Stellersand fotograferet i Båtsfjord


Languer fotograferet i Indien


Portræt af dromedar Israel

Tekst på bogomslag

I bogen "Rejser med fugle og natur" fortælles der om 18 rejser, der alle har naturen med dens fugle, andet dyreliv, planter, geografi og historie i fokus. Fortællingerne er baseret på dagbogsoptegnelser, artikler i tidsskrifter og i aviser og spænder over 28 år: Fra turen i 1987 til lunderne på fuglefjeldet Vedøy i Lofoten til de største havfugle i Nordatlanten, sulerne, på Helgoland i 2015. I de mellemliggende år rejste forfatteren ofte sammen med sin kone, Inger Omø Steen-Hansen, til områder med vidt forskellige naturtyper og dyreliv: Fra den indiske jungle i Goa til den marokkanske ørken, de skovrige nationalparker, Banff og Jasper i Canada, til flydende fotoskjul i arktisk Nordnorge og til Island. Nogle af rejserne var med DOF-Nordjylland og DOF-København og enkelte på egen hånd. Der fortælles tillige om mødet med forskellige kulturer: Den indiske færdselskultur, en "stranding" i en berberlandsby i Marokko og om bulgarsk gæstfrihed, men også om stemplernes tyranni i samme land, da forfatteren får stjålet sin bil.
I over 50 år har forfatteren været dybt fascineret af naturen og naturbevarelse. I en årrække var han engageret lokalt i Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening. Han har deltaget i flere atlasprojekter: "Danske yngle- og trækfugle", "Danske Dagsommerfugle" og "Flora Danica". I mange år har kameraet fulgt med Albert Steen-Hansen i naturen, og et stort fotoarkiv er kilden til de over 450 fotografier bogen indeholder.


Forord skrevet af journalist og forfatter Kjeld Hansen

”Jeg har set verden begynde” – skrev en stor rejsende som titel på sin bog i 1996. For den fik han De Gyldne Laurbær af boghandlerne i Danmark. Den pris får Albert nok ikke, da den kun uddeles til skønlitterære forfattere som f.eks. Carsten Jensen, men fandtes der en pris for bøger af vidtberejste fuglekyndige fotografer og naturkendere, ville jeg ikke tøve med at indstille Albert og Inger. Prisen kunne måske kaldes Den Gyldne Vandrefalk?

Siden den første – og sidste – charterrejse i 1970 har makker- og ægteparret søgt friheden til på egen hånd at lade sig lede på afveje, som charterturisten aldrig ville opdage endsige betræde. Lokkemaden var oftest fuglene, men drivkraften var den samme, som den der drev Carsten Jensen og driver ægte rejsende til alle tider – videbegæret, nysgerrigheden og følelsen af frihed ved at gå egne veje. Den legendariske sherpa og bjergbestiger Tenzing Norgay, der besejrede Mount Everest i 1953 sammen med Edmund Hillary, har sagt det så smukt som nogen: “At rejse, at høste erfaring og at lære – det er at leve. Verden er stor, og selv fra toppen af Everest kan man ikke se det hele.” Alberts bog Rejser med fugle og natur er et fint vidnesbyrd om sandheden i Tenzing Norgays erkendelse.

Atten rejsemål bliver præsenteret fra Lofoten i Nordnorge over tigerreservatet Corbett ved foden af Himalaya til British Columbia i Canada. Udover Blå Glente, Odinshane, Havørn, Lavskrige og myriader af andre arter som f.eks. Rød Dværgkolibri og Rødvinget Stærling er folkeliv og naturscenerier også indfanget, fra tæt bytrafik i Vancouver downtown til mylderet af badende indere i farvestrålende gevandter ved den hellige Ganges-flod. Og meget, meget mere.

Bogen beskriver den store verdens evige begyndelse. Fra nord til syd og fra vest til øst tager Albert og Inger læseren med på deres ture. Fuglenes fascinerende flugt og familieliv er foreviget i de smukkeste fotografier, og med den ekstra kvalitet som en nærværende og helt konkret tekst giver. Bogen beskriver også et levende ægtepar, der har rejst, høstet erfaringer og lært mere end de fleste. ”Det er hårdt arbejde at holde ferie”, skriver Albert et sted. Bogen dokumenterer, at alle ”ferierne” var sliddet værd. Også for os andre.
Tak for det.
Tåstrup, 2. november 2019 Kjeld Hansen

Læs "Strømænder ved Dalsá" - uddrag af bogen

Tilbage til garagesalg


Golden mantled ground squirrel Brithis Columbia


Rød dværgkolibri fotograferet i British Columbia


Topskarv Hornøya

Opdateret d. 31.5.2021