationer af Parykblækhat. Måske der, hvor møddingen tidligere har ligget. Her var rigelig blækhatte til frokosten. En Spætmejse gav lyd fra sig i et af de store træer ved voldgraven, og Ringduerne flagrede op, når der lød skud ude fra tagrørene. Mange Skarver trak til søen ude fra Halkær Bredning, og talrige Landsvaler fangede insekter over åløbet.
Senere kørte jeg syd om søen og stoppede op ved Bjerghede, et naturområde, som grænser op til Louisendalvej. Her fandt jeg Lille Ildfugl, Tidselsommerfugl, Nældens Takvinge og Lille Kålsommerfugl i parring.
Kort efter Louisendal var tre Musvåger på vingerne, da de blev mobbet af en Krage. Jeg kom på højde med dem og fik rimelige billeder. Lidt efter så jeg dem svæve over søens aller nordligste del. Her kørte jeg ned og var så heldig, at en af fuglene kom ganske tæt hen over mig. (Se forsiden) Det viste sig nu, at der var tale om i alt 5 fugle.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Ringdue
1. september 2009

Tidselsommerfugl
Bjerghede 1. september

Musvåge 1. september 2009
Onsdag den 26. august
Skyfrit
Frisk vind til kuling fra sydøst.
23-26 grader


Ahorn
26. august 2009

Stilkeg - agern
26. august
De levende hegn
I disse år breder storlandbrugene sig i uhyggelig grad. Naturen bliver mere og mere trængt ud i periferien. Det åbne land bliver dag for dag endnu mere åbent. Levende hegn, småplantager og større skovområder forsvinder og giver plads til de store landbrugsmaskiner og ikke mindst grundlag for et større arealtilskud. Små naturområder her i lokalområdet, ikke prangende og rige på et alsidigt plante og dyreliv, men som trods alt "gemte" på Grævlig, Ræv og Skovhornugle er forsvundet og nu under plov. Ja, selv i den tid, hvor Grævlingen og Ræven havde unger, jævnede man alt omkring gravene. Også de levende hegn, der i et vindomsust Vesthimmerland, giver et mildere mikroklima, forsvinder for at give plads til stordrift. At man fjerner de gamle sitkahegn er helt i orden, men desværre erstattes de ikke af nyplantning. Det ville ellers være en gevinst for plante-og dyrelivet, hvis man som tidligere genplantede med en variationsbredde, som den, der indgik i de trerækkede læbælter, der skød op i 70'erne og 80'erne. Her på egnen kan man dog stadig finde eksempler herpå, og en tur langs disse viser variationen:
Elm, Stilkeg, Almindelig Røn, Almindelig Hvidtjørn, Rødel, Navr, Ahorn, Snebær, Syren, Hyld, Ærtetræ, Glansbladet Hæg, Pilebladet Spirea, Dunet Gedeblad og Cotoneaster.
Som billederne viser,bugner de i disse dage af frugter.

Snebær

Glansbladet Hæg


Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Navr
26.august 2009

Dunet Gedeblad
26. august 2009
Torsdag den 20. august
Skyfrit
Frisk vind til kuling fra sydøst.
23-26 grader


Lyngbladbille
20. august 2009

Almindelig Rovedderkop (Pisaura mirabilis)
vogter sine æg under spindet
Søttrup Plantage
Ventetiden, mens bilen får et eftersyn ved Citroën kan bruges med stort udbytte, hvis den som i dag bruges på en gåtur ved skovbrynet i den nærliggende plantage. Ikke underligt, at Nældens Takvinge for år tilbage blev udnævnt til Danmarks nationalsommerfugl. Den er kendt af alle, flyver i det tidlige forår og topper i antal sensommer og efterår. På min tur i dag talte jeg således over 80 individer på en strækning på under 1 km. Af andre sommerfugle på turen kan nævnes: Almindelig Blåfugl, Lille Ildfugl, Grønåret Kålsommerfugl, Stor Kålsommerfugl, Admiral, Storplettet Perlemorsommerfugl og Tidselsommerfugl.
Som det fremgår af billederne, så er de vokse Lyngbladbiller, som jeg tidligere skrev, ikke alle døde. Jeg fandt op til 10 biller i dag. De er i øvrigt svære at fotograferer, da de ved mindste berøring af lyngplanten straks lader sig dumpe ned i skjul, akkurat som Liljebillerne.
Jeg fandt også tre eksemplarer af Almindelig Rovedderkop (Pisaurus mirabilis). En enkelt kravlede rundt med ægspindet i munddelene. Når æggene skal klækkes, fastgør den dem i vegetationen og spinder derpå et telt over dem. Her holder den så vagt.

Lille Ildfugl

Stor Kålsommerfugl


Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Lyngbladbille
20.august 2009

Nældens Takvinge på Djævelsbid
19. august 2009
Lørdag den 15. august

Overskyet
Frisk vind fra sydvest.
16-18 grader


Æbler på Ajstrup Hede
15. august 2009
Ajstrup Hede
Det er ikke kun lyngen i Thy Nationalpark, der er angrebet af Lyngbladbillen. Også De Himmerlandske Heder er angrebet, men ikke så massivt. Inger og jeg har i dag gennemtravet en del af Ajstrup Hede og fundet store pletter med lyng, ædt af billens larver. De voksne er døde på denne årstid, men larven æder endnu nogle måneder af bladene, inden den forpupper sig under jorden. Det ser trist ud med den brune lyng på denne årstid, hvor den normalt står i fuld flor.
Men så kan man til gengæld nyde de mange rønnebærtræer, der spredt over heden lyser op i rødt. Også spredt voksende æbletræer og mirabeller indgår i farvespillet.
Rødrygget Tornskade har udfløjne unger. Skovpiber fodrede unger, gemt i græsset.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Hedelyng angrebet af Lyngbladbillen
Ajstrup Hede 15.august 2009
Søndag den 9. august

Overskyet
Svag vind
20-24 grader


Og slægten må gå videre
Farstrup 8. oktober 2005
Vår- Kyø Holm
Det trak op til regn fra vest, men de truende skyer gik nordøstover, og en kort stund brød solen igennem og kastede lys over holmene. På østsiden og i det lave vand talte jeg 125 Grågæs. Da jeg efterfølgende panorerede teleskopet fra øst til vest langs sydkysten, fandt jeg 10 Lysbugede Knortegæs. Det må være forløbere for efterårstrækket, der normalt sætter ind sidst i august/først i september. Også Canadagæs var til stede, i dag med 7 fugle og Skarv med 30 fugle. Men ellers er det mågerne, unge som gamle, der præger holmene i disse dage.
Barmer Enge
Også her var der Grågæs. 80 fugle gik på vingerne, da jeg kørte ud ad markvejen. Desuden Mudderklire 2, Hvidklire 1, Storspove 2.
Insekter
Tusindvis af Mariehøns blandet med svirrefluer overfaldt alt og alle. De satte sig i håret, på arme og ben. Og så bed de! Ja, jeg måtte faktisk søge beskyttelse i bilen.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen
Strandasters blomstrer nu.
Barmer Enge 9.august 2009
Onsdag den 5. august

Letskyet, sol det meste af tiden
Svag vind
20-24 grader


Liljebille
Farstrup 5. august 2009
Farstrup, haven
Blev i formiddags opmærksom på et par Storplettet Perlemorsommerfugle i parring. Det måtte jeg have et billede af. Som det fremgår af min forside, så var sommerfuglene så optaget af deres forening, at jeg kunne få dem over på min finger. Liljebillerne er hårde ved liljerne. Der bliver færre og færre Tidselsommerfugle, men Dagpåfugleøje og Admiral øges i antal.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Storplettet Perlemorsommerfugl
i parring
Haven 5. august 2009

Tirsdag den 4. august

Vekslende skydække, mest sol.
Svag vind
20-22 grader


Tornirisk
Ajstrup Hede 4. august 2009
Halkær Sø nordlige del
Dejligt gensyn med Halkær Sø efter at have besøgt den sidste gang den 1. juni. I to måneder har jeg ikke været her. Det lyder uforståeligt. Men nu skulle det være. Vejret var fint og vinden svag. Tilbragte ca. to timer her og måtte konstatere, at søen har udviklet sig til en rigtig "Blishønesø". Så langt kikkerten rækker ses der Blishøns. Et slag på tasken siger mellem 4 og 5000 fugle. Det er min fornemmelse, at tagrørene desværre breder sig mere og mere. Men det var vel forventeligt. Det skal blive interessant at følge udviklingen, eller om man vil afviklingen. Bliver det åbne vandareal væsentligt mindre, vil det gå ud over vandfuglebestanden.
Øvrige obs: Skarv 4,Knopsvane 116, Lille Lappedykker 40, Toppet Lappedykker ikke talt, Gråstrubet Lappedykker ikke talt, Fiskehejre 3, Musvåge 1, Mudderklire 2, Havterne 4 + 2 unger, der blev fodret, Rørsanger med udfløjne unger, det samme med Sivsanger, Rørspurv 2 hanner, Landsvale ikke talt.
Sommerfugle: Citronsommerfugl 2 hanner, Tidselsommerfugl 4, Dagpåfugleøje 2, Nældens Takvinge 1, Lille Kålsommerfugl og Grønåret Kålsommerfugl. Desude i hundredvis af Svirrefluer, flest af arten Dobbeltbåndet Svirreflue.
På vej hjem over heden så jeg Tornirisk og Rødrygget Tornskade. Sidstnævnte fik jeg ikke billede af.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Dobbeltbåndet Svirreflue
Episyrphus balteatus
Haven 9. august 2004

Søndag den 2. august

Vekslende skydække.
Senere overskyet med regn
Svag vind
20-22 grader

Farstrup
Skovrandøje set i plantagen ved Farstrup Skole. Denne sommerfugl har jeg ikke set her på egnen siden 2004, hvor jeg fandt et enkelt eksemplar i Vår Skov. Læs om sommerfugle set i Vesthimmerland.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Skovrandøje
Vår Skov 1. maj 2004

Lørdag den 1. august

Sol frem til kl. 13. Senere overskyet
Svag vind
19-21 grader


Admiral
Farstrup 1. august 2009
Farstrup
På en lille morgentur ad markvejen forbi Bavnehøj afbrød jeg op til 16 Tidselsommerfugle i deres solbadning. Også Storplettet Perlemorsommerfugl var på vingerne og søgte til Engbrandbæger og Blåhat sammen med et par bredpander. Vores moreltræ har båret rigtig mange frugter i år. Men langt de fleste sidder imidlertid så højt, at vi ikke kan plukke dem. Nu, da de er ved at rådne og gære, hjemsøges de af mange insekter: Hvepse, svirrefluer og sommerfugle. Admiraler mæsker sig, og en enkelt Blåhale har vist sig. Den har jeg ikke set her siden august 2005. Men man skal også være på vagt og kikke højt, da det er en sommerfugl, der søger til trætoppene.
Andre sommerfugle i haven i dag: Lille Ildfugl, Almindelig Blåfugl, Dagpåfugleøje, Stor-,Lille- og Grønåret Kålsommerfugl samt Nældens Takvinge.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Blåhale
Farstrup 1. august 2009


Blåhale
Farstrup 25. august 2005
Fredag den 31.juli
Skyet med nogen sol
Hård kuling fra sydvest
16-19 grader


Landsvale juv
Barmer Enge 31. juli 2009
Barmer Enge fra Landingsstedet østpå til diget
Et kort besøg på halvanden time, først ved Barmer Landingssted, senere ad markvejen østpå til diget for at mærke vinden og lugte fjorden, der for alvor viste tænder. Sydvestenvinden pressede vandet op om holmene og klædte dem i hvide skørter. Kikkerten var umulig at holde i ro, så det eneste, jeg fik med herfra, var en overbesvisning om, at Sølvmågerne havde store unger. Det viste sig senere at holde stik, da over 100 unge fugle stod på engen sammen med 16 Grågæs.
På markvejen stoppede jeg op ved en mindre vandpyt, hvor unge Landsvaler søgte til. Her kunne de i læ vente på føde, som de voksne ihærdigt søgte efter over engen, videre i den store population af Bjørneklo, som vokser langs en af afvandingskanalerne, og ved et mudret drikkested for kreaturerne. Enkelte sad på hegnstråden og forsøgte at holde balancen i den stride modvind. I lang tid ventede jeg på at få et billede i det øjeblik, hvor en af de voksne kom med føde. Ved vandpytten kom desuden unger af Hvid Vipstjert for at bade. Pludselig fløj to af dem hen mod bilen. Den ene satte sig på vinduesviskeren, og den anden satte sig ret ud for mig ved kanten af frontruden. Begge blev selvfølgelig tiltrukket af insekter, som søgte til den varme motorhjelm.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Hvid Vipstjert juv
Barmer Enge 31. juli 2009


Landsvale juv
Barmer Enge 31. juli 2009
Mandag den 20.juli
Bygevejr
16-20 grader


Tidselsommerfugl
Farstrup 22. juli 2009
Farstrup egen have
Som det fremgår af datoerne, er det over en måned siden, jeg sidst har skrevet i naturdagbogen. Måske tog jeg munden for fuld, da jeg i årets begyndelse indledte mine skriverier med at kalde det "Dagbog". Men det har nu aldrig været min hensigt at ligge under for et selvskabt pres. Det skal være lysten,der driver værket. Men nu, da "sommerferien" og rejse til Norge i juni måned ligger bag mig, så vil jeg stræbe efter, at mit skriveri og fotografering til denne side kommer ind i en fast rytme.
Det har nu ikke skortet på naturoplevelser i den forgangne måned, men det får ligge. Det, der får mig til tasterne, er det opbud af Tidselsommerfugle, der i disse dage besøger vores Sommerfuglebuske (Buddleja). I dag har vi talt op til 10-12 aktive individer, alle i en stand, der indikerer, at der er tale om nyklækkede eksemplarer.
Tidselsommerfuglen eller painted lady som englænderne kalder den, er kendt for sine helt utrolige vandringer. En adfærd, som har gjort den til den mest udbredte dagsommerfugl i verden. I 1978 blev den fundet på Svalbard 5000 km nord for artens permanente yngleområder. (Efter Stoltzes Danske dagsommerfugle). Selv har jeg set den i Thorshavn på Færøerne. Tidselsommerfuglene kommer til Danmark i maj-juni som slidte eksemplarer. Ja, nogle år endda tidligere. Den når så at yngle, og det er dette smukke afkom ,vi ser i haverne nu. Efterårstrækket sypå i Danmark er næsten umærkeligt. Langt de fleste omkommer af kulde hen på efteråret.
Nyklækkede Stor Kålsommerfugl flokkes ved krydderurterne sammen med enkelte Grønåret Kålsommerfugl. Har også set en enkelt bredpande i dag.
Vores fuglebræt besøges af mange udfløjne unger. Det gælder: Spætmejse, Musvit, Blåmejse, Skovspurv og Stor Flagspætte. Et par Dompap har vist sig i flere dage, og det samme har Sumpmejse. Solsort ruger i en Taks, og Ringduerne er atter i ynglehumør.
"Vores" Egern har vist sig meget sporadisk. I går overraskede Inger en ung ræv i udkanten af haven.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Stor Kålsommerfugl
Farstrup 22. juli 2005


Skovspurv juv
Farstrup 1.juli 2004
Torsdag den 11.juni
Overtskyet hele dagen
12-15 grader


Ole Thorup på Tipperne.
"Pilene" i koggeret er ikke medbragt
for at skyde ryler, men bruges
ved markeringer i terrænet.
11. juni 2009


Jens Vinge og Ole Thorup er stoppet op ved en engrylerede med to forladte æg.
To andre æg blev klækket, og ungerne overlever indtil dato, kunne Ole fortælle.
På Tipperne ved Ringkøbing Fjord sammen med Skov og Landskabsingeniør, Jens Vinge Aalborg Kommune, og formand for DOF-Nordjylland, Thorkild Lund

"Brushane, stor kobbersneppe og engryle er nogle af de mest truede ynglefugle på enge i Danmark, og også i de øvrige EU-lande har de tre arter en ugunstig bevaringsstatus. Engfuglenes status er så ugunstig, at f.eks. Brushanen risikerer at forsvinde fra Danmark som ynglefugl i løbet af få år. Det er derfor nødvendigt med hurtig handling og at sætte særlig fokus på disse arter ved at udarbejde og offentliggøre en handlingsplan. Brushane og Engryle er på EF-fuglebeskyttelsesdirektivets bilag I. I 2002 ynglede der kun Engryler på mindre end en fjerdedel af 1970-lokaliteterne, Brushane på mindre end en syvendedel af 1970-lokaliteterne og stor Kobbersneppe på noget under halvdelen af 1970-lokaliteterne. I 2002 fandtes der kun ynglende Brushane på 15 lokaliteter, Stor Kobbersneppe på 33 lokaliteter, og Engryle på 37 lokaliteter i Danmark. I 2002 var der kun ca. 150 ynglehunner af Brushane, 350 par Engryler og 700 par Stor Kobbersneppe. Tilbagegangen for Brushane er så stor, at arten risikerer at forsvinde fra Danmark som ynglefugl i løbet af få år. De 150 ynglehunner er kun ca. en niendedel af 1970-bestanden og en sjettedel af 1986-bestanden. Engrylen og brushanen er begge på den danske rødliste fra 1997, og begge arter er opført på EF-fuglebeskyttelsesdirektivets bilag I som arter, der skal udpeges særlige beskyttelsesområder for."(Citat fra Asbirk & Pitter og Skov og Naturstyrelsens handlingsplan for engfugle 2005)
Den forpligtelse har også Aalborg Kommune, som derfor har købt faglig assistance til udarbejdelse af plejeforslag for potentielle og reelle engrylelokaliteter på strandengene i kommunen. Enge, som strækker sig fra Egense i øst til Staun Enge i vest.
Med den hensigt at indhente mere viden om, hvordan man griber sagen an med hensyn til optælling af ynglende engryler, græsningtryk, tidspunkt for udsætning af kreaturer, vandstand m.m. havde Park og Natur, Aalborg Kommune, ved Jens Vinge kontaktet Ole Thorup, som i en menneskealder netop har beskæftiget sig med engfugle, og som tillige er villig til at give sine erfaringer videre.
På grund af afbud var jeg så heldig at blive inviteret med. Ved 7-tiden mødtes vi med Ole ved Tipperhuset. Indledningsvis gav han os via et stort luftfotografi en summarisk gennemgang af, hvad vi kunne forvente, når vi senere ville zig-zagge os gennem de vidtstrakte, dels våde strandenge, dels mere tørre, ferske enge. I ca 2½ time gik vi rundt i terrænet og fik gennem Oles store viden om fuglene og hans fortrolighed med områdets naturindhold en lærerig oplevelse.
Sådan husker Thorkild Lund nogle af hans ord: "Den her han, som er her på femte år, har det med at flyve langt bort, når den bliver skræmt op, inden den vender tilbage. Her er en hun som ikke varsler ordentligt igennem, når vi nærmer os parret" . Men han gjorde det også klart for os, at selv om han nu i rigtig mange år har beskæftiget sig med engfuglene, så har han endnu ikke fundet det endegyldige svar på den optimale pleje. Dertil er naturen for kompleks.
Nu er det så op til Jens Vinge i samarbejde med lodsejere, kommunale folk og de grønne organisationer at omsætte noget af den viden, som vi har fået i dag, til handling. Det er imidlertid et spørgsmål, om der er penge til det videre forløb.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Engryle (Calidris schinzii)også kaldet Baltisk Ryle er mindre sort på bugen og har kortere næb.
Yngler med et til to par på Nørholm Enge
Foto: Tipperne 11. juni 2009

Almindelig Ryle (Calidris alpina)
Det længere næb og den sorte bug ses tydeligt
Island 23. juli 1996
Mandag den 8.juni
Solen står nu op 4:30 og går ned 21:50
Dagen er tiltaget med 10 timer og 20 min.
Sol og stadig ingen regn
Frisk østlig vind
12-15 grader


Snyltehumle
Farstrup, egne have 8. juni 2009
Læg mærke til den helt sorte krop
og den gule nakke.
Gåsebille
Farstrup, egen have 8. juni 2009
Farstrup, egen have
Vi har savnet egernungerne. Men et af dem har til vores store glæde vist sig både i går og i dag. Pludselig så Inger det sidde på foderhuset og æde solsikkefrø. Halen var noget forpjusket, som om den havde været i slagsmål. Men den så i øvrigt frisk ud. Også Pindsvinet har vist sig sen aften og tidlig morgen. I mange dage har vi set pindsvinelort, så vi har undret os over, at vi indtil nu ikke har set dyret.
Dagen bød også på sommerfugle: Admiral 2, Okkergul Pletvinge 1, Sortåret Hvidvinge 1 og Stor Bredpande 2. Som det fremgår af billederne, så er der også en del småkravl at se. Gåsebillerne optræder heldigvis i meget små tal i år. Også Den Iberiske Snegl (dræbersneglen)er fåtallig. Og det nyder vi rigtig meget!!
Stor Flagspætte har udfløjne unger. Det samme gælder Blåmejse. Stæreungerne er forlængst over alle bjerge og flokkes med andre stæreunger på engene og høstede græsmarker.
Mange af vores kultiverede roser blomstrer. Også den vildtvoksende, Blågrøn Rose, som jeg her har afbildet, blomstrer og er efter min mening den smukkeste af dem alle. I øvrigt er den den mest udbredte vildtvoksende rose i Himmerland.


Langhorns Møl 8. juni 2009


Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Nu blomstrer Blågrøn Rose
Farstrup, egen have 8. juni 2009

Rød Blomsterbuk han
i Blågrøn Rose
Farstrup, egen have 8. juni 2009

Blåmeseunge
Farstrup den 5. juni 2009
Lørdag den 6. juni
Overskyet frem til middag
Senere sol og opfriskende vind
12-15 grader


Sort Måler
Foto: Inger Steen-Hansen
Napstjert 6. juni 2009

Puppehylster af Sortåret Hvidvinge
Napstjert 6. juni 2009
Napstjert
NFD-Nord, Naturfotografer i Danmark, Aalborgafdelingen, havde sat hinanden stævne ved Jerup Kirke med den hensigt at køre samlet til Råbjerg Mose, hvor vi efterfølgende ville sætte fokus på insekterne, specielt sommerfugle. Men inden da besluttede vi os for at køre til Milerimvej for at finde de områder, hvor man har lavet naturpleje for Hedepletvinge.
Nogle få kilometer ud ad Milrimvej parkerede vi. Fotogrejet kom frem, og vi slentrede ud ad vejen med et vågent øje rettet mod vegetationen. Kulden stækkede tydeligt sommerfuglenes aktivitet. Mængder af Sortårede Hvidvinger hang i græsset og ventede på solens varme. Det letter fotografens arbejde, når sommerfuglene helt ubevidste er samarbejdsvillige. Så der blev taget rigtig mange billeder. Kort efter observerede vi ret mange små, sorte sommerfugle. De var meget urolige og vanskelige at fotografere. Gemte sig altid dybt nede i vegetationen. Vi havde lidt besvær med at artsbestemme dem, men kom via litteraturen omsider frem til, at det drejede sig om Sort Måler (Ordezia atrata). En måler, der er helt sort som nyklækket, og hvis larver holder til på bl.a. Vild Kørvel. På vejen fandt vi en larve af Græsspinder og på et strå puppehylsteret af Sortåret Hvidvinge.
Den videre tur ud ad Milrimvej gav ikke noget nyt. Så vi besluttede at vende tilbage til bilerne for derefter at køre længere mod nord ad samme vej. Mødte en rytterske, som kunne fortælle os, at det område, som man havde plejet, lå længere ude mod nord, hvor vejen ender. Her kørte vi ud. Tog stien mod vest, men her var ikke mange sommerfugle. Efter frokost tog vi den modsatte vej, og her havde vi held til at se flere arter sommerfugle. Og det viste sig, at vi nu var kommet det rette sted. Ejeren af det område, som bliver plejet, faldt vi i snak med. Og han gav os lov til at gå på sine arealer. Her fandt vi 2 eksemplarer af Hedepletvinge, Brunlig Perlemorsommerfugl 1, Nældens Takvinge 1, Tidselsommerfugl 1, Spættet Bredpande 2 og mange Metalvinger (Køllesværmer). Fandt også tre eksemplarer af Poppel-bladbille.

Billedet viser et fint eksempel på "Rimmer- og Dopperlandskab", der blev dannet ved Litorinahavet.
Foto: Inger Steen-Hansen Napstjert 6. juni 2009


Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Poppel-bladbille
Napstjert 6. juni 2009

Metalvinge
Hører til Køllesværmere
Napstjert 6. juni 2009

Sortåret Hvidvinge venter på sol.
Foto: Inger Steen-Hansen
Napstjert 6. juni 2009
Torsdag den 4. juni
Sol hele dagen
Frisk vind fra nord-nordvest
12-15 grader


Blodplet
Øksedal 4. juni 2009

Blodplet
Øksedal 4. juni 2009
Blodplet hører til lavspindere
Øksedal
Umiddelbart syd for "Barmer Hav" ( området hvorfra man i sin tid hentede grus og sand til den nye Sebbersundbro) ligger et overdrev, som jeg besøger hvert år. Med erindringen om, hvad der er sket med mange af vores små naturområder, var det med bange anelser, jeg i dag besøgte stedet. Til min store glæde ligger det der endnu. Men desværre breder Vild Kørvel og Hindbær sig mere og mere. Området burde plejes.
Men endnu har overdrevet en karakter, der begunstiger sommerfuglene. Talrigest optrådte Blodplet med 40-50 individer. Dernæst Sortåret Hvidvinge. Heraf to, der var i færd med at lægge æg på Hvidtjørn. Øvrige sommerfugle, som jeg noterede: Okkergul Randøje 2, Okkergul Pletvinge 4, Grønåret Kålsommerfugl 2, Lille Kålsommerfugl 1, Almindelig Blåfugl 1 han, Violetrandet Ildfugl 3 og Metalvinge 10-12.Sidstnævnte hører til Køllesværmere og kan optræde med flere lignende arter.
Overdrevet går mod syd over i et lille vådområde, hvor der stadig blomstrer Maj-Gøgeurt og Kødfarvet Gøgeurt. Desuden mange Kærtidsler, der i øvrigt tiltrækker Sortåret Hvidvinge. Jeg talte over 70 Maj-Gøgeurter.
Skovpiber yngler her.

Violetrandet Ildfugl, Øksedal 19. juni 2005
Arten er tiknyttet ugødede blomsterrige overdrev
og er således en god indikator for overdrevenes naturtilstand.


Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Sortåret Hvidvinge
Øksedal 4. juni 2009

Sortåret Hvidvinge
har lagt æg på Hvidtjørn
Ca. 5 gange forstørret
Øksedal 4. juni 2009

Æggene i udsnitsforstørrelse
Læg mærke til, at nogle af længdestriberne er udvidet til en fin lille krone.
Mandag den 1. juni
Sol hele dagen
24-26 grader


Rørdrum Bygholm Vejle
24. februar 2003

Almindelig Vandnymfe
Halkær Sø 1. juni 2009
Barmer Landingssted
Et kort besøg ved Barmer Landingssted afslørede, at tagrørene vest for den yderste markvej mod Landingsstedet var brændt af. Nye grønne blade dækkede over en sort afsveden bund, og deres højde afslørede tydeligt, at der her er tale om en ulovlig afbrænding. Efter den 28/29. februar må der i henhold til Naturbeskyttelsesloven ikke foretages afbrænding af rørskov eller græs på digerne, og i øvrigt skal der søges om tilladelse. Men der hersker åbenbart på alle måder anarki i det åbne land. Der er ikke megen fugleliv på strandengene her og nu. De er tillige næsten tørlagte. Men mågeskrigene og strandskadernes trillen, der trænger igennem fra holmene, antyder trods alt, at fuglelivet går videre. Der er en del Bomlærker langs markvejene og kanalerne.
Halkær Sø
Var endnu engang ved Halkær Sø en tidlig morgen. Blishønsene har unger, og Rørspurvene fodrer. Nye kuld svaneunger er klækket, og Rørdrummen pauker stadig. Om den yngler er svært at afgøre, fordi hunnerne ofte hverken høres eller ses i hele yngleperioden. Hannen viser sig desuden aldrig ved reden og giver således ikke noget fingerpeg. Ja, han bliver faktisk jaget bort, hvis han vover at nærme sig reden. En stedfast han, der pauker hele foråret igennem, udviser nærmest en paradeforestilling. Som det fremgår af billedet fra Vejlerne, er Rørdrummen med sine gule, brune og sorte farver i zig-zag- linjer tilpasset livet mellem tagrørene, hvor den smelter fuldstændigt sammen med miljøet. Et andet interessant anatomisk træk hos Rørdrummen er dens enorme store fødder. Af alle europæiske fugle er den udrustet med de største fødder. (Afsætter et fodspor på 17-21 cm). Takket være dem vader den let omkring i rørskoven eller går på ”stylter” meterhøjt oppe i rørene. Gøgene arbejder på højtryk. Fire fugle fløj forbi på et tidspunkt. Jeg fangede en af dem i telen. Gik på fotojagt efter insekterne. Blåbåndet Pragtvandnymfe, han og hun, var på vingerne. En enkelt døgnflue, Ephemera danica, fik jeg billede af. Desuden var Stor Farvevandnymfe og Almindelig Vandnymfe på vingerne i stort tal. Isblåfugl, Tidselsommerfugl, Nældens Takvinge og Lille Kålsommerfugl noterede jeg også.

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Blåbåndet Pragtvandnymfe hun
Halkær Sø 1. juni 2009

Parringshjul
Stor Farvevandnymfe
Halkær Sø 1. juni 2009
Fredag den 29. maj
Skyfrit og vindstille i morgentimerne
Senere opfriskende vind fra nordvest
15-17 grader


Rørsanger
Foto: 29. maj 2009
Hjemme igen efter tur til Sverige
Det er noget af en nedtur at komme hjem til Danmark, når man som vi har tilbragt fire dage i den värmlandske natur i Sverige. Her ligger store uberørte naturområder, der er en skærende kontrast til det monotone danske korn- og majsland. Det danske landbruget breder sig i disse år arealmæssigt mere og mere og tolder i den grad af biotoper som enge, overdrev og småskove/plantager. Det er måske det, venstrefolk forstår ved grøn vækst. Men midt i al fortrædeligheden er det en trøst, at vi kan søge til naturperler som Vilsted - og Halkær Sø, De Himmerlandske Heder og strandengene.
Halkær Sø.
Mens morgentågen ved 5:30- tiden endnu lå i lavningerne og i samspil med solen fortryllede landskaberne, kørte jeg til Halkær Sø. Fast besluttet på at fotografere de små sangere og måske Lille Lappedykker satte jeg mig som tidligere ved udløbet til Halkær Å. Plantevæksten har nu nået en højde, der sammen med mit camouflagetøj gør mig næsten ”usynlig”. En Knopsvane med 9 unger så mig komme, så hun forsvandt, men kort efter, jeg havde sat mig, vimsede Rørsangerne rundt efter hinanden og udviste en adfærd, der tydeligt fortalte mig, at de var totalt ligeglade med mig. Ofte kom de så tæt på, at jeg ikke kunne fotografere dem. Et par Gråænder landede, men de så til gengæld ret hurtigt, at der var fremmede til stede. Til min store glæde dukkede en Lille Lappedykker frem fra rørskoven og gav sig til at fiske. Jeg fokuserede på den og fik billede af den med fisk i næbbet. Også Rørspurven fik jeg held til at fotografere. Få meter fra mig hørte jeg Vandriksens grisehyl. Og fra den større samling af tagrør længere ude i søen lød Rørdrummens pauken, mens Nattergalen sang bag mig. Et nyt svanepar med 5 unger kom glidende forbi med de små dunede unger ivrigt afventende omkring de voksnes neddykkede hoved og hals. Efter to timer besluttede jeg mig for at gå en tur på diget. De Toppede Lappedykkere topper i antal, hvad lappedykkere angår. Også den Gråstrubede er rigt repræsenteret, hvorimod den Sorthalsede er fåtallig. Hvor mange, der yngler af den lille art, er vanskeligt at bedømme, da de lever en skjult tilværelse. Ofte giver de sig kun til kende ved deres højlydte trillen. En Skestork gik på lavt vand ret tæt ved diget og skummede føde i vandoverfladen, men desværre for mig halvt skjult af plantevæksten. Gøgen, både han og hun, viste sig. Det gjorde Odderen også, men kun hovedet fik jeg lov at se. Jeg fotograferede en Rørspurv omgivet af en sværm af dansemyg. Disse er ikke så talrige endnu, men det kommer snart. En del arter af de små vandnymfer er fremme. Det gælder også de smukke pragtvandnymfer som Blåvinget - og Blåbåndet Pragtvandnymfe. Desuden så jeg Lille Kålsommerfugl, Grønåret Kålsommerfugl og Nældens Takvinge. Alle de nævnte sommerfugle kan ses i min billedbase Vild Kørvel har sin glansperiode nu på diget, Gul Iris blomstrer i flere grupper og Lav Ranunkel flokkes i solgule felter lige nord for udsigtspladsen. Blot for at nævne de mest spektakulære. NB! Inger kom hjem fra Vår Skov og fortalte om store mængder af Tidselsommerfugl. Vi har også set dem i haven i dag. Er der tale om masseindvandring?

Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Lille Lappedykker med fisk
Foto: 29. maj 2009

Rørspurv han
Foto: 29. maj 2009
Tirsdag den 19. maj
Vekslende skydække
13 - 18 grader


Stor Flagspætte henter foder til ungerne
Foto: 19. maj 2009

Det mindste af ungerne
: Foto: 19. maj 2009
Farstrup, haven
Gårsdagens regn var kærkommen. Den kom ganske vist noget voldsomt, med styrtreng og hagl. Men væksterne holdt til det. Saftspændingen steg, og nu strutter stængler og blade. Frodigt ser det ud i alle hjørner. Også de små egernunger strutter af sundhed og er legesyge. Men de får også nærende kosttilskud i form af hasselnødder. Alle tre er i live. Men det er sjældent, vi ser alle tre på en gang. Vi kan i øvrigt komme ganske tæt på dem, inden de springer væk og gemmer sig i brændeskuret.
Stærene har fodret unger i nu ca. halvanden uge. Også Stor Flagspætte fodrer unger. Vi ved dog endnu ikke, hvor den har sin rede. Men Inger så i går, hvordan hannen fyldte næbbet med fedt fra fedthuset og fløj målbevidst i sydvestlig retning. At stæren også benytter sig af de gode sager fra fedthuset, har vi set mange gange. Især tager den for sig af retterne i de tidlige morgentimer, inden vi kommer og forstyrrer den. Der er kun 15- 20 meter til redekassen, så den har virkelig fundet fidusen. Der må komme nogle livskraftige unger ud af det kuld.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen


Så gode venner er de vist Foto: 7. maj 2009

Stær henter føde til ungerne
Foto: 19. maj 2009


Ungen har fundet en fyrrekogle.
Foto: 19. maj 2009
Lørdag den 16. maj
Overskyet
Jævn til hård blæst fra nord/nordøst
13 grader
Dagen er nu tiltaget med 9 timer og 19 minutter

Sortklire
Saltvandssøen 25. juni 2003
Optælling af Klyde og Dværgterne ved Lovns Bredning, Risgårde og Lendrup
I et blødt øjeblik havde jeg over for DMU givet tilsagn om at gennemføre en optælling af Klyde og Dværgterne på de nævnte lokaliteter. Selv om vejrudsigten bød på regn fra sydvest senere på dagen, så havde Inger og jeg besluttet at gennemføre turen netop i dag. Nu kan vi så se tilbage på et i øvrigt forventet magert resultat. Ikke en eneste Klyde var at se på denne lange kyststrækning.
Vi koncentrerede os naturligvis kun om de biotoper, der kunne være egnede lokaliteter for ynglende Klyder. Således besøgte vi Løkkedyb ved Lovns Bredning. En stor lagune, der yderst er afgrænset af sandklitter og inderst mod land af afgræssede strandenge. Her var rastende Gravænder talrigest. Desuden lå der ca. 30 Knopsvaner ude i selve bredningen. Et Rødben "sang" over engen. Desuden så vi Sanglærke 2, Rørspurv 1 hun med føde, Hvid Vipstjert 4, Vibe 4, Engpiber 4 og Tornsanger 1 syngende. Men det, der betog os mest her ved Løkkedyb var dog synet af mange hundrede kvadratmeter strandeng, klædt i rosafarvet Strand-Engelskgræs. Så store populationer af denne salttålende plante mindes jeg ikke at have set andre steder.
Lovns Bredning vest for Gedsted indgik blandt andet også i vores undersøgelse. Her var regnen så småt begyndt at falde. På grund af ekstremt lavvande gik fuglene langt ude. Noterede følgende: Gravand 60, Rødben 4, Stor Præstekrave 4, Sortklire 8 og Hættemåge 40.
Efter en tur på 170 km og et tidsforbrug på 6 timer fra kl. 09:00 til 15:00 så vi altså ikke en eneste Klyde.
I øvrigt måtte vi endnu engang konstatere, hvor fuglefattigt vores land er blevet. Landbruget fylder enormt i det danske landskab, og der, hvor landbruget ikke har formået at sætte sine pløjespor, breder sommerhusene sig. Landet bliver fattigere og fattigere på natur!
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Strand-Engelskgræs
Virksund 2. maj 2007
Onsdag den 13. maj
Kl. 05:00 halvskyet
Vindstille
Først ved 07:00-tiden brød solen igennem.


Hare gør morgentoilette
Langholm 13. maj 2009
Borreholm
Med tilladelse fra SNS, Thy Skovdistrikt, til at færdes på Borreholm, en del af Aggersborggård Vildreservat, besøgte jeg dette forjættede land i ca. halvanden time med starttidspunkt kl. 05:00. Ad den nu reparerede vadevej kommer man let til holmen. Vandstanden i fjorden var lav, så kun få steder var vejen overskyllet. Morgentågen lå endnu som en svag dis over fjordlandskabet og slørede konturerne. Bedst som jeg indledte min gåtur ad vadevejen, dukkede fire Rådyr ud af disen. Som gråbrune, levende silhuetter gik de intetanende på sandfladen og tryllebandt mig. Dog ikke mere end, at jeg fik mit kamera gjort skudklart. Pludselig blev de klar over min tilstedeværelse og stak i trav ud mod vandet. De havde i panik tilsyneladende besluttet sig for at svømme over til holmen. De opgav dog kort efter, vendte om og benede mod fastlandet. Efter at have rystet vandet af kroppen og gnubbet sig, hvor de nu kunne komme til med mulen, forsvandt de mellem tagrørene.
Mit mål med besøget på holmen var at skrive ynglende Klyder og Dværgterner i mandtal. Dværgterner har jeg nu aldrig set på disse kanter, men Klyderne har altid været talrige. Jeg skabte naturligvis nogen forstyrrelse, da jeg kom til holmen. De nærmeste Sølvmåger og Stormmåger gik skrigende på vingerne, og det fortsatte hele holmen rundt. En del Toppet Skallesluger fløj parvis forbi mig og Strandskader ligeså. Kun to Klyder observerede jeg her og nu. Allerede på det tidspunkt slog det mig, at ingen af dem varslede. Senere fandt jeg en flok på 18 fugle på holmens sydside, og da jeg rundede vestpynten og nærmede mig den store, tørre sandflade på nordsiden, talte jeg yderligere 26 Klyder. Desværre ikke et eneste ynglepar. Dette, sammenholdt med få fund af mågereder med æg og endnu flere redeskåle uden æg, ledte tanken hen på regelmæssigt rævebesøg. Ad den reparerede vadevej er det blevet let for ræven at komme på besøg. Her er en opgave for opsynsmanden, eller skal der hegnes med elektrisk hegn, som Anton Linnet foreslår.
Ingen Skestorke, kun en enlig overflyvende. Talte 200 Bramgæs og fire par Grågæs med unger. Desuden 27 skarvreder, alle med æg, 20 Havterner og 80 Sildemåger.
Langholmen og Fjordholmene
På den resterende kyststrækning helt frem til Bygholm Vejle fandt jeg ingen Klyder. Besøgte hejrekolonien ved Langholmen og talte 35-40 reder. Mødte en morgenhare på markvejen. Engene her rummer ikke mange ynglefugle. Få par Viber, Strandskader og Rødben. Også her så jeg Bramgæs. Det skal ikke undre mig, om vi snart ser denne smukke gåseart som ynglefugle på disse kanter.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Stivnet Fiskehejre
Aggersborggård 13. maj 2009


Rådyr på stranden
Aggersborggård 13.maj 2009
Tirsdag den 12. majFiskehejre
Stryget Vilsted Sø 12. maj 2009
Vilsted Sø
Det fugleliv, som vi så udfolde sig ved Stryget, der hvor Bjørnsholm Å igen bliver til en å/kanal efter at have afgivet vand til Vilsted Sø, rykkede i mig. Så i dag ville jeg prøve at sætte mig under brinken bag nogle høje græstuer for at få lidt nye billeder. Men besøget ved søen indledte jeg imidlertid først med et kort ophold ved Vilsted Havn. Her sad jeg godt skjult med fødderne i vand og i nogenlunde øjenhøjde med fuglene. Men i skjul var så som så. Hverken Gråstrubet - eller Toppet Lappedykker kom inden for fotoafstand. Det gjorde Taffelænderne og Troldænderne heller ikke, så jeg tog turen videre ad Munksjørupvej og gjorde holdt ved det store rør, som fører under vejen. Her satte jeg mig helt ned til vandkanten og fik nogle fine oplevelser med Tinksmed og Mudderklire, der begge gik på gyngende planterester og fandt insekter. To par Grågæs med hver sit kuld gæslinger stak til søs, da de så mig komme.
Tog også en afstikker til Holmen. Her var jeg utroligt heldig. Foran de græssende kreaturer lige op til landevejen lå et par Atlingænder og sov. Dem kunne jeg ikke undgå at få gode billeder af. Her var også 4 Brushøns, en Hvidklire og en del Rødben. Desuden så jeg to Fjordterner.
Så var turen endelig kommet til Stryget. Der var ikke så mange vadere i dag, men Fiskehejrene var her. Dog ikke ret længe, da de så mig. Jeg satte mig imidlertid et strategisk godt sted for at fotografere, indhyllet i camouflagedragt. Der gik ikke mange minutter, før den første hejre viste sig. Men dens adfærd afslørede tydeligt, at der var noget mystisk ved den sikkert menneskelignende klump, der rettede et sort øje mod den. Trods betænkeligheden kom der dog flere og flere for at fiske. Nogle enkelte lidt tættere på, men så pludselig strakte de hals, foldede de store vinger ud og lettede med en kaskade af vand omkring de lange, tynde stankelben, da de slap vandskorpen.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Atlingand han og hun
Vilsted Sø 12.maj 2009


Søndag den 10. majIslandsk Ryle
Stryget Vilsted Sø 10. maj 2009
Vilsted Sø.
Under Flemming Fragtrups ledelse og undertegnede som medleder afholdt Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling for Vesthimmerland sin årlige fugletur, Vilsted Sø rundt. Ca 30 deltagere mødte op og fik i løbet af de tre timer, turen var planlagt til at vare, et fint indtryk af, hvad søen rummer af fugle. I strid blæst indledte vi turen med et kik ud over søen ved Vilsted Havn. Allerede her så vi mange arter nævnt i fuglebøgernes rækkefølge: Toppet Lappedykker og Gråstrubet Lappedykker begge i fint lys. En deltager spurgte til Sorthalset. Den fik vi senere på turen. Skarv overfløj, Fiskehejre kom med dovne vingeslag ind fra vest. Knopsvaner på vandet, men også en flok på 5 fugle fløj forbi. Overraskende så vi Sangsvane med 6 fugle i nogen afstand på en græsmark. Kan det mon være potentielle ynglefugle næste år? En stor flok Grågæs kunne iagttages i skopet. Græssede på en eng. Senere så vi et par med gæslinger. Af andefugle kan nævnes: Gravand med små flokke i luften. Knarand lå tæt på, og tre hanner gik et par gange på vingerne sammen med en hun, og det karakteristiske hvide rektangulære vingespejl sås tydeligt. Gråand almindelig. Taffeland med flere hanner i flot lys. Troldand parvis. En enklet Mudderklire fløj op fra stensætningen. Også den let genkendelige Blishøne var dels på vandet, dels på engen. Og så må vi ikke glemme "baggrundsmusikken" fra hættemågekolonien.
Kørte efterfølgende ud ad Munksjørupvej og gjorde holdt ved højdedraget ved søens østside. En Musvåge fløj over os, bedst som vi var kommet ud af bilerne. Kort efter hørte vi sangflugt fra Tinksmed, da to fugle pludselig befandt sig over os. Her fik deltagerne mulighed for at se Sorthalset Lappedykker og kunne sammenligne den med Gråstrubet, da begge arter ved et tilfælde befandt sig i samme kikkertfelt. Et par Grågæs havde gæslinger.
Før Holmen fulgte en Rørhøg hun kortegen på rimelig afstand.
Fra fugletårnet så vi ikke mange nye turarter. Men Pibeand han og to Brushaner skal nævnes. I øvrigt en kølig og luftig oplevelse at stå i vindsiden.
Turen fortsatte syd om søen gennem Overlade, forbi Vitskøl og frem til den lille parkeringsplads, som findes ved frakørsel på Ålevej. Herfra gik vi ud til stryget, hvor søens vandstand reguleres. Talrige Hættemåger måtte vige for os. Her fouragerer de og har selskab med flere arter vadefugle. I dag: Tinksmed, Svaleklire, Mudderklire, Rødben, Islandsk Ryle og til vores store overraskelse en Stenvender. 6-8 Fiskehejre, der havde fundet smult vand at fiske i, fløj op og forsvandt i retningen mod Lyngholm.
Artsliste: Toppet Lappedykker, Gråstrubet Lappedykker, Sorthalset Lappedykker, Skarv, Fiskehejre, Knopsvane, Sangsvane, Grågås, Gravand, Gråand, Knarand, Pibeand, Skeand, Taffeland, Troldand, Musvåge, Hvepsevåge, Rørhøg, Blishøne, Vibe, Stenvender, Svaleklire, Tinksmed, Rødben, Mudderklire, Islandsk Ryle, Brushane, Sildemåge, Sølvmåge, Stormmåge, Hættemåge, Ringdue, Sanglærke, Landsvale, Gråkrage, Råge, Allike, Munk, Hvid Vipstjert, Stær, Bogfinke, Bomlærke.
42 arter er ikke et fyldetsgørende billede af, hvad søens og dens omgivelser kan rumme. Der er mange flere arter gemt i krogene. Men en tur som denne, har ikke det formål at se så mange arter som muligt. Det vigtigste er at samle sig om de fuglearter, der er inden for synsrække. Et skop udvider denne, og er en stor hjælp, når begejstringen skal fundamenteres.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Ung Musvåge
Vilsted Sø 10.maj 2009


Hættemåge, første sommer
Stryget Vilsted Sø 10. maj 2009
Lørdag den 9. maj
Vekslende skydække med nogen sol. Opfriskende vind fra sydvest ved 09:00- tiden. Temperatur omkring 13 grader.


Grønbenet Rørhøne
Skørbæk Gadekær 9. maj 2009
Skørbæk gadekær.
Troldænderne har nu forlandt gadekærret, og her er forholdvis stille. Resterne af de druknede træer, som nu stikker de nøgne grene op over vandet, er ofte siddeplads for Stormmåge. Sådan også i dag. Desuden anvendte en Skovdue, efter at Stormmågerne havde forladt siddepladsen, en af grenene for via denne at gå forsigtigt ned i højde med vadskorpen og derved slukke tørsten. Et par Grønbenede Rørhøns jagtede hinanden på græsset ved parkeringspladsen. Blishønsene ruger. Det samme gør Toppet Lappedykker. Så tillige 4 Gråænder.
Halkær Sø
Satte mig som tidligere ved søens udløb til åen for at fotografere. Men heldet var ikke med mig i dag. To Lille Lappedykkere snød mig. De er meget sky! Fra min plads kunne jeg se et par Toppede Lappedykker og en enkelt Gråstrubet. I rørskoven på begge sider af mig var der en livlig aktivitet af skrigende og syngende lappedykkere. En enkelt Skægmejse - han - sås i få sekunder på min højre side. Rørsanger, Sivsanger og Rørspurv sang.
Faldt i snak med en lystfisker. Under snakken blev jeg opmærksom på en Fiskeørn, der tog en lille vending ud over søen for derefter at fortsætte mod nord over Bredningen. En Skestork kom fra nord, og Rørhøg han og hun kredsede over tagrørene, fortsatte over vejen og fløj søgende rundt langt ude over rørskoven i nord. Måske er det potentielle ynglefugle.
Farstrup, haven
Nu hører vi både Løvsanger og Munk. Alle tre egernunger lever endnu og trives. Vi har købt hasselnødder, og det er en delikatesse for dem. Vi har ikke set Pindsvin endnu, men sidst i april fandt Inger pindsvinemøg.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Ringdue slukker tørsten
Skørbæk Gadekær 9. maj 2009
Torsdag den 7. maj
De sidste dages regn har givet havens grønne blade en friskhed, der fryder øjet. Det var en tiltrængt regn. Ved middagstid brød solen igennem, og blæsten tog til. Dagen er nu øget med 8 timer og 44 minutter. Temperatur 16- 17 grader.
Farstrup, haven.
"Vores" tre egernunger har nu nået en alder, hvor de ikke længere er afhængige af forældrene. Allerede i går fjernede de sig langt fra redekassen. Og i dag var de kommet meget langt hjemmefra. Ja, en af dem havde endog fået kik på stærekassen i den nordlige del af haven og nærmede sig faretruende redehullet. Men der skal nok gå et par dage endnu, inden æg og andet godt kommer på menuen. De har fundet fuglefoderet. På billedet er det et solsikkefrø, der er under behandling. Ellers får de tiden tiden til at gå med leg. Det er utroligt så behændige de er, når de i spiraler rundt om bøgestammerne forsøger at fange hinanden.
Solsorten synger fra trætoppen bag garagen. Jeg tror, at hunnen, der har samlet til rede de sidste par dage, nu ligger på rede. Vi savner Munk, Løvsanger og Rødstjert i haven. Har hørt Munken nede ved skolen og Løvsangeren synger i den nærliggende plantage. Rødstjerten hørte vi for tre dage siden, men så ophørte sangen. Gransangeren hører vi i haven.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Egernunge foto 7. maj 2009

Søndag den 3. maj
.Egernunge
Farstrup den 3. maj 2009


Egernunge
29. april 2009
Foto: Inger Steen-Hansen
Hjemme igen.
Efter en pause på 18 dage genoptager jeg opdateringen af min naturdagbog. I 11 dage har jeg sammen med to andre fuglefotografer- Flemming Ahlmann og Ole Krogh- været på fotosafari i det arktiske, kolde Nordnorge, nærmere betegnet Varangerhalvøen med byerne Vadsø og Vardø. Vores rejsemål var billeder af Kongeedefugl og Stellersand. I et vinterklima med dagtemperaturer omkring frysepunktet, sne på fjeldene og kolde vinde fra Ishavet, men også sol og blå himmel med 7 plusgrader i læsiden spottede vi efter fugle fra Varangerboten ( 70,10 nord ) i vest til Hamningberg ( 70,32 nord )i nordøst. Fandt ikke en eneste Kongeederfugl, men tilgengæld mange Stellersænder. Besøgte også fuglefjeldet Hornøya ved Vardø. På et tidspunkt vil det på Pbasen være muligt at se en billedserie fra turen.
Ved hjemkomst havde Inger en overraskelse. Jeg skulle gætte. Og jeg gættede sandelig rigtig. Egernet, som vi så samle til rede i uglekassen den 25. februar, har haft en mage. Tre unger blev resultatet. Inger så dem første gang den 29. april klatre forsigtigt rundt i bøgen og tog billeder af dem.
Yngleperiodens start og afslutning er stærkt præget af fødetilgangen og vejrforholdene i det enkelte år. I DK fødes der unger fra sluningen af februar til ind i august. Egernet bliver kønsmodent og kan få sit første kuld unger som et-årig. Den er drægtig i ca. 38 dage. Ungerne er nøgne og blinde ved fødslen, knap 6 cm lange og med kun 2 cm hale. Pelsen begynder at vokse frem efter 10 dage. De får øjne i 4-5 ugers alderen, og de bliver selvstændige i en alder af 9-10 uger. Så det stemmer meget godt med redebygning omkring den 25. februar.
I øvrigt var det en stor forandring at komme fra vinterlandskaberne i nord til et Danmark klædt i grønne nuancer og blomstrende kirsebærtræer. Til fuglesang og rugende stære i haven. Bøgen blomstrer overdådigt, mens egen endnu ikke helt udsprunget.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Stellersand han
Vadsø 30.april 2009


Stellersand han
Vadsø 30. april 2009
Fredag den 17.april
En solrig dag med temperatur op til 15 grader
Vind fra øst-nordøst.Grønåret Kålsommerfugl
Farstrup.

Så kom Løvsangeren til Farstrup. Hørte den synge i formiddags fra et buskads ved Vårvej. Det er tidligere end foregående år, hvor den 24. april næsten har ligget fast som ankomstdato til vores have. Gransanger og Løvsanger forveksles ofte. Bemærk dog ud over stemmen Løvsangerens lyse ben. Gransangerens er sorte eller mørkebrune. Desuden har Løvsangeren en tydeligere, lysere øjenstribe. Se billedet af Gransanger den 4. april.
I dag så jeg også min første Grønåret Kålsommerfugl tillige med to Citronsommerfugle.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Løvsanger
Farstrup 10. maj 2004
Torsdag den 16.april
Dagen er nu tiltaget med 7 timer og 10 minutter
Så vendte solen tilbage med fuld styrke fra morgenstunden
Temperatur op til 15 grader
Frisk vind fra nordøst.Skovsyre
Farstrup, haven.
Spidsløn blomstrer. Spidsløn er i modsætning til Ahorn eller Ær, som den også kaldes, et oprindeligt dansk træ, vildvoksende i Skandinavien. De to træer forveksles ofte, men bladafsnittene på Spidsløn ender, som navnet også antyder, i meget spidse former. Desuden er blomsterstanden helt forskellig. Spidsløn har, som billedet viser, en oprettet blomsterstand. Mens Ahorn har lange, grønne,hængende og sammensatte klaser. Spidsløn blomstrer lige før løvspring, og da blomstringen ofte er meget rig, står træet som en lysende gul juvel i skov, hegn eller park. Et fint eksempel på dette er den store Spidsløn, der står ved stuehuset til Halkær Naturskole.
Skovsyre blomstrer.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Spidsløn
Onsdag den 15.april
Dagen er nu tiltaget med 7 timer og 10 minutter
Lidt sol i formiddags senere overskyet
Temperatur op til 15 grader
Frisk vind fra nordøst.
Enkelte regnbyger, under 0,5 mm


Skovdue juv fra 11. november 2008
Farstrup, haven.
I dag brast bøgeknopperne på de mest soleksponerede grene. Men hvornår er en bøg egentlig sprunget ud? Ja, man siger, at bøgen er sprunget ud, når de første grønne blade er så store, at de kan dække for en 2-krone. Så i følge den definition er en af vores bøge netop sprunget ud i dag. Billedet er taget sidste år. De nyudsprungne blade sidder så højt, at fotografen endnu ikke kan kan klare at få billede her og nu. Så tidligt er den første bøg sprunget ud i Danmark (efter TV2-Vejret):
2003: 15/4
2004: 9/4
2005: 14/4
2006: 21/4
2007: 29/3
2008: 2/4
2009: 7/4
Ved 18:30-tiden indfandt årets første unge af Ringdue sig ved foderpladsen. I milde vintre som i år, kan Ringduen allerede indlede ynglesæsonen i februar. Duerne lægger et nyt kuld, så snart ungerne fra foregående kuld har forladt reden. Hvis reden plyndres, begynder de straks på en frisk. Som det fremgår af billedteksten, er den unge due fotograferet den 11. nov 2008. Det viser, hvilken lang ynglesæson Ringduen har. Der var derfor god ræson i at afkorte jagtsæsonen med 1 måned, som det skete i 1994. Rinduen må nu jages frem til 1. februar.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Nye, sarte bøgeblade
Tirsdag den 14.april
Overskyet og meget diset
Temperatur op til 15 grader
Svag vind.Eng-Guldstjerne
11. april 2004


Rød Hestehov
12. april 2002
Forskellige obs. i omegnen.
Skovpiberen er kommet. Så det første eksemplar i dag ved Sebber Trehøje. Her ledte jeg også efter Eng-Guldstjerne. Fandt kun tre planter. Det er en stærk tilbagegang i forhold til 2004. Det år, hvor fotografiet er taget. Desværre går det med denne plante, som med så mange andre her i landet. En alt for kraftig gødskning begustiger græsset, som derved tager overhånd og langsomt kvæler den oprindelige flora. Eng-Guldstjerne er sjælden i Jylland.
Ager-Padderokkens formeringsskud myldrer frem i vejgrøfter og på overdrev. I de levede hegn står Mirabel og lyser op med de hvide, lidt løse kronblade. Og Humlebierne søger til de blomstrende hanrakler på Seljepil, der vokser i hegn, i skov, på grøftekanter og ved bredden af vandhuller/søer.
På sydvendte grøftekanter blomstrer Mælkebøtte, mens Følfod er på retur. Rød Hestehovs klaser har nu strakt sig, og de hvide støvdragere skinner igennem, så planten har "mistet" lidt af den flotte, røde farve, som er så karakteristisk for den i det tidlige forår. Rød Hestehov går også under navnene: "Tordenskræppe" eller "Pestilensurt". Sidstnævnte navn fortæller historien om plantens anvendelse i folkemedicin. Den blev i sin tid indført ved klostre og herregårde som et middel mod pest og bylder. I øvrigt er hunplanter meget sjældne i DK. Ved Halkær og ved Bruså finder man tillige eksemplarer af Hvid Hestehov.
I Vår Skov blomstrer Storblomstret Kodriver, og den Blå Anemone er i fremgang. Har talt over 200 planter.
På hjemmefronten ser og hører vi Stor Flagspætte. Undertiden trommer den kraftigt i nabolaget. Musvitterne bygger i redekasserne. Det samme gør Stærene. Endnu har vi to til tre Kvækerfinker ved foderstederne. Hannen bliver, som dagene går, mere og mere sort på hoved, nakke og ryg. Men iklæder sig først den færdige yngledragt, når den indfinder sig på ynglepladserne i det nordlige Skandinavien. Kvækerfinken er i øvrigt en yderst sjælden ynglefugl i Danmark.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Skovpiber

Mælkebøtte
Søndag den 12.april
Lidt diset fra morgenstunden
Temperatur op til 15 grader
Svag vind i morgengryet.


Troldand han lander
Halkær Sø 12. april 2002

Knopsvane Halkær Sø 12. april 2002
Halkær Sø.
Så lykkedes det for mig at "fange" Toppet Lappedykker i parringsspil. Ganske vist på lidt for stor afstand, men det giver billedet miljø. Før solopgang, iført vaders, satte jeg mig ud i kanten af rørskoven på en plads lidt sydligere end den, jeg brugte i torsdags. Men igen måte jeg sande, at fuglene, bortset fra Blishønsene, lå noget fjernt. Nu havde jeg imidlertid besluttet mig for pladsen, og desuden ville jeg undgå at skabe forstyrrelse ved igen at flytte mig. Tålmodighed belønner sig, tænkte jeg. Før eller siden vil en eller anden fugl nok bevæge sig op på mine breddegrader. Efter ca. en time skete der noget. En Knopsvane trak majestætisk en kølvandsstribe efter sig, da den gled forbi på det spejlblanke søvand, farvet brunt af rørskoven. Kort efter fulgte en Toppet Lappedykker, som uden at ænse min tilstedeværelse, gav sig til at fiske. Tre andre fulgte efter. Og da opstod der klammeri. To fandt sammen og udspillede en flot parringsdans med bøjet hals og virren med hovedet.
Senere kom en Gråstrubet Lappedykker på højde med mig, men alt for langt ude. Sådan gik det ikke med et par flyvende Troldænder, der havde sat kurs mod den del af vandområdet, som var "mit". Som små sort/hvide pile skød de gennem luften, tog bestik af landingspladsen og satte fødderne fremad i en vinkel, der virkede som en effektiv bremse, da de ramte vandfladen.
I løbet af de tre timer, jeg tilbragte på skamlen med fødderne i vand og dermed en snigende afkøling, gik der en lind strøm af Knopsvaner fra Halkær Bredning og ind i søen. På et tidspunkt havde jeg to Skægmejser så tæt på, at jeg kunne have rørt dem, hvis jeg havde strakt armen ud.
På plantefronten sker der rigtig meget for tiden. Almindelig Guldstjerne blomstrer i vejgrøfterne ved Farstrup, Eng-Guldstjerne blomstrer på bakketop tæt ved Sebber Trehøje og Hylster Guldstjerne med få eksemplarer i Vår Skov. Desuden ses Rød Tvetand, Vår-Gæslingeblomst, Roset-Springklap, Stor - og Håret Frytle blot for at nævne nogle af de tidligste forårsplanter.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Toppet Lappedykker
Halkær Sø 12. april 2002


Toppet Lappedykker fisker
Halkær Sø 12. april 2002
Lørdag den 11.april
Det flotte påskevejr fortsætter
Temperatur op til 15 grader
Frisk, kølig påskeøsten


Overklitten Sø
Foto: Inger Steen-Hansen
Overklitten Sø i Tranum Klitplantage.
I dag kom vi langt hjemmefra. Det var vores hensigt at gå en tur på Tranum Skydeområde, men her er åbenbart adgang forbudt. Sådan husker jeg det ikke fra sidst, jeg besøgte dette klit- og hedeområde. I 1999 deltog jeg i et møde på stedet vedrørende udarbejdelse af drifts- og plejeplan 2000-2014. På det tidspunkt anbefalede Skov- og Naturstyrelsen, at der blev adgang for offentligheden. Denne anbefaling har man åbenbart ikke honoreret.
Vi fik kortet frem, og fandt en alternativ lokalitet Overklitten Sø, beliggende i Tranum Klitplantage. Overklitten Sø er en lavvandet klitsø omgivet af hedemose, plantage og et græsset overdrev i sydøst. Søen er trods tidligere delvis afvanding og gravning af vildtdamme i kanterne m.m., en værdifuld sø af den sjældne, sure og næringsfattige type. I søen forekommer stadig bestande af karakteristiske arter som strandbo, vandportulak, svømmende sumpskærm, liden siv og klit-siv, men tagrør er i kraftig fremmarch. Søen er en af de meget få, nogenlunde bevarede af sin type i Hanherred. Den omgivende mose er tidligere blevet græsset, og græsningen er i færd med at blive genoptaget. (Citeret efter Skov- og Naturstyrelsen).
Vi gik ind til fugletårnet og fandt følgende fugle: Grågås 10, Pibeand 2, Gråand 4, Blishøne 2 og Musvåge 1 over plantagen ude i nord. Fyrreskoven rummer sikkert en god bestand af Korsnæb. Vi så 8.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Albert i fugletårn
ved Overklitten Sø
Foto: Inger Steen-Hansen
Torsdag den 9.april
Bortset fra få tågebanker sol fra morgenstunden
Temperatur 15 grader
Frisk vind fra syd sydvestMusvåge Halkær Sø
9. april 2009
Halkær Sø - igen forsøg på at få billeder af Toppet Lappedykker i parringsspil.
Iført camouflagedragt satte jeg mig tæt ved de store rør, som leder vandet fra søen ud i Halkær Å. Her kan man næsten komme ned i niveau med vandspejlet, og det giver nogle fine muligheder for at få billeder af fuglene i øjenhøjde. Solen var ustabil, og det varede længe, inden de varme stråler ramte min kolde ryg. Men pyt med det når bare der er noget at se på.
Her ved udløbet er der et stort åbent vandspejl, som denne morgen lå blankt med spejlbilleder af de omgivne træer og tagrør. Nogle Blishøns var i gang med at bygge rede, andre deltog i heftige kampe for at holde rivaler på afstand. Et par Rørspurve fløj flere gange over det åbne vand, men satte sig desværre gang på gang skjult i tagrørene. Jeg hørte dem synge, men fik ikke billeder af dem. Min første Landsvale i år slog et par slag over rørene, men viste sig ikke senere. Det er tidligt for denne lokalitet. Også Isfuglen viste sig, men i et lynglimt, da jeg efter 2 timer rejste mig. Det samme gjaldt Skægmejsen.
Alle tre lappedykkere er her nu. Deres artsspecifikke stemmer skiller sig let ud fra hinanden. Jeg havde selvfølgelig håbet også at se dem. Helst i fin fotoafstand. Så euforien steg i højderne, da der pludselig dukkede et par af de små lappedykkere op på min venstre side. Jeg skød en del billeder, og de havde indtil da ikke set mig. Jo min dragt virker godt! Men pludselig havde de fået nok. Så urolige ud og forsvandt med et lille blob under vandet. Kom igen op, men nu var de meget vagtsomme og svømmede bort uden for rækkevidde. Men hvad gjorde det, jeg havde fået fremragende billeder af dem.
Samme oplevelse fik jeg senere med en Grønbenet Rørhøne, bortset fra dens manglende evne til at dykke. Den stak af på hurtige vingeslag.
Lidt rovfugle blev det også til. Et par Musvåger kredsede over mig, og en Rørhøg trak mod nord. Senere så jeg den vende tilbage.
Den største oplevelse denne morgen var dog mødet med Odderen. Bedst som jeg sad og afventede et "besøg" af Gråstrubet Lappedykker, som jeg kunne høre hyle tæt på, så jeg en mørk ryg bugte sig over vandspejlet. En kort stund svømmede dyret parallelt med søbredden. Men så ændrede det retning og kom direkte mod mig. I første omgang håbede jeg på, at den ville gå på land mellem tagrørene, men desværre stak den i dybet og forsvandt ind i afløbsrøret lige for næsen af mig. Det var spændende sekunder.
Den Butsnudede Frø kvækker. Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Lille Lappedykker
Halkær Sø 9. april 2009
Grønbenet Rørhøne
Halkær Sø 9. april 2009
Lørdag den 4.april
I dag havde vi sol fra morgenstunden
Temperatur 13 grader
Svag vind fra syøst
Hen under aften skyede det til, og temperaturen faldt


Dagpåfugleøje 11. april 2008
Et blegt eksemplar efter overvintring
Farstrup, haven
Så kom Gransangeren. Hørte den første gang ved 10.30-tiden. Siden har den med større eller mindre pauser sunget hele eftermiddagen. Sangdroslen høres nu også fra nabogrunden.
Årets første Dagpåfugleøje dukkede op i dag.
Naboerne fortæller, at der er set to Egern her i området (Risgårdsparken).
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Gransanger
Farstrup 15. april 2008
Torsdag den 2.april
Vejr som i gårAnemonetæppet breder sig


Nu vandrer tudserne til vandhullerne
Barmer Landingssted
I gråt og diset vejr kørte jeg på vej fra Nibe til Barmer Landingssted i håb om at se min første Skestork i år. Som jeg stod der og spejdede brød solen igennem, og kastede lysstrejf over holmene. Skarverne var i fuld gang med at bygge reder. En strøm af sorte fugle kom fra vest med redemateriale i næbbet og landede midt på holmen. Talte omkring 40 fugle, men der er sikkert flere. Også sorte gæs i form af Lysbugede Knortegæs var der at se. Flest i en samlet flok på den østligste lave del af holmen. Et slag på tasken gav ca. 100 gæs. Mange Grågæs to og to afsløredes af en panorering med skopet. En stor flok Strandskader på 70 fugle fortonede sig i flimmeret, som forstærkedes i takt med at solen fik mere og mere magt. Ederfugle-hannernes stemmer gik tydeligt igennem, og på vandet talte jeg over 50 fordelt på hanner og hunner. Toppet Skallesluger opførte parringspil. Og så må jeg bestemt ikke glemme de hundredevis af Sølvmåger, der nu fylder op på holmen og giver den det hvide look. Sildemåger så jeg ikke, men de må være kommet.
Staun Enge
Så fik jeg min første Skestork i år. I en større pyt gik den sammen med en mindre flok Kortnæbbede Gæs og skummede. Og så opdagede jeg, at engen endnu ikke er tømt for grå gæs. Ude i østlig retning over Buus Enge gik en flok Kortnæbbede Gæs på ca. 600 på vingerne. Desuden var der ca. 100 på engen ved Staun. På Hornsgård Holm og på vandet omkring talte jeg 300 Lysbugede Knorte Gæs.
Halkær Sø under fugletårnet
Da det flotte vejr fortsatte og dermed godt lys fra vest hen under aften, tilbragte jeg godt et par timer skjult mellem tagrørene. Jeg håbede på at få billeder af Toppet Lappedykker i parringsspil, men det lykkedes ikke. I det hele taget, var fuglene for langt væk. Men her så jeg Sildemåger. Så de er ankommet fra overvintringspladserne, der især omfatter Vestafrika og Middelhavet.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Skestork
Løgstør Bredning 12. maj 2008


Sildemåge
Halkær Sø 2. april 2009
Læg mærke til de gule ben.
Onsdag den 1.april
Overskyet og diset frem til kl. 13
Derefter sol og temperatur op til 12 gader.
Svag vind fra øst.

Nældens Takvinge 1. april 2009

Farstrup, haven
Temperaturstingningen har sat skub i blomstringen. Vorterod blomstrede for to dage siden. Pletter med Hvid Anemone øges, og inden længe har vi et stort blomstrende anemonetæppe. Blå Anemone lyser op under den store bøg.
Stærene mødtes ved redekassen sent på eftermiddagen, og det flotte vejr lokkede Musvågerne på vingerne. På et tidspunkt svævede 4 fugle over huset, og senere fløj et par i parringsflugt over marken mod vest. En Spurvehøg kredsede nogle få minutter sammen med vågerne. Hver dag samles en flok Sølvmåger under høje skrig over kornmarken, hvor der sikkert endnu kan findes lidt kyllingelort at gramse i. En Allike forsøger at bygge rede i skorstenen på nr. 24, men da ejerne fyrer, har det foretagende ikke lang levetid.
Havens første sommerfugle i år viste sig i dag: En Nældens Takvinge søgte til Krokus og Scilla, mens Citronsommerfuglen fløj i hastigt tempo forbi forhaven.
Det er ikke aprilsnar, når man kan læse om palmer ved Svenstrup. Se link under "sidste nyt"
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Vorterod
Lørdag den 28. marts
Søndag den 29. marts.
Uret er nu omstillet til sommertid.
Sol hele søndagen med temperaturer på 10- 11 grader


Gråspurv med en lille fjer på
Tuse Næs 28. marts 2009
Bognæs Skov på Tuse Næs
Yderst på Tuse Næs med udsigt til Orø ligger Bognæs Skov. Kombinerer man en gåtur i selve skoven med en tur langs skovbrynet, der grænser ned til Udby Vig, så kan man i disse dage opleve et broget fugleliv understøttet af et betagende fuglekor.
Her hørte jeg min første Sangdrossel i år. Det samme gjaldt Hvid Vipstjert. Ikke mindre end fire Stor Flagspætte hørte vi tromme. Men redemulighederne er også optimale her i denne alsidige blandingsskov med de store, gamle bævreaspe, der er lette at hakke redehuller i.
Syngende fugle: Musvit, Blåmejse, Sumpmejse, Spætmejse, Gærdesmutte, Sangdrossel, Solsort, Rødhals, Jernspurv, Grønirisk, Dompap, Bogfinke og Gulspurv. I haverne: Skovspurv og Gråspurv. Begge arter i færd med at bygge rede.
Ved kysten, på engen og på vandet: Skarv, Fiskehejre, Knopsvane, Grågås, Gravand, Gråand, Krikand, Pibeand, Troldand, Ederfugl, Strandskade, Vibe, Storspove, Sølvmåge, Stormmåge, Hættemåge, Engpiber, Sanglærke og Rørspurv. En enkelt Musvåge trak over os.
Rådyrbestanden er stor her på egnen. Samlet så vi omkring 9-10 dyr. Sommerhushaverne får ofte besøg.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Jernspurv synger
Tuse Næs
29. marts 2009

Torsdag den 26.marts.
Dagen er nu tiltaget med 5 timer og 27 min.
Temperatur 6 - 7 grader
Farstrup, haven
Så kom årets første Stær til redekassen. Vi fik et kort glimt af den, da den inspicerede en af kasserne, bedst som vi ved 10-tiden kørte på familie- og vennebesøg på Sjælland.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Stær i yngledragt
4. april 2005

Mandag den 23.marts.
Overskyet og lidt regn
svag vind fra vest
temperatur 6 grader
Sol hele eftermiddagen og opfriskende vind.


Tårnfalk hun, Skrædderengen 23. marts 2009

Farstrup, haven
Efter regnen kan vi igen trække vejret. Det har knebet de sidste 3-4 dage, hvor der har ligget en hørm af kyllingelort over Farstrup By. Det har naturligvis tiltrukket en del måger og krager, som har hjemsøgt markerne for noget spiseligt.
Der er stadig livligt besøg ved foderpladserne: Musvit. Blåmejse. Sortmejse optræder nu med to fugle. Måske et kommende ynglepar. Sumpmejse. Spætmejsen synger og en enkelt fugl kom på foderbrættet i morges. Gærdesmutten synger. Rødhalsen synger. Jernspurv (set af Inger for tre dage siden). Kernebider 3 hanner set på fuglebrættet i morges. Der plejer også at komme en hun, men hende har jeg ikke set i dag. Grønirisk. Dompap med to til tre par. Bogfinke 8 hanner og 4 hunner. Kvækerfinke 4. Gulspurv 1 han. Skovspurv 15- 20. Et par Husskader ses hver morgen. Måske et redebyggende par i nabolaget. Ringduen viser sig med kun en fugl. Magen ruger sikkert. Også Tyrkerduen er i ynglehumør.
Vår Skov midt på eftermiddagen
Over middag brød solen igennem og lokkede med en tur i Vår Skov. Hørte Grønspætten og fotograferede en Tårnfalk sidende på en pæl i Skrædderengen.
Hvor der er sol og læ spirer væksterne frem og en begyndende blomstring tager fat. Den Blå Anemone findes stadig i skoven og blomstrer nu med få eksemplarer. På dette tidspunkt er det vanskeligt at tælle, hvor mange planter, der endnu frister skæbnen. Fandt en enkelt blomstrende Hvid Anemone. Stor Frytle er i blomst. Det samme gælder Bingelurt.
Grævlingen rumsterer flere steder med snuden i skovbunden.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Kvækerfinke han
Endnu i vinterdragt


Blå Anemone
Vår Skov 23. marts 2009
Søndag den 22.marts.
Letskyet frem til middag,
derefter overskyet og regn sidst på eftermiddagen
Let til frisk vind fra nordvest
Vokslev Kalkgrav
Der går rygter om Stor Hornugle i Vokslev. Hvis det er tilfældet, kan der vel kun være tale om, at uglen har fundet et egnet redested i en niche på kalkskråningen.
Men selv om vi brugte en del tid med at afsøge hylderne, så fandt vi ikke noget, der lignede en ugle. Den kan imidlertid godt havde siddet skjult et eller andet sted og "grinet" ad os. En aftentur for at lytte efter dens tuden, er sikkert passé, men det skal da prøves.
På soleksponerede græsskråninger blomstrede Tusindfryd og Tveskægget Ærenpris.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Nu blomstrer Tveskægget Ærenpris
Lørdag den 21.marts, forårsjævndøgn.
Overskyet, let til frisk vind fra nordvest

Læs om forårsjævndøgn
Bygholm Vejle
På vej til Thisted ( familiefest) holdt vi en kort pause på Bygholmdæmningen ved informationhuset. Her så vi vores første Klyde i år. Talte ca. 110 i én samlet flok.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Klyde, Ulvedybet
27. maj 2005
Onsdag den 19.marts
Sol og let vind fra nordvest


Mindre flokke af Hvinænder "hvinede"
forbi 19. marts 2009
Kielstrup Sø
Dagen i dag tegnede til at blive rigtig flot lige fra morgenstunden. Så hvad var mere nærliggende end at gøre alvor af mit ønske om at fotografere Skarver. Lige fra sidste uges fredag, hvor Kurt og Else Stegger havde taget os med til Kielstrup Sø og derved gjort mig opmærksom på søens skarvkoloni og dens gunstige beliggenhed i forhold til fotografering, har jeg ventet på en gunstig lejlighed. Den kom så i dag. Stod op kl. 05:30 og kom til søen kort efter solopgang. På det tidspunkt var der allerede fuld spot på kolonien. Der gik hurtigt et par timer, og billede på billede lagrede sig på kortet. I pauserne var der rig lejlighed til at fundere over denne smukke fugls dårlige image. Men ikke et ord om den problematik her og nu.
Er du interesseret i at læse DMU's rapport "Danmarks ynglebestand af Skarver i 2008", så brug dette link.
Skarvforvaltnig 2008
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Skarv i yngledragt
19. marts 2009
Onsdag den 18.marts
Dagen er nu tiltaget med 5 timer
Sol og frisk vind fra vest
Temperatur 8 grader

Bjergand hun (øverst) og han.
Begge fotogaferet i Skørbæk Gadekær
24. april 2005


Troldand hun til sammenligning
med Bjergand hun.
Skørbæk Gadekær
Troldænderne har ikke helt lagt Skørbæk Gadekær bag sig. På vej til Halkær Sø stoppede jeg op ved gadekæret for at få lidt billeder af ænderne og for samtidig at danne mig et overblik over, hvor mange der i disse dage raster her. Ca. 500 lå spredt på søfladen. Sædvanen tro flest langs den vestlige bred. Fire Stormmåger larmede i falset, som Stormmåger nu gør, og et par Blishøns var i gang med redebygning. Det samme var tilfældet med et par Toppet Lappedykker.
Troldanden er en af vore mindste dykænder, men ved Skørbæk Gadekær ser man dem aldrig dykke. Dels hviler de sig, dels har hannerne travlt med at jagte hunnerne. Ofte ser man 6-8 hanner piske vandet op og efterlade sig markante kølvandstriber i deres stræben efter en enlig hun. Om aftenen ser man fuglene forlade søen for at flyve til områder på fjorden, hvor de i mørke på forunderlig vis kan hente deres foretrukne føde: snegle, muslinger og orme.
Halkær Sø
Ca. to timers obs. ved Halkær Sø gav følgende notater, arrangeret efter Wetmores system: Toppet Lappedykker 10, Lille Lappedykker hørt synge i den aller nordligste del af søen, Skarv 4, alle i yngledragt, Fiskehejre 2, Knopsvane 140, Gravand 28, Krikand 40 ved søens vestlige bred, samme sted Pibeand 50, Taffeland 82, Troldand 1800, Bjergand 2 hunner og en han, Hvinand 32, Stor Skallesluger 2 hanner, 1 hun, Musvåge 4, Tårnfalk 1, Blå Kærhøg 1 hun fløj op fra tagrørene i den nordlige del af søen og forskrækkede mig. Nåede ikke at stille skarpt. Blishøne flere i gang med redebygning, Vibe 120 rastede i den sydvestlige del af søen, Hættemåge 50, Gærdesmutte 1 syngende, Ravn 2 overflyvende, Rørspurv 2 syngende.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Nu blomstrer Følfod
Halkær Sø 18. marts 2009

Hættemågen bærer nu sit navn med rette.


Troldand han til sammenligning med Bjergand han.

Søndag den 15.marts
Sol og frisk vind fra nord
Temperatur 8 grader
Borreholm og Fjordholme
Sidst på eftermiddagen fra 15:30 til 17:30 foretog jeg i relation til gårsdagens oplysninger de resterende tællinger af Bramgæs. Fra Aggersborg lige nord for Aggersborggård kan man med et teleskop let overskue fuglelivet på Borreholm. Her talte jeg ca. 130 Bramgæs.
På Fjordholme blev det til ca. 500. Desuden var der ca. 1000 Kortnæbbede.
For den planteinteresserede kan jeg oplyse, at grøfterne ved Krastrup nu står dækket af blomstrende Rød Hestehov. Det er tankevækkende, at denne smukke forårsbebuder i 80'erne først kom frem i april. Et tydeligt bevis på, at foråret indtræffer tidligere, end for 10-15 år siden.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Rød Hestehov
24. marts 2004
Lørdag den 14.marts
Overskyet med regn begyndende midt på eftermiddagen.
Strandengene fra Staun til Valsted og holmene
Den årlige,internationale optælling af Bramgæs og Kortnæbbede Gæs finder sted i denne weekend med 15. marts som den eksakte dato. Optællingen finder sted i det nordlige Vesteuropa, og den er en del af NOVANA-tællingerne. Da jeg dækker et ret stort område: Staun-Barmer-Valsted Enge og Fjordholmene ( Strandengene som strækker sig fra Aggersund til Bygholm Vejle), har jeg i år besluttet at foretage optællingerne i to tempi. Således engene fra Staun til Valsted i dag og Fjordholmene i morgen.
Med udgangspunkt fra Valsted kørte jeg forbi den nu nedrevne Valstedgård og videre langs det nye "Strandvejskvarter" til markvejen, der fører op til markerne, hvor Danshøj ligger. Her kan man komme lidt op i højden og får derved et godt overblik over de inddæmmede kornmarker. Grønne og saftige ligger de og lokker enhver sulten gås. Således også i dag, hvor jeg kunne tælle op til 800 Bramgæs. Der har sikkert været et tilsvarende antal Kortnæbbede, men da man fra DMU kun interesserer sig for Bramgæssene i denne omgang, undlod jeg at sætte tal på dem.
På Klosterholmen fouragerede ca. 100 Lysbugede Knortegæs. Og på vandet lå der 300 Pibeænder samt 60 Toppet Skallesluger.
Jeg foretog en afstikker til Barmer Landingssted for at få et kik på Vår-Kyø Holm. Her talte jeg 800 Lysbugede Knortegæs. Langt de fleste stod i én langstrakt, samlet flok i lavvandet ved holmens østligste punkt. I vandet gjorde Ederfuglehannerne kur til de brune damer.
Mens jeg stod her i løftet stemning, blev jeg på en ret så kontant måde mindet om den konflikt, der opstår mellem landmanden og de gæs, som elsker hans afgrøder. Lyden fra en nyopstillet gaskanon bragede over engen og forskrækkede både mig og gæssene. At det virkede på gæssene, så jeg tydeligt, da en mindre flok, der lagde an til landing i samme øjeblik, som kanonen gik af, ændrede retning og fløj mod venligere "græsgange".
Kort før Kravmarksgård kan man fra Staunvej overskue markerne og engene mod nord/nordøst. Her har gæssene i forårsmånederne holdt til i de senere år, og jeg kunne således i dag tælle op til 600 Bramgæs blandet med Kortnæbbede Gæs. Så det samlede antal Bramgæs sneg sig i dag op på i alt ca. 1400 fugle.
Læs i øvrigt Jan Skrivers tekst om Bramgåsen under linket DOF-nyt på forsiden. Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Pibeand han sammen med tre Krikænder.
Læg mærke til det store, hvide felt i hannens vinge. Et godt kendetegn.
8. marts 2009

Pibeand hun
Onsdag den 11.marts
Sol og let vind fra nordvest
Farstrup, haven
En dagtemperatur på 7-8 grader har lokket de første Honningbier frem. I nabolaget er der også set Humlebi.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Årets første Honningbi
11. marts 2009
Tirsdag den 10.marts
Dagen er tiltaget med 4 timer og 25 minutter
Har tilbragt 5 dage i Sønderjylland
og Slesvig-Holsten med skiftende vejrlig.


Vi kan stærkt anbefale at overnatte
på den gamle grænsekro i Sæd.
Stedet ligger kun en lille km fra grænsen. Hyggelige værelser, fine opholdsrum og et køkken til fri afbenyttelse. For 50, kr pr. person kan der serveres morgenmad. Stedet har en hjemmeside:
Sovgodt8
Tetenhusener Moor sydøst for Bergenhuse(storkebyen)
Efter et besøg den 7.marts på Gottorp Slot kørte vi sydpå for at finde frem til Tetenhusener Moor. Det lykkedes omsider at finde en sti, som vi fulgte frem til et fugletårn. Mosen er en sidste rest af et stort højmosekompleks, der tidligere strakte sig over et betydeligt areal. Her yngler Tranen blandt andet. Vi så og hørte ingen, men fik et glimt af en Fyrremejse. To Pibesvaner fløj over os. Det gav et lille håb om at se flere af disse højarktiske fugle. Området her omkring Bergenhuse er netop blandt ornitologer kendt for at huse store mængder Pibesvaner i skiftet mellem februar og marts måneder. På deres vej til Sibirien fra England og Holland mellemlander de her på de vidstrakte græsarealer for at bygge muskulaturen op til den lange flyvetur.
Vi havde ikke kørt ret længe, før end vi så de første større flokke. Inde i byen fandt vi en lille betondækket sidevej, som førte ud over græsarealerne. Derved kom vi rimelig tæt på flokken uden at forstyrre den. Et kort øjeblik vendte de rumpen til os og jokkede lidt bort, men ret hurtigt genoptog de græsningen. En del mennesker strømmede til. Og en familie undrede sig over, at vi var kommet helt fra Danmark for at se fænomenet. -Har I læst om fuglene i dagens avis? -Nej, vi har en bog, som beskriver stedet her.
Da vi forlod stedet og satte kurs mod Husum, fandt vi flere flokke af Pibesvaner. Hvor mang vi så i alt, har vi ikke styr på, men et tal på 1500 - 2000 fugle slår sikkert ikke fejl.
Hamburger Hallig
Lidt nostalgi drev os til Hamburger Hallig. Det var her vi i 80'erne tog ned for at se de store mængder af Bramgæs, som dengang rastede her i tusindtal. Vi fandt ingen. Det overraskede os nu heller ikke, da vi i dag med det mildere klima og de grønne forårsmarker ser fuglene på områder, der ligger meget nordligere. Ved Rømø og Ballum kan man se i tusinvis af Bramgæs. Og her på de hjemlige breddegrader, Staun-Barmer og Valsted Enge, har vi også glæde af de smukke gæs.
Rickelsbüller Koog
Næste dag blev det rigtig flot vejr. Noget blæsende, men masser af sol, da vi fra Højer kørte mod Siltoft til Rickelsbüller Koog. På markerne vest for vejen havde Bramgæssene fundet den grønneste mark. Her gik de i hundredevis sammen med enkelte Grågæs, og efter hvad vi kunne se to Blisgæs. I Margrethe Kog/Saltvandssøen, som ligger i tilknytning til Rickelsbüller Koog, kun adskilt af vejen, som danner grænsen, gik der ca. 150 Storspover. Småflokke af Alm. Ryle piskede fra kog til kog. Grågæssene var udparrede.
Ballum
Var indstillet på at køre til Rømø, men ved Ballum kunne vi fra digekronen se, at der var fugletomt så langt kikkerten rakte. Der havde da også været gæs på markerne lidt syd for Ballum Kro. Og på en meget våd mark med lidt plantevækst gik en blandet flok af Viber, Alm. Ryle og Hjejler.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Bramgæs 8. marts 2009
Rickelsbüller Koog
Et muligt ynglepar?


Grågås Margrethe Kog 8. marts 2009
Mandag den 2.marts
Dagen er nu tiltaget med 3 timer og 50 minutter
Overskyet og regn.

Vindstille
Temperatur 6-8 grader
Hen på eftermiddagen opfriskende vind fra vest
Farstrup, haven
Her til morgen falder der en stille, mild forårsregn. Ja, forårsregn må det jo være her den 2. marts, da foråret i følge almanakken begynder den 1. marts.
Stikker man hovedet ud, får man hurtigt syn for sagn. Erantisernes små, gule æggeblommer og Vintergækkernes hvide klokker lyser en i møde, som de står der spredt i haven omgivet af det gulbrune bladdække fra sidste års løvfald. Hist og her ses blå og gule spidser af Krokus.
Desværre går omsætningen ikke ret hurtigt, så der forestår altid et stort arbejde med at samle blade, så græs og andre vækster kan få lys.
Fuglesangen er så småt gået i gang. Bogfinken forsøger her til morgen, men mangler endnu en del for at fuldende sætningen: "Det-det-det kan jeg sige lig' så tit, det skal være," med faldendende tonehøjde. Eller som i Tyskland: "Riesengebirge". Musvit, Blåmejse og Sortmejse har sunget i nogen tid. I det åbne land har Inger hørt lærkesang.
Barmer, Valsted Enge og Vår Holm
Ved 15-tiden besluttede vi os for en tur til Barmer Landingssted. Desværre ændrede vejret sig. Mørke skyer trak op fra vest, og disen lagde sig over fjorden. Men vi fik trods alt noget ud af besøget. Næppe havde vi passeret Skyttegård, førend vi på Simestedgårds marker på højre hånd blev opmærksom på store mængder af gæs, der gik og græssede på konmarken. En blandet flok af Kortnæbbede Gæs og Bramgæs kunne vi se i kikkerten. Men selv om vi holdt stille på stor afstand, så lettede flokken og trak mod Valsted. Her talte jeg senere ca. 2200 Kortnæbbede Gæs og 1800 Bramgæs. Ved landingsstedet satte vi kikkerten mod holmen og fandt Ederfugle på vandet, 80-90 fugle, hanner og hunner. Desuden Strandskade 22 i kanten af holmen. Her gik der også ca. 200 Lysbugede Knortegæs. På vandet så vi i alt 50 Hvinænder og en flok Viber på 29 fløj vestpå. En ensom Storspove stod på vaden yderst mod øst. Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Bogfinke han 9. april 2004
Vibe 14. maj 2008
Fredag den 27. februar
Dagen er nu tiltaget med 3 timer og 30 minutter
Sol og delvis skyfri himmel.

Frisk vind far nordvest
Temperatur 6-8 grader
Vår Enge
På markerne vest for Vår Å fouragerede ca. 160 Sangsvaner. Hele formiddagen har vi kunnet høre dem, mens vi i det forårsagtige vejr lavede lidt havearbejde.
Området ved Buus Bæk
Efter turen gennem Vår Skov, hvor der i øvrigt nu er lange rakler på Hassel, kørte jeg ud til Mellem Skovgård og fortsatte til skurvognen, hvor jeg parkerede. Gik ud til det sted, hvor jeg også var den 13. februar. Men denne gang sprang jeg over vandløbet og satte mig i skjul mellem tagrørene. Her tilbragte jeg i læ for vinden ca. halvanden time i håb om at gæssene, som jeg kunne høre bag mig, ville slå sig ned for at nippe af de grønne spirer. Men tålmodigheden slog ikke til. Og desuden krøb kulden efterhånden ind under camouflagedragten.
Jeg fandt et nyt sted i sol, men heller ikke her var der gevinst. De gæs, som flyttede sig lidt i terrænet, fløj for langt væk. Derfor kørte jeg til Barmer Landingssted, hvorfra der i medlys er godt at fokusere på Vår- Kyø Holm. Her gik en pæn flok Knortegæs, og 15 Ederfugle fløj vest på. Tilsyneladende har Sølvmågerne nu annekteret holmen. Sildemågerne lader vente på sig en tid endnu. Kort før jeg havde besluttet mig for at vende hjem, kom en stor flok Kortnæbbede gæs i gylden aftensol.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Kortnæbbede Gæs og en enkelt Bramgås
Barmer Landingssted 27. febr. 2009

Ederfugl, Limfjorden 6. maj 2008
Onsdag den 25. februar
Overskyet og tørvejr.
Svag vind fra sydvest
Temperatur 6 grader
Farstrup egen have
Vores kasse til Natugle har fået en beboer, som vi ikke lige havde forventet. Den 20. februar fortalte jeg, at vi for første gang i år havde set Egern i haven. I morges viste den sig igen. Denne gang fandt jeg den oven på natuglekassen. Men her blev den ikke længe. Til min store overraskelse forsvandt den ind i kassen. Vi fik kikkerten frem, og Inger så den plukke bøgegrene, som den behændigt bar ind i kassen. Vi kunne nu se, at byggeriet må have stået på en tid, for i åbningen lå der sammenfiltrede grene. Efter kl. 9:30 så vi ikke mere til den. Om den har en mage, ved vi endnu ikke. Men vi drømmer allerede om små egernunger. Natugle bliver der ikke noget af i år. Nu kan vi så håbe på, at Tårnfalken vil indfinde sig. Æglægningen for denne falk sker først hen i april, så tiden er ikke forpasset.

Egern
10. februar 2009
Mandag den 23. februar
Tørt med en del sol.

Let til frisk vind fra nord
Temperatur 3-8 grader
Tofte Sø og Øster Hurup havn
Vejret tegnede godt i morges. Jeg besluttede mig derfor at hente mine fotografier på Vildmosecentret i håb om at få lidt fugle med i købet. Da jeg nåede frem til Tofte Sø, var det skyet mere til, men ikke værre end, at der slap et smukt diffust lys gennem skydækket ned over den spejlblanke søflade. Her lå der Lille Skallesluger, Stor Skallesluger, Hvinand, Taffeland og Gråand. Bag en af øerne må der have ligget en del Sædgæs, for da Odderen, som jeg havde fulgt i kikkerten i nogen tid i dens løb over isen, forsvandt bag tagrørene, gik gæssene på vingerne. Et par Grågæs blandede sig i flokken.
Senere kørte jeg til Øster Hurup havn. I den sidste halve time, jeg tilbragte på molen, brød solen igennem, og så kom der fint lys på Sortænderne, der svømmede rundt mellem lystbådene. Jeg kunne snige mig pænt tæt på, inden de dykkede. Spejlingen fra de farvede huse og pæle skabte liv i vandet og gav sjove motiver. I havneindløbet lå der to Ederfugle, hanner. Men da en mindre fiskekutter stak til søs, opførte fuglene sig, som om der også her var jagt på dem.
Jeg riggede teleskopet til og talte ca. 350 Strandskader på nogle sandbanker ude i Aalborg Bugt. Her gik der også en flok Islandske Ryler, og tættere på fouragerede Gravænderne.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Sortand han
23.februar 2009 Øster Hurup
Fredag den 20. februar
Dagen er nu blevet 3 timer ældre
Overskyet og diset med enkelte slud- og snebyger

Svag vind
Temperatur lidt over frysepunktet.
Farstrup, haven


For første gang i 09 har vi haft besøg af Egern. I vores vildtfuglefrø forekommer få nøddekerner. Det er efter al sandsynlighed dem, den går efter, da Inger kunne spore den helt ned til foderhuset. Sneen afslører i øvrigt, at grævlingen er på færde. Det milde vejr gør den mere aktiv end i perioder, hvor vi har hård frost. Da kan Grævlingen forblive i graven i flere dage. Der er imidlertid ikke tale om egentlig vintersøvn, blot et fald i legemstemperatur til ca. 34 grader.
Stæren har i de senere dage vist sig med en flok på 12-16 fugle nede i byen (Farstrup), men endnu har vi ikke set den hos os. Skal vi gå efter tidligere års erfaring, så vil den sikkert også i år ankomme ret sent til kasserne her i haven.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Egern
10.februar 2009
Onsdag den 18. februar
Overskyet med enkelte snebyger

Svag vind
Temperatur omkring frysepunktet.
Farstrup, haven

Efter nogle dage uden Spurvehøg slog den til i eftermiddags. Som det fremgår af billedet, så gik det ud over en Skovspurv. Høgen landede i en Ene, hvor den et kort øjeblik vurderede situationen. I en fart hentede jeg kameraet og fik det gjort skudklart. Da jeg vendte tilbage, var fuglen tilsyneladende væk. Men pludselig så jeg den foretage et par flyveture rundt om busken, dykke ind mellem grenene og komme op med skovspurven i fangerne. De første billeder tog jeg gennem ruden, men ganske forsigtigt åbnede jeg et vindue, og så havde jeg frit udsyn.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Spurvehøg
18.februar 2009
Tirsdag den 17. februar
Skiftende skydække med enkelte solstrejf

Svag vind
Temperatur omkring frysepunktet.
Halkær Sø
Stadig snedækkede landskaber efter de sidste to dages snefald. Men frosten har endnu ikke skabt våger ved Sebbersund. Anderledes ser det ud ved Halkær Sø, hvor jeg tilbragte et par timer denne formiddag. I den nordlige del af søen er der åbent vand. Her lå fuglene tæt. På afstand så det ud som en stor, sort masse. Men teleskopet afslørede en tydelig variation i farver og former. Jeg kunne således notere følgende arter:
Skarv 1, Knopsvane 145, Fiskehejre 1, Troldand ca. 700, Taffeland 26, Pibeand 60, Lille Skallesluger 1 han og to hunner. De mange Troldænder husker vi fra Skørbæk Sø, hvor de tidligere holdt til i forårsmånederne. Men efter Halkær Sø er kommet til, så ser vi ikke det store antal Troldænder her mere og slet ikke, når søen er tilfrosset som nu. Troldænderne finder ikke føde her i vågen, men raster og udparres for senere at flyve til fjorden, hvor de fouragerer om natten.
Nibe Havn og Bredning
Kørte et smut til Nibe for at se de Lysbugede Knortegæs, som i de senere dage er rapporteret fra markerne mellem campingpladsen og byen. Men i dag var de ikke at se. På bådepladsen fornøjede jeg mig med at fotografere et par Sølvmåger, der forsøgte at åbne en lukket musling ved brug af tyngdekraften. Med muslingen i næbbet fløj de 20-30 meter op over vendepladsen og droppede muslingen. Men på grund af den bløde sne måtte de forsøge nogle gange, inden det lykkedes for dem.
På en muslingebanke lidt uden for havnen stod der 18 Strandskader, og længere ude lå en flok Stor Skallesluger på 24. Ved indsejlingen til havnen havde to Svartbag anbragt sig på hver sin pæl og dannede en flot, levende indsejlingsportal.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Sølvmåge
17.januar 2009

Lille Skallesluger han og hun
Søndag den 15. februar
Sne i mindre mængde hele dagen

Svag vind
Temperatur omkring frysepunktet.
Farstrup, haven, Skrædderengen og Vår Skov
Snefaldet har lokket mange fugle til foderstederne, men ikke arter udover det sædvanlige. Gik tur sammen med Inger over Skrædderengen og ind i Vår Skov. En Tårnfalk musede over engen, en Fiskehejre lettede fra Vår Å og en stor drosselfugl fløj op mellem de knækkede tagrør. En Misteldrossel var det. Kun få overvintrer her i landet. Inde i skoven var der stille. Men en forskrækket Skovsneppe brød stilheden, da den med hurtige vingeslag forsvandt mellem stammerne. En Stor Flagspætte varslede i toppen af et højt nåletræ. Af småfugle så og hørte vi kun Blåmejse og Gærdesmutte.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Fiskehejre
17.januar 2008
Fredag den 13. februar
Dagen tiltaget med 2 timer og 37 min
Skyfrit med temperatur omkring frysepunktet

Frisk nordvestlig vind
Barmer Enge, fototur
Ved Mellem Skovgård fører en markvej ud til enge og dyrkede marker. Nordvest for gården ligger en lille klat skov, som netop på denne dag dannede læ for en bidende nordvestlig vind. Her i solen kunne jeg let holde varmen i de to timer, jeg tilbragte med at vente på, at gæssene skulle komme forbi. Både Bramgæs og Kortnæbbede Gæs havde jeg set flyve til Buus Enge. Og at de stadig var der, afsløredes af deres indbyrdes "snakken". Bramgåsen lyder som en lille hund, der gør. Den Kortnæbbedes stemme er vanskelig at beskrive. Men et højtliggende "gink-gink" lyder fra hannerne, mens hunnerne har et dybere nasalt "onk-onk".Det kræver lidt erfaring at adskille dem.
Jeg havde kun ventet ca. 20 minutter, så kunne jeg hører, at mindre flokke var på vej op over skoven. Men gæssene kom faktisk så tæt, at det kneb med at fokusere på dem. Desuden gav det ikke gode billeder med en gås set nedefra som et flyvende kors. Men heldigvis gav min tålmodighed gevinst. Flere og flere flokke kom henover mig, og enkelte tog en flot rundtur foran mig og kom i godt medlys. Det var tydeligt, at gæssene havde til hensigt at lande for at æde af de grønne spirer på marken lige foran mig. At de tidligere havde været her, så jeg tydeligt, da jeg vendte tilbage til bilen. Mængder af gåselort lå i kornet. Inden jeg forlod stedet, havde jeg også fået billeder af Bramgås.
Her må jeg vende tilbage iført camouflagedragt, hvis jeg vil have billeder af græssende gæs.
En Dobbeltbekkasin forskrækkede mig, da jeg kom hen til skoven. Her har den overvintret ved en lille kanal. I en stubmark så jeg 14 Sjaggere og 20 Stære.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Kortnæbbet Gås
13.februar 2009
Torsdag den 12. februar
Dagen tiltaget med 2 timer og 30 min
Skyfrit med temperatur omkring frysepunktet

Frisk nordvestlig vind
Staun-, Barmer Enge
Sammen med Anna, Majken og Inger besøgte jeg strandengene ved Barmer Landingsplads. Majken ville gerne se gæs. Men bortset fra nogle få Lysbugede Knortegæs på Vår- og Kyø Holm, var der ikke gæs at se så langt øjet og kikkerten rakte. Hvor var de så? Ja, det fik vi rigtig at se, da vi efter at have fundet ca. 150 Storspover på østsiden af Vår Holm kørte hjemad ad Staunvej. Neden for Kravmarksgård på de fjerneste enge gik gæssene. Vi havde nær misset dem, men Majken var vågen og beordrede holdt. En blandet flok af Bramgæs og Kortnæbbede Gæs på ca. 400 gik og græssede. Pludselig blev flokken urolig og lettede. En ny flok på ca. samme antal kom fra vest og slog følge. Et kort stykke tid cirklede fuglene rundt og landede kort efter i et nyt område. Et imponerende syn, som gjorde Majken godt! Her var også en mindre flok Grågæs. I øvrigt må jeg ikke glemme en flok Bjerglærker, 16 ialt, som i et kort glimt fløj forbi, da vi gik på dæmningen.
På Markerne ved Skyttegård så vi i øvrigt 5 Rådyr.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Kortnæbbede Gæs
og en enkelt Bramgås
April 2004
Søndag den 9. februar
Overskyet frem til middag. Derefter sol med klar blå vinterhimmel
Temperatur +2 grader.
Næsten vindstille
Virksundbroen
På vej til Tårupgård stoppede jeg op ved Virksundbroen. Her plejer der ofte at være en del fugle. Så jeg øjnede chancen for at få lidt nye billeder. En lille flok Hvinænder svømmede rundt i lidt for stor afstand. Hannerne var virkelig i forårshumør og kurtiserede hunnerne, så ingen af dem burde være afvisende. Et par Skarver fiskede tæt ved broen. Blishøns og Hættemåger samt enkelte Sølvmåger var der også. Men den største og mest overraskende oplevelse var en stor flok Rødben (30-40 i alt), der pludselig strøg forbi i stor fart og tog fusen på mig. Heldigvis kom de tilbage, så jeg kunne fokusere på dem. Et par stykker slog sig ned på en sten kort fra "havstokken". Jeg havde held til at "fange" en af fuglene i samme sekund, som den lettede.
Her plejer også at være Sæler, men ingen i dag.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Rødben 9. februar 2009
Søndag den 8. februar
Skiftende skydække med kraftige snebyger
Temperatur +2 grader.
Sydvestlig vind 11 sek/m
Hornsgård Holm og fjorden mellem holmen og Staun Enge
Solen fristede til en tur på strandengene. Kørte ud ad Østerkærvej og fandt læ bag en stor jorddynge. Her stillede jeg skopet op, og i strålende medlys var det let at få overblik over fuglene dels på holmen dels på fjorden.
Talte følgende: Lysbuget Knortegås 120, Pibeand 150, Gråand 150, Hvinand 30, Toppet Skallesluger 6, Stor Regnspove 11. Strandskaden er her nu med 4 fugle. Men den har nok været her i længere tid, uden at jeg har set den.
Barmer Landingssted
Hertil kørte jeg senere, men der var ikke meget at se. Et par mænd med løsgående hund gik på holmens østlige del. De havde selvfølgelig skræmt alt væk. På nordsiden kunne jeg dog skimte en del Gravænder. Måske har mændene været på "rævejagt". Ræven er jo, som bekendt, en stor trussel mod de danske småøers ynglefugle. Igen var der Musvåge, og på markerne ved Valsted gik der 45 Sangsvaner og åd saftige spirer.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Strandskade 26. marts 2005
Fredag den 6. februar
Dagen er nu tiltaget med 2 timer og et minut.
Overskyet med tågedis, sne i nat
Temperatur +2 grader.
Vindstille
Farstrup, haven
Så faldt årets første sne. Skovlen og fejekosten måtte frem for at rydde sneen væk på trapper, opkørsel og ikke mindst på foderpladserne. Hele dagen har der været stor søgning på begge sider af huset. På et tidspunkt talte vi op til 80-90 fugle. Bortset fra 3 Kernebider så har der ikke vist sig noget usædvanligt. Vi kunne have forventet Gråsisken og Grønsisken, men måske kommer de senere på måneden. Sådan har det forholdt sig med Grønsisken de senere år.
Da jeg i morges fejede trappen hørte jeg Ringduen kurre. Det var en dejlig oplevelse midt i snelandskabet, som også bar tydelige spor efter Ræv.
Årets første Erantis dukkede frem for nogle dage siden, og Vintergæk står med lysegrønne spirer. Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Erantis 2008
Mandag den 2. februar
Overskyet
Temperatur -3 grader.
Nord-nordøstlig vind
11-12 sek/m
Kort visit ved Vildmosecentret
"Støttegruppen for Lille Vildmose Nationalpark" afholder Foto- og Naturfilmfestival i dagene 7. - 22. februar med åbningsdag den 7. kl. 10:00. Da jeg har tilmeldt mig med billeder fra Island, måtte jeg naturligvis have dem afleveret. Desværre var vejret rigtig dårligt. Så dog små flokke af Sædgæs og Sangsvaner. Ved Hegnsvej nord for vejen var der stadig åbent vand i et af hullerne. Her havde en lille flok Sangsvaner søgt hen. Se billedet. Ved Nibe så jeg i skumringen en del Almindelige Ryler og Rødben. Dagens største oplevelse var dog et besøg i haven af Duehøg, der i få sekunder satte sig på fedthuset.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Sangsvaner 2. februar 2009
Lille Vildmose
Søndag den 1. februar
Dagen tiltaget med
1 time og 45 min.
Sol frem til kl. 16
Temperatur -3 grader.
Nord-nordøstlig vind
11-12 sek/m
Staun-, Barmer Enge.Så kom solen, men med den også en kold østlig vind, som især ude på de åbne strandenge bed i næse og øren. Så er det godt at have bilen som "fotoskjul". Pytterne på engene er tilfrosne, men større strækninger med græs er grønne, og her kan gæssene finde føde. Ved Staun gik således 54 Grågæs. Og tæt på markvejen ned til Barmer Landingssted gik der 190 Lysbugede Knortegæs og nippede. I flokken gemte der sig en enkelt Mørkbuget. Da jeg kom, blev de lidt urolige, men ret hurtigt faldt de til ro og græssede videre. Ja, de vendte endog front mod mig og flyttede sig i en bred kolonne flere meter i den retning, hvor jeg sad. Pludselig stak de af. En rovfugl? Ja, men hvor? Svaret kom promte. En Spurvehøg strøg i stor fart tæt forbi bilen og satte sig på en fangefold. Det overrasker mig noget, at en lille rovfugl, som en Spurvehøg trods alt er, kan ryste en gåseflok. Men dens silhuet kan vel for en gås let forveksles med silhuetten af en større og mere slagkraftig rovfugl som Vandrefalken.
Det største antal gæs fandt jeg på engene ved Buus Bæk. Her gik der ca. 2000 Kortnæbbede Gæs iblandet Bramgæs, som jeg ikke fik tal på.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Grågås
Fredag den 30, januar
Dagen tiltaget med
1 time og 40 min.
Overskyet/tåget
Temperatur -3 grader.
Vindstille
Farstrup, haven.Så er vi snart ude af januar måned uden at have haft dage, der vejrmæssigt ligner vinter. Usædvanligt vindstille i forhold til andre år. Trods et stabilt højtryk har vi desværre ikke set meget til solen i de sidste par dage, hvor en ret tæt tåge har nedsat sigtbarheden. Det har gjort sit til, at jeg har holdt mig til de hjemlige havegange. Men der har da også været nok at se på. Småfuglene flokkes ved foderbrættet, og det kan ses på foderforbruget. 90 til 100 fugle fordelt på: Bogfinke, Kvækerfinke, Grønirisk, Musvit, Blåmejse, Sortmejse, Sumpmejse, Spætmejse, Solsort, Gærdesmutte, Rødhals og Skovspurv. Der er også større fugle som: Tyrkerdue, Ringdue (kurrede i forgårs), Skovskade, Husskade, Gråkrage og Allike. Igen i dag har vi haft besøg af Musvåge. To fugle søgte efter føde på foderpladsen, som de desværre fandt tom. Det må vi have gjort noget ved. For to dage siden så jeg Tårnfalken muse over haven i nærheden af kassen. Jeg håber stadig på indflytning. Og så er der selvfølgelig Spurvehøgen, den daglige gæst.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Sortmejse september 2008
Søndag den 25.januar
Efter en klar nat med let nattefrost
var der sol fra morgenstunden.
Senere på formiddagen trak der tågebanker op over den sydøstlige del af Vesthimmerland.
Temperatur +3 grader.
Vindstille
Vilsted Sø..
Fra kl. 10:30 til 12:30 besøgte jeg sammen med Inger Vilsted Sø. Flere steder på vores vej hertil så vi Musvåger sidde på udkig efter bytte. En meget lys udgave holder til ved Hemdrup. I dag så vi den lette fra sin udkigspost og slå et bytte. Flot og dramatisk! Lige til et foto, men det går ikke an at stoppe op her ved den stærkt trafikerede Løgstørvej.
Desværre havde jeg glemt mit teleskop, så det var ikke muligt for mig at lave en egentlig registrering og slet ikke en tælling af de mange andefugle, der lå på vandet. Men de store fugle kunne jeg overskue. Fra parkeringspladsen ved Sjørupvej kunne vi både se og høre, at der i nærheden af Vitskøl Kloster gik rigtigt mange Sangsvaner. Vi kørte derfor til Overlade og videre til søens sydlige del. Her kom vi ind i tågebanker, der tydeligt dannede en skillelinje midt gennem søen. Men da vi fulgte stien mod vest, kom vi ud af tågen og havde fuglene i flot lys. Vi talte ca. 320 Sangsvaner og 110 Canadagæs.
På vej tilbage til bilen passerede vi en stor flok jægere. En halv time senere, da vi gik ved den vestlige del i nærheden af Ranum, hørte vi nogle få skud. Straks skabte det panik mellem ænderne, og en del af Sangsvanerne forlod marken ved Vitskøl og landede ude midt i søen. Det viser igen med al tydelighed, at jagt skaber unødig forstyrrelse.
Selv om jeg ikke gik grundigt til værks med at registrere antal fugle, så kan jeg da nævne, at vi så følgende arter: Gråand, Krikand, Pibeand, Troldand, Hvinand, Blishøne, Hættemåge i store tal, Gråkrage, Bomlærke og Stære. Jeg vender frygteligt tilbage med teleskop!
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Sangsvane 25. januar 2009

Hvinand han
Torsdag den 22.januar
Dagen tiltaget med 1 time og 9 min
Overskyet og diset frem til kl. ca. 11. Derefter brød solen igennem,
og samtidig blæste det op fra syøst.
Da jeg midt på eftermiddagen tog
til fjorden var der igen sket et vejrskifte. Overskyet med regnskyer fra syøst.

Temperatur +3 grader.
Sydøstlig vind 14 sek/m
Staun-, Barmer- og Valsted Enge..
Fra kl. 15:00 til 16:30 gjorde jeg mit arbejde fra i går færdigt. Af en eller anden grund har jeg i et blødt øjeblik sagt ja til at dække hele området fra Valsted til Bygholm Vejle. Det kan da også kun overkommes ved at benytte nogle tællesteder, hvorfra man kan overskue store områder.
Jeg begyndte i Valsted, da jeg har erfaret, at de Lysbugede Knortegæs ofte holder til her. Det slog da heller ikke fejl. En flok på ca. 150 fouragerede på engen, og ude på vandet talte jeg op til 470. Senere kørte jeg om til stenalderskrænten neden for "Mellem Skovgård". Herfra observerede jeg yderligere en flok på 100-150 fugle, der fouragerede helt ude ved fjordkanten. Det vil sige, at der i dag har været omkring 7-800 Lysbugede Knortegæs i området. Fra min position her så jeg yderligere samlet i én flok: Kortnæbbet Gås 220, Grågås 80, Blisgås 1, Mørkbuget Knortegås 1, Bramgås 6. Øvrige fugle: Tårnfalk 1, Musvåge 1, Storspove 3, Fiskehejre 3.
Ingen gulnæbbede svaner!
NB! Mørkbuget Knortegås træffes ikke almindeligt her ved vores del af Limfjordskysterne. Fuglen yngler i det nordlige Sibirien og på områder omkring Taymyr-halvøen. Bestanden tæller ca. 300000 fugle og er således meget større end den lille bestand af Lysbuget Knortegås på 6-7000 fugle, der yngler på Svalbard. Vadehavet er i efterårs- og forårsmånederne den vigtigste lokalitet for Mørkbuget Knortegås. Desværre har jeg ikke noget billede at vise.
Husk du kan altid finde flere og større billeder på Pbasen

Lysbuget Knortegås

Bramgås
Onsdag den 21.januar
Dagen tiltaget med 56 minutter
Overskyet og diset med sigt under 1 km

Temperatur +3 grader.
Sydvestlig vind 11 sek/m
Aggersborggård Vildtreservat..
I forbindelse med NOVANA-optælling af vandfugle og den landsdækkende optælling i januar 2009 af gæs og gulnæbbede svaner besøgte jeg strandengene langs fjorden fra Aggersund til Bygholm Vejle. Ved Aggersborggård gik jeg ind på "Vikingeborgen". Lidt vest for laden har man et fint overblik over Borreholm, som er den vigtigste lokalitet i reservatet. Men her var meget fugletomt. Gråand 26, Grågås 9, Musvåge 1 og en Vandrefalk som fløj aktivt fra fastlandet mod holmen.
Langholm til Bygholm.
Kørte til slusen ved Ullerup Langholm. Står man på diget kan man overskue engene mod nordvest til Vejlerne og mod sydøst en 6-800 m i modsat retning . Følger man siden hen diget mod sydøst forbi Ullerup Holme og videre til Sønder Tranholm kan man med god sigt være sikker på, at alle store fugle er fundet. Men på grund af nedsat sigtbarhed, som i dag, så misser man sikkert nogle fugle. Helhedsindtrykket var dog, at her var fugletomt. Kunne notere: Sangsvane 36, Knopsvane 16, Bramgås 80, Grågås 2, Kortnæbbet Gås 2, Canadagås 20, Gravand 12, Blåmejse 2, Solsort 1. Skræmte en enlig hare ved Sletten.

Hare 8. juli 2008
Torsdag den 15.januar
Dagen tiltaget med 40 minutter
Tæt tåge med en sigtbarhed under 100 m frem til kl. 13.
Resten af dagen sol og næsten skyfrit
Temperatur +5 grader.
Vindstille
Farstrup, haven..
Spætmejserne synger. Tre fugle fløj rundt i de store træer i forhaven. En af fuglene inspicerede stærekassen. Der var forårsstemning i luften.
Staun-Barmer Enge.
Grågæssene er taget til i antal. På marken nord for Skyttegård stod der ca. 200 sammen med en enlig Bramgås. Selvfølgelig lettede de, da jeg kørte ud til Landingsstedet. Herfra kunne jeg i øvrigt følge en Fjeldvåge, der fouragerede på Vår Holm. På vandet var der Hvinand, Stor- og Toppet Skallesluger. Lidt øst for Staun gik der 80 Kortnæbbede Gæs på kornmark og fouragerede. På engen var der Gravand 12. En enkelt Storspove hørtes i det fjerne, og da jeg var ved at bryde op fandt jeg 18 Bjerglærker. Forsøgte forgæves at fotografere dem.

Spætmejse 15. januar 2009
Onsdag den 14.januar
Dagen tiltaget med 37 minutter
Tæt tåge med en sigtbarhed under 100 m.
Temperatur +5 grader.
Vindstille
Vår Skov..
Særdeles fugletomt. Blot en enkelt Musvåge og en Stor Flagspætte. Ingen småfugle set eller hørt.Kaprifolie har små, grønne blade.
Skrædderengen
I trætoppen på en af Hvidgranerne sad en Tårnfalk, og senere så jeg endnu en Tårnfalk sidde i et træ modsat side af vejen. Jeg har et forfængeligt håb om, at fuglene vil slå sig ned som ynglefugle i den kasse, jeg satte op sidste år. Det ville være skønt at kunne opleve det syn, som billedet her viser fra en kasse ved Kyømark.

Tårnfalkeunger 2008
Lørdag den 10. januar
Dagen tiltaget med 30 minutter
Overskyet.
Temperatur +4-5 grader.
Sydvestlig vind 3 sek/m
Farstrup, haven..
Festen fortsætter. Både Musvåger og Husskader har mæsket sig med fåretalg. I alt 9 Husskader har kæmpet om føden. Selv om der ikke var de optimale forhold for fotografering - svagt lys- så kunne det lade sig gøre at få rimelige billeder ved at ændre lysfølsomheden til 1250 ISO.

Husskader 10. januar 2009
Fredag den 9. januar
Dagen tiltaget med 26 minutter
Vekslende skydække.
Temperatur +4-5 grader.
Sydvestlig vind 10 sek/m
Marker nord for Vår Skov..
Inger talte ca. 100 Sangsvaner, der fouragerede på kornmark.
Haven, Farstrup
Ved kaffetid kom der pludselig en Musvåge flyvende lige uden for vinduet. Kort efter så vi den sætte sig på stolpen, hvorpå det lille fedthus er hængt op. Selvfølgelig slog dens akrobatik ikke til, så kort efter lettede den. Da handlede jeg hurtigt. Fandt fåretalg i fryseren og lagde det på en hævet foderplads i den vestlige del af haven ud til åben mark. Nu var det blot at vente. Der gik faktisk kun et kvarter, så var de første Husskader og Krager på plads. Og få minutter efter kom Musvågen tilbage. Ret hurtigt viste det sig, at der var to. Den sidst ankomne sad på tårnfalkekassen og ventede tålmodigt. Men sulten gav den mod til udfordring, og da så vi dem i nærkamp. Med fåretalg i næbbet fortrak den ene af fuglene, og så havde makkeren det helt for sig selv bortset fra skaderne. Selv da det var næsten mørkt, sad den endnu og mæskede sig.

Musvåge 22. januar 2006
Torsdag den 8. januar
Overskyet og finregn.
Temperatur + 5 grader.
Vind fra sydvest styrke 10 sek/m
Mastrup Bæk, Støvring..
Simon Cristiansen havde sammenkaldt til ringmærkning af Vandstær kl.10:00. Det var vigtigt, at en del mødte op for at drive fuglen i nettet. Alt gik som planlagt. Kun 7-8 minutter efter nettet var sat op, var fuglen indfanget. En stålring blev sat på højre ben, næb- og kropslængde målt op, journalen ført og fuglen fik igen sin frihed.
Binderup Å ved Pandumbro.
På vej hjem stoppede jeg op og gik langs åen nedstrøms. Måske var der også her chance for Vandstær. Fugleeskrementer på stenene ved broen kunne tyde på, at enten Vandstær eller Bjergvipstjert befinder sig et eller andet sted i åløbet. Jeg fandt igen af dem, men så til gengæld følgende arter: Fiskehejre 3, Musvåge 1, Krikand 8, Dobbeltbekkasin 1, Allike ca. 250 på markerne og i træerne langs åen.
Huul Mølle ved Vokslev
Her var der Vandstær!
Kornmark ved Halkærvej lidt syd for Bislev
Sangsvane 110, Kortnæbbet Gås 300.

Vandstær i hænderne på Simon
Mastrup Bæk 8. januar

Simon 8. januar
Onsdag den 7. januar
Dagen tiltaget med 19 minnutter.
Sol fra en skyfri himmel.
Temperatur + 3 grader.
Vind fra nordvest styrke 6 sek/m
Barmer- Valsted Enge med udgangspunkt fra Barmer Landingssted..
Isen har nu lukket vandet mellem fastlandet og Vår/Kyø Holm. Ingen fugle at se på holmene. Men på en tur på halvanden time ad markvejen til diget, som vi derefter fulgte mod pumpestationen, afsløredes det, at der endnu er gæs på engene. En flok Lysbugede Knortegæs på 400 fouragerede på kornmark tæt på Valsted. Senere gik de på vingerne og trak andre gæs såsom en lille flok Kortnæbbede og få Grågæs med sig. En flok tog turen forbi os, men kunne ikke finde åbent vand, så derfor gik turen tilbage til kornmarken. En enlig Musvåge blev mobbet af en Krage. I tagrørene langs markvejen så vi Blåmejse 4, Rørspurv 3 og ved kysten Engpiber 2.
Dybvad Å, udløbet ved Bollerup.
Få fugle. Og de, der var der, opholdt sig langt ude. Kørte over Mølleparken hjem og fik billede af Musvåge. Fra en af grøfterne skræmte jeg en Svaleklire op. Ret hurtigt slog den sig ned i grøften længere henne for atter at gå på vingerne. Ikke hverdagskost med overvintrende Svaleklire.
Hjemme i egen have i Farstrup
I nogle dage har vi ikke set Spurvehøgen. Jo, den har sikkert vist sig, uden at vi har været opmærksomme på den. Men her i eftermiddag slog den til, så vi fik syn for sagn. Se billedet. Her plukker den en af "vores" Musvitter.
Øvrige billeder kan ses på Pbasen

Musvåge Mølleparken 7. januar

Spurvehøg med Musvit 7. januar
Mandag den 5. januar Vågen på ydersiden af Sebbersundbroen..
Nattefrosten ned til -8 grader har indsnævret området med åbent vand. Fuglene ligger nu tættere ved broen, men de fleste befinder sig dog i Halkær Bredning ved Sebbersund By. Ved 12-tiden satte jeg mig samme sted som i fredags blot længere nede tæt ved vandet. Det er forbavsende så godt lidt camouflagetøj virker. Jeg havde ikke siddet der længe, før fuglene havde "glemt" mig. Igen var der overtal af Blishøns(ca. 300). Desuden var der Stor Skallesluger han og hun, få Hvinænder og blot 8-10 Sangsvaner. En mindre flok Knopsvaner svømmede forbi flere gange og gav lyd fra sig, som om de tiggede mad. På deres opførsel kunne jeg let se, at de var klar over min tilstedeværelse. Men jeg kom jo for at fotografere og ikke for at tælle, og det lykkedes rigtig godt. En Toppet Skallesluger hun dukkede pludselig op foran mig kun 4-5 m borte. Og den blev aldrig klar over, at jeg sad der. Stor Skallesluger af begge køn fouragerede tæt på, og andre gav flyveopvisning. Lige til at fange i flugten.
Mellem Nibe By og campingpladsen
Her er et mindre område med åbent vand, hvor man i bil kan komme tæt på fuglene, men da man sidder højt, er det ikke et godt sted at fotografere fra. Imidlertid gik her både Almindelig Ryle, Rødben og en Dobbeltbekkasin, så jeg holdt mig ikke i skindet. Senere fik jeg billede af en musende Tårnfalk.
Øvrige billeder kan ses på Pbasen

Tårnfalk Lundbæk 5. januar

Toppet Skallesluger hun 5. januar
Lørdag den 3. januar Dagen er nu tiltaget med 10 minutter.
Omslag i vejret til tøsne/regn og med temperaturstigning til +5 grader. Jævn til hård blæst fra nordvest med vindstyrke 11sec./m. Ved 13-tiden skiftede vejret igen. Opklaring, sol og svag vind. Der blev ikke tid til andet i dag end lidt haveobs. Stor Flagspætte er en flittig gæst på det lille fedthus med blokke af forskelligt indhold såsom jordnødder, bær, insekter og frø. Fedthuset kan købes ved VIVARA Naturprodukter.
Fredag den 2. januar Farstrup egen have
Her til morgen kl. 9:00 viser termometeret 5 frostgrader. Fuglene flokkes ved foderpladserne. I alt 14 arter fordelt på: Ringdue, Tyrkerdue, Skovskade, Husskade, Solsort, Musvit, Blåmejse, Sumpmejse, Spætmejse, Bogfinke, Kvækerfinke, Grønirisk, Kernebider og Rødhals, men her er også en kat, som lusker rundt, så længe vi tolererer den. Og det er ikke længe.
Sebbersund kl. 10:30- 12:30
Der skal ikke gå mange nætter med frost, så lukker vandene sig omkring løbet under Sebbersundbroen. I de milde vintre, som vi har oplevet dem i de senere år, sker det ikke så ofte, at der dannes våger af længere varighed, så der derved skabes mulighed for at fotografere fuglene på tæt hold. Derfor er det om at slå til, når chancen byder sig.
Det gjorde den i dag. I ca. to timer satte jeg mig derfor på dæmningens yderside for at få medsol. Desværre var der ikke så livlig trafik af fugle over broen. Men lidt kom der da. Ellers er der nok at se på for tiden. Blishønsene dominerer i antal. Af store og synlige fugle er der Knopsvane og Sangsvane samt få Skarver. Andefuglene er repræsenteret ved: Hvinand, Gråand, Pibeand, Troldand og Stor Skallesluger. En lille flok Rødben gik i vandkanten ved Sebbersund. Det mest "eksotiske" var en enkelt Storspove, som jeg fik et rimeligt billede af.
Barmer Enge:
På vej hjem kørte jeg over Valsted til Barmer Landingssted. Selv om det har sneet lidt i nat, så er strandengene og kornmarkerne endnu farbare for gæssene. En blandet flok af Bramgæs og Kortnæbbede Gæs på ca. 800 fugle fouragerede på engene ved Buus Bæk. Over Vår-, Kyø Holme blev en Blå Kærhøg hun mobbet af to Sølvmåger.

Rødhals Farstrup

Stor Regnspove Sebbersund
Torsdag den 1. januar Ajstrup Hede 10:30 - 12:00
På årets første dag viste vejret sig fra den pæne side. Hvad det i øvrigt har gjort i mange dag i julen og i dagene mellem jul og nytår. Vindstille med 1-2 graders frost og halvskyet med solstrejf midt på formiddagen og igen først på eftermiddagen. Det lokkede os på heden. Måske var der chancher for Stor Tornskade eller Sortstrubet Bynkefugl. Nattens rimtåge havde klædt landskabet, Revling, Ene og Egetræer i hvide krystaller. Men kun to Gærdesmutter viste sig.
Ved parkeringspladsen kort efter St. Ajstrup har man lagt store dynger af grus, der åbenbart skal bruges til en stabilisering af stierne, idet det allerede er udlagt grus på de første meter. Desværre vil det påvirke den oprindelige plantevækst, og være en latent trussel mod Månerude, som tidligere kunne findes på de høje partier af stierne.
I St. Ajstrup sad der 30 Stære i toppen af et træ og i samme træ en Musvåge.
Senere på dagen kørte jeg til Barmer Landingssted og videre til Valsted. Fra Landingsstedet kan man med teleskop let observere fuglelivet på Vår- og Kyø Holme: En Fjeldvåge sad på den gamle fangefold, og en Vandrefalk fløj i stor fart lavt over rørskoven mod vest.
På engene så jeg: Kanadagås 23, Kortnæbbet Gås 700, Grågås 22. Og på kornmark lidt nordvest for Valsted gik ca. 400 Lysbugede Knortegæs sammen med 32 Sangsvaner og fouragerede. Fuglene gik på den samme mark, hvorpå jeg sidst på året talte ca. 2100 Lysbugede. Desuden var der Tårnfalk 2, den ene med bytte og Musvåge 2.

Ene på Ajstrup Hede
1. januar 2009