Opdateret d. 26.4.2020

Tilbage til forsiden

Naturdagbog 2020
Safari i Sydafrika

SAFARI i SYDAFRIKA 6. Februar - 18. Februar 2020

6. Februar

Ankomst til Sharkati naturreservat, hvor Inger og jeg blev indkvarteret i huset, Kingfisher sammen med Per Halkjær Nielsen og Johanne Jensen.
På vej fra Johannesburg til Sharkati - en tur på ca. tre timer-havde vi to stop. Det sidste var i byen Vaalwater, hvor vi mødtes med Danna Borg og Jørgen Rabøl, begge medejere af det 600 ha store reservat Sharkati.
Jørgen kendte jeg af navn, da jeg har fulgt ham gennem hans mange artikler og især i bogen om trækfugle. Danna var et nyt bekendtskab for mig, men for hver dag, der gik, viste hun flere og flere af sine fortræffelige evner til blandt andet at organisere og for hendes omfattende omsorg for alle i gruppen. En omsorg, som ikke mindst jeg fik stor glæde af. Tillige afdækkede hun en stor viden om sydafrikanske forhold efter mange års ophold. En viden, som vi fik glæde af, ved de forskellige foredrag, hun holdt for os.
De øvrige deltagere havde vi pø om pø hilst på, dels i Kastrup, dels i London.
I forretningen kunne man købe vin og andre lækkerier til den kommende uges forbrug. Det skulle senere vise sig, at Inger og jeg som sædvane havde købt for lidt.
Jeg var så heldig at have fået plads ved siden af chaufføren, så jeg havde panoramaudsigt til begge sider og i front. Længe kørte vi gennem store fladstrakte landskaber. Gammelt nederoderet land. Kilometer efter kilometer af hegn løber langs hovedvejene og holder dyrene på plads. Majsmarker og tobaksplantager putter sig ind imellem store, sammenhængende skovsavanner.
Efter at have pakket ud, mødtes vi omkring bålet (bomaen)til briefing . Mange oplysninger flød fra Dannas ark/mund. briefing . Nogle trængte ind, andre gik lige igennem. Af og til blandede Jørgen briefing sig, mens Danna ventede tålmodigt. Bowlen med velkomstdrinken tømtes pø om pø. Og så blev der tid til det først aftensmåltid. Det havde vi imødeset med stor forventning og rumlende maver. Den junkfood, man får om bord i flyet, mætter ikke og er i det hele taget ikke værd at eftertragte.
Jeg husker ikke navnet på det første aftensmåltid, ej heller de følgende. Eller rettere skulle jeg sige navnene, da der altid indgik mange forskellige ingredienser og tilbehør. Men det smagte!! Og den stil forsatte under hele opholdet. Spisningen fandt sted i en stråtækt halvåben bygning ved køkkenet. Det var også her vi hørte på foredrag, indlagt ved 13-tiden.
Hver aften havde vi selskab af forskellige natsværmere, der i hundredevis blev tiltrukket af det elektriske lys, når det var der. Undertiden kunne der nemlig gå adskillige timer, hvor strømmen svigtede. Ofte på ret ubelejlige tidspunkter.
Allerede den første aften havde vi besøg af talrige natsværmere af arten Cyligramma latona blandet op med få arter af Sphingomorpha. Mange druknede i vinglassene og andre var genstand for makrofotos.

7. Februar

Der blev lagt hårdt ud allerede første morgen. Da vi skulle møde op kl. 06, måtte vi være tidligt på færde. I al den tid, vi var i Sharkati, sørgede vi selv for morgenmad og frokost. Et fælles køleskab i hvert hus rummede alt det, vi havde behov for, og løb det tør, kunne vi blot hente nye forsyninger.
Allerede under briefingen i går havde jeg fortalt gruppen om mine smerter i hoften,og at det ville forhindre mig i at deltage i lange gåture. Denne morgen besluttede jeg mig imidlertid for at gå med på bush-vandring. En 2-timers gåtur i den nære omegn. Allerede her fandt jeg ud af, at vi have en meget dygtig ornitolog blandt os. Max havde forberedt sig! Og der gik ikke lang tid, før han, Gitte og Bodil fandt hinanden i fælles interesse.
Jørgens store viden om ikke alene fugle, men også om planter og dyr, fik vi stor glæde af på turen. Desværre var mange af planterne afblomstrede, men træerne stod endnu med løv, og Jørgen kunne sætte navn på dem. En del småfugle blev bestemt , men jeg havde ikke overskud til at følge med, ej heller at notere. Efter ca. en time fik jeg tilbuddet om at blive hentet i bil. Her trådte Gitte og Bodil til og gik tilbage for at hente Dannas bil. Den resterende flok gik videre, og jeg satte mig i skyggen af en akacie og ventede. Ret hurtigt blev jeg opmærksom på en stor, farverig sommerfugl og senere en bille, der trillede gødningskugler. Trods smerter i hoften greb jeg kameraet og forsøgte at fokusere på dyrene. Sommerfuglen har jeg senere bestemt til Chraxes jasinus
Da de kære hjælpere, Bodil og Gitte, kom, kørte vi ud til fugletårnet og en lille dam, hvor vi mødtes med gruppen.. Jeg var i tårnet for en stund, men rent fotografisk fik jeg ikke så meget ud af det. Afstanden til den lille dam er for stor, så de småfugle og duer, der kunne ses, ville ikke fylde meget på kortet.
Efter frokost holdt Danna foredrag om Waterbergs Biosfære reservatet, naturtyper og tilblivelse. Dets historie rækker ca. 2 milliarder år tilbage i tiden. Jørgen ville gerne indvie interesserede i ringmærkningens store kunst. Så ved fælles indsats blev der rejst tre net lige uden for hegnet. Nu var det blot at vente på fangst. Og den kom med en Grey Tit

Jeg forlod fuglefængerne og dryssede lidt rundt med kameraet for at indfange lidt af stedets atmosfære. Det smukke løv på nogle af havens træer var det oplagt at "lege" lidt med. Her er akacietorneog akacieblade
-Hen mod aften tog vi på safaritur i åben landrover. Vejret tegnede ikke til en sundowner, så dette indslag blev udskudt til en anden aften. Det var meget begrænset, hvad jeg så. Nogle få giraffer, impalaer og en Grey Hornbill. Andre så sikkert meget mere. Regnen fortsatte og samlede sig i vandpytter på taget af landroveren, så ved vejsving og kurver skyllede vandet ned over de uheldige og gav vådt tøj. Og så var der aftensmad-dages højdepunkt!! Igen med talrige aften-sværmere. Og her fik jeg billede at Sphingomorpha

8. Februar.

Der var planlagt en morgentur begyndende kl.06, men igen måtte jeg undlade at deltage.
I stedet vaklede jeg ud med kameraet for at optage nogle fuglestemmer. De kunne jo være gode at have, hvis jeg finder på at lave en lille film. Men allerede nu må jeg indse, at jeg ikke kan skaffe råmateriale nok.
Jeg var nu alene i haven, hvor jeg satte mig et strategisk sted for fotografering. Jeg tænkte:"Når jeg ikke kan gå, så må fuglene komme til mig". Og det gjorde de. Ikke alle i en position, så de var til at fotografere, men bå¨de Woodland Kingfisher og Crested Barbet var samarbejdsvillige.
Ved 11-tiden kom regnen, og det regnede under foredraget om Warterbergs natur. Igen var det Danna, der fortalte.
Pludselig blev al opmærksomhed rettet mod en lille grøn slange, der kravlede rundt ved bålstedet. Navnet kender jeg ikke. Ved 16-tiden tog vi på ny en safaritur. Også her generede regnen en smule, men vi så en ret stor flok bontebok. Også med kalv.
9. Februar

En dag til fri afbenyttelse. Og det blev den. Jeg havde de foregående dage forsøgt at fotografere Paradise Flychatcher , men uden held. Nu satte jeg mig det som en opgave, og endelig lykkedes det. Et par havde rede tæt ved huset, og vi kunne se hunnen ruge.
Til de de floxlignende planter, der blomstrede mange steder i haven søgte en del sommerfugle. Bl.a. papilio demoducus og papilio demodocus . Desuden acrae natalica. Sommerfugle, der næppe har et dansk navn. Også Byblia ilythai blev lokket frem i solskinnet.
Max, der så alt/ser alt, gjorde mig opmærksom på en ynglede Grey-headed Sparrow tæt ved indgangen til lodgen. Den måtte jeg have et billede af. Det samme med hunnen af Marico Sunbird
Danna holdt foredrag om de to arter næsehorns truede levevilkår. Dyster tale og billeder!

10. Februar.

I dag vovede jeg mig sammen med Inger ned til floden, hvor jeg tilbragte et par timer og havde mange gode fugleoplevelser. To Three-Banded Plover, der hvilede sig, holdt jeg skarpt øje med, da jeg havde et håb om, at når de genoptog fødesøgningen, ville komme ind på fotoafstand. I ventetiden kom et par Blacksmith Lapwings forbi, tog en runde og vendte derefter tilbage til vådområdet, hvorfra de kom.
Nogle gråfiskere skreg i de fjerne, men kom pludselig forbi, og to satte sig på de eltråde,der hænger over floden.
Pludselig kom der liv i præstekraverne. Målbevidste, fødesøgende kom de nærmere og nærmere. Og uden jeg var opmærksom på dem, fordi nogle vipstjerter blandede sig, fløj den ene af dem mod mig og slog sig ned få meter fra mine fødder. Det var en god fornemmelse. I mellemtiden var vipstjerterne (African Pied Wagtail) kommet nærmere. Smukke fugle, som de stod der på klipperne og iagttog mig. Langt borte i et træ sad en blå glente, og i tagrørene på modsatte bred søgte en Black Cuckooshrike føde.

11. Februar

Formiddagen gik med at fotografere lidt af hvert. Især var jeg heldig med det lille, hurtige træegern
Det planlagte besøg på et børnehjem blev aflyst. I stedet blev der arrangeret en safaritur på naboejendommen, først og fremmest for at finde vandbøfler. I åben landrover med Jørgen som chauffør kørte vi søgende rundt i skoven, og så flere giraffer. Her tre på række. Og her et par siamesiske tvillinger. .Desuden flere impalaerHer et portræt og her total.En enkelt sort variant kunne ses i flokken. Men ingen vandbøfler!
Jørgen tog da en rask beslutning og kørte ud i det åbne, kuperede landskab. Trods gråvejr og udsigt til regn var det en stor oplevelse at afdække landskaberne for flere dyrearter. Blandt andet store flokke af Eland 1 - og Eland med kalve 2 blandet op med Zebraerog Bontebok.
På et tidspunkt nærmede vi os en ret ubehageligt hældende vejstrækning, så alle blev kommanderet ud af landroveren. Det gik godt, og alle steg igen om bord. Straks efter kom vi på fotoafstand af en lille biæder og gjorde derefter holdt ved en lille sø.

11. Februar fortsat

Hvad der blev set her ved jeg ikke, da jeg på det tidspunkt næppe kunne gå ud af bilen. Vi tog nu bestik af en gård, der kunne ses på afstand. "Kan vi smutte igennem her?" spurgte Jørgen sig selv. Og straks sprang Peder ud af bilen og gik i forvejen. Jo, det kunne vi! Kort før gården fandt vi en White-fronted Bee-eater, og på gårdes murværk sad enkelte klippegrævlinger.

12. Februar.

Igen en dag, hvor jeg ikke deltog i morgensafari. Smerterne i hoften tog til, og jeg lå ofte søvnløs i flere timer. Heldigvis havde jeg en stol at sidde i, og som jeg kunne placere gunstigt i forhold til lyset. Og da jeg i nogle dage havde afluret fuglenes adfærd, kunne jeg forudsige potentielle steder, hvor der blev fourageret. Det var på den måde, jeg fik billede af gulhalet spætte og sorthovedet pirol .Og igen fik jeg "ram" på fluesnapperen , endda på den samme gren. En ellers meget hurtig og urolig fugl at fotografere.
På et tidspunkt blev der råbt "Nu er der hjorte på engen". En lille flok Nyaler havde indfundet sig gik nu og græssede. De sugede straks fotograferne til hegnet, der i øvrigt gjorde det vanskeligt at fokusere.
Ved 13-tiden holdt Jørgen et glimrende foredrag om trækfugle. Her kunne han øse af sin store viden og erfaringer.

13. Februar

Heldagstur til Marakele. Se billedserie her
Vi var tidligt ude. Ved 6-tiden indtog vi stående morgenmaden ved indgangen til parken. Lavthængende skyer og tåge lå som et varsel om, at der måske ville komme regn, men den udeblev heldigvis. Kun nogle få minutter på hjemvejen tog blæsten til og piskede regndråber ind under landroverens tag. Det var ikke særlig behageligt at sidde i landroveren, der i sin stive konstruktion ikke kunne bøde af for en ret ujævn vej, men til gengæld var der udsigt til begge sider og fine muligheder for at fotografere. Og der var virkelig noget at hente med hjem. Sjældent har jeg kørt gennem så varierede og smukke landskaber, hvilket da også fremgår af den billed-serie, du kan klikke dig frem til her.

Mange nye fugle blev noteret, men få var på fotoafstand. Dog ikke Cape Spurfowl og Emerald-spotted Wood Dove.

13. Februar fortsat

På trådene ved indgangen til parken sad Southern White-crowned Shrike.
Med mange stop undervejs blandt andet for at fotografere klippespringer ----klippespringer 2 inden vi ved 9-tiden var på det højeste punkt i parken. Desværre så vi ikke Cape Vulture. Vejret var heller ikke gribbevenligt. En tynd tåge havde lagt sig over toppen. Vores guide bevæbnet med riffel holdt vagt. Der er set løver i parken.
Ellers gik vi rundt i spredt fægtning, og det kastede lidt fuglebilleder af sig. Malachite Sunbird -----Cape Rock Thrush 1 -----Cape Rock Thrush 2
Ved 11:30-tiden spiste vi frokost i parken. Alt var forberedt hjemmefra. Imponerende! Frokost 1----Frokost 2En Red-billed Hornbill ville gerne have spist med.
På vej hjem fik jeg billede af Kudu hun-----Kudu han

14. Februar.

Min situation forværredes, så jeg var helt alene på lodgen, mens de andre besøgte landskolen Davidson, som Biotravel støtter. Jeg forsøgte at gå ned til floden, men opgav hurtigt. Gik derefter helt i stå. Læste og hvilede. En BET!

15. Februar

Heldagstur til Pilanesberg Nationalpark.

Tidligt på morgenen pakkede vi kufferter og trailer. Der lå nu en 3-timers kørsel foran os mod parken.
Traileren blev hægtet af på gæstehusets parkeringsplads, og vi kørte forventningsfulde til indgangen. Det er her vi måske får set the big five.
Ved 6:30-tiden holdt vi ved indgangen og havde fornøjelse af blandt andet :Fork-tailed Drongo, Dark-capped Bulbul, Speckled Pigeon, Common Myna og Lesser Masked Weaver. Se hele billedserien (2 sider) fra parken: Landskaber, fugle og dyr.

15. Februar Pilanesberg fortsat.

Efter ca. 8 timer i felten, hvor vi kørte ad snirklede veje og havde den ene fine oplevelse efter den anden: Næsehorn, både det hvide og det sorte, zebraer med føl, giraffer, gnuer og elefanter var vi tilbage ved gæstehuset. Senere var der aftensafari for dem, der orkede det. Jeg havde ikke kræfter til det, og Inger foretrak at blive hjemme. Vi nød den smukke have og en kop kaffe under løvet. Da mørket faldt på, gik lyset ud, og da sad vi sammen med ejeren og Jørgen i mørket og kikkede stjerner. Venus stod lysende klar. Aftensafarifolket kom hjem og berettede begejstret om mødet med løverne. Skønt for dem at have fået valuta for udholdenhed.

16. Februar Pilanesberg

Igen i Pilanesberg med nye oplevelser. Var ved to til tre søer. Her så vi Lesser Masked Weaver, Hadeda Ibis, Pin-tailed Whydah, Pied Kingfisher, Gigant Kingfisher, Yellow Canary, flodheste og krokodille.


16. februar fortsat
Midt på eftermiddagen forlod vi parken og indledte en 3-timers køretur til Nylsvley Nature Reserve. Her overnattede vi i to nætter, inden turen den 18. ved ca. 9-tiden gik mod lufthavnen i Johannesburg.

Men den 17.Februar bød allerførst på nye oplevelser, dels i parken, dels ved et besøg på Makapansgat World Heritage Site, hvor den lokale guide fortalte om abemenneskene og viste fossiler og huler, hvori mennesker havde boet. Denne oplevelse fik jeg ikke, da bentøjet ikke ville kunne have klaret trapperne til hulerne. I stedet gav Danna mig en times køretur i reservatet. Her fik jeg et godt indtryk af landskabet, hvor et stort flodleje på en strækning af 70 km og med en bredde på 7 km, når det er bredest, er specielt for reservatet. Et akacietræ med paraplyformet vækst har tilpasset sig denne fugtige biotop. På turen så vi flere giraffer og af fugle kan nævnes Crowned Lapwing, struds og rødrygget tornskade. Hjemme på lodgen havde jeg rig lejlighed til at fotografere aberne (Vervet Monkey),som holdt til i de store eukalyptustræer og på en pickup, der holdt i skyggen. Aber på biltag--Mor med unge

Næste dag havde vi en morgentur til et fugleskjul, hvor jeg fotograferede Woodland Kingfisher, Squacco Heron, Redbilled Quele og Red-billed Teal