Opdateret d. 30.8.2024


Tilbage til forsiden

Naturdagbog 2024

Vilsted Sø 27. august

Trækkende fiskeørn og rastende sølvhejrer. Der har været talt op til 14 rastende sølvhejrer.





Ved Vejlerne og Vilsted sø med mit oldebarn Albert på 11 år

Albert var på halvandendags besøg. Så det blev til to ture med fugle. Første dag den 10 august tog vi til Vilsted Sø og så grågæs, blishøns og sølvhejre. Men den fugl, der optog ham mest, var en musende tårnfalk, som han let fangede i kikkerten. Næste dag om formiddagen tog vi til Vejlerne og så store flokke af grågæs og ænder gå på vingerne, men vi kunne ikke finde havørnen, som var den egentlige årsag til skuet. Jeg havde skopet med, og ret hurtigt havde Albert fundet ud af at bruge det. Han er meget ivrig og har en god hukommelse. Med lethed fulgte han forbiflyvende skestorke. Jo, det var en god tur. Har vi her en kommende ornitolog?

Albert mit oldebarn på 11 år ved Vilsted Sø


Albert mit oldebarn på 11 år ved Vilsted Sø


Albert


Skestorke, som Albert så ved Vejlerne. Vi talte ca. 120 fugle


Sølvhejre med beskadiget ben. Vilsted Sø


Sølvhejrer ved Vilsted Sø. Talte 6 fugle


Opsamling af fotos fra for få dage siden 7. august

Stor kålsommerfugl i lådden dueurt


Stor kålsommerfugl i lådden dueurt


Stor kålsommerfugl i lådden dueurt


Ajstrup Hede


Ajstrup Hede


Tyttebær på Store Ajstrup Hede


Æbletræ på Ajstrup Hede


Landskab ved Barmer med bjørneklo


Bjørneklo


Agersnerle


Stære på eng ved Nibe


Skarv - Nibe Havn


Skarv - Nibe Havn


Vester Torup Klitplantage 3. august

Trods stærk blæst lykkedes det at få lidt billeder. Vi prøvede at køre ud ad Ralvejen. Der havde vi aldrig været før. Bag klitrækken ligger en del afblæsningsflader med en rig plantevækst med blandt andet: Skjaller, harekløver, bakkenellike, gyldenris, smalbladt høgeurt, lave klitroser, sandtorn, knude-firling, pimpinelle, blåmunke og liden klokke. Vi så desuden 3-4 almindelig blåfugl og en enkelt flosset foranderlig blåfugl. Turen ngennem skoven frem til heden kort før Bulbjergknuden fremvisete store arealer med sammenhængende, blomstrende lynghede. På en sidevej fandt vi flere eksemplarer af blodrød hedelibel.

Blodrød hedelibel hun


Blodrød hedelibel hun. Læg mærke til de helt sorte, ensfarvede ben.


Blodrød hedelibel hun


Almindelig blåfugl


Almindelig blåfugl


Gyldenris


Liden klokke


Liden klokke


Ved Ulvedybet 1. august

Efter at have besøgt planteskolen "Bakken" kørte vi til Haverslev Møllesø, hvor vi så overflyvende rørhøg både han og hun. Desuden gråstrubet lappedykker, lille lappedykker 2, blishøns med unger, grønbenet rørhøne 2 juv, mange overflyvende landsvaler, knopsvane med unger og gråænder. Det er værd at bemærke, hvor udbredt lådden dueurt er langs søen ud mod veje.

Hvad så nu? Jo, skal vi ikke tage en tur til Attrup?. Det gjorde vi, men fortsatte imidlertid til Dæmningsvejen. Kort før fugletårnet ved Ulvedybet drejer vejen 90 grader, og i svinget på højre side havde vandet samlet sig til en mindre pyt. Straks blev vi opmærksom på flere badende fuge: stillits, gul vipstjert og hvid vipstjert. Jeg kørte derfor så langt ind i rabatten, at jeg havde vandpytten på venstre hånd og gav mig til at vente på fuglenes tilbagekomst. Imens gik Inger en tur. Kun de gule vipstjerter og en enkelt hvid kom tilbage. Nogle for at drikke andre for at skylle fjerdragten.

Gul vipstjert han


Gul vipstjert han


Gul vipstjert han


Gul vipstjert han


Gul vipstjert han bader. Det er ikke smukt, men effektivt


Gul vipstjert han


Hvid vipstjert juv


Overklitten Sø 24. juli

I håb om at finde klokkeensian med hvide æg tog vi en eftermiddags tur til Overklitten Sø, som ligger i Tranum Klitplantage. Vi tog ikke ind til fugletårnet, men gik ad den skovvej, der ligger umiddelbart syd for indgangen til tårnet. Frem til det åbne landskab var der langs stien kun få sommerfugle: Skovrandøje, engrandøje, almindelig blåfugl og bredpande.

Da vi kom ud på engen, der i øvrigt var ret våd, fandt vi ret hurtigt en del eksemplarer af klokkeensian. Mange stod endnu i begyndelsen af deres blomstring. Men ingen med ensianblåfuglens hvide æg. Sidste år forholdt det sig på samme måde. Så det er definitivt slut med ensianblåfugl her. Klokkelyngen er meget udbredt og farvelægger store pletter. Det er trist at se, hvordan tidligere års store arealer med djævelsbid er afløst af græsser. Her burde Naturstyrelsen gribe ind med en form for naturgenopretning, idet området er en del af Nationalparken.

Skråstregbredpande


Engrandøje


Hedegræshoppe. Da insektet bevægede sig rundt i plantevæksten konstant, var det ikke let at fokusere. Men de tre billeder tilsammen kan godt indikere hedegræshoppe


Hedegræshoppe


Hedegræshoppe


Guldklæg


Klokkeensian


Klokkeensian


Almindelig kvalkved


Klokkelyng


Almindelig fredløs


Nyserøllike


Knopsiv


Angelik


Skjoldlav måske hundelav


Rabarber-parasolhat. Hatten målte ca. 15 cm


Rabarber-parasolhat-Jeg har ikke ydet vold mod svampen. Den lå og var knækket. Stokken kunne ikke bære hatten.


Grenlav på hegnspæl


Grønnestrand 19. juli

Klitlandskabet ved Grønnestrand er altid et besøg værd, især i sommermånederne. Således også i dag, hvor kaprifolierne blomstrer i store mængder op ad den gamle littorinaskrænt, og blåmunke og klokkelyng tiltrækker ens opmærksomhed med deres lysende farver blandt alle de grå nuancer. I de vandfyldte hjulspor blomstrer fladstrået siv, og i grøfterne er der lysende, hvide mjødurter. I et mindre vandhul blomstrer kærranunkel. Jeg observerede desuden ynglende engpiber og varslende rødrygget tornskade.

Helt fremme ved kysten fandt vi store populationer med smalbladet timian, harekløver, "dværgform" af gulsnerre, spids øjentrøst og få eksemplarer af strandært. Desuden nældens takvinge og klitperlemorsommerfugl.

Kaprifolier på littorineskrænten


Blåmunke - arkivfoto


Klokkelyng-arkivfoto


Mjødurt


Smalbladet høgeurt


Kær-ranunkel


Korbær


Rødrygget tornskade i landskabet


Strandært også kaldet strandfladbælg


Smalbladet timian


Klitperlemorsommerfugl


Spids øjentrøst


Klim Bjerg 14. juni

Klim Bjerg var i Stenalderhavet en ø i lighed med de øvrige højtliggende landskabet i Han Herred og Thy. Det højeste punkt i dag ligger i 31 m højde

Undergrunden er kalk, fra gammel tid kaldet limsten. Kalken er af den lagserie fra kridttiden, der kaldes Danien, og som blandt andet kommer frem i lyset i Bulbjergknuden. Kridtaflejringerne er omkring 65 millioner år gamle og består af millioner skeletrester af bryozoer.
Det første billede er fra bjergets nordlige del og viser et kig nedover kalkbruddet.

Området er let tilgængeligt med mange afmærkede stier, der fører den besøgende til steder med en rig og afvekslende plantevækst. Lige nu blomstrer aksærenpris og læge-oksetunge. I plantagen skulle det vøre muligt at finde enblomstret vintergøn og glat snylterod. Jeg fandt dem ikke. Brugte for lidt tid til at søge.

Kalkgrav ved Klim Bjerg


Aksærenpris


Aksærenpris


Aksærenpris


Læge-oksetunge


Læge-oksetunge


Havehumle på skovstorkenæb


Skov-storkenæb


Mark-krageklo


Eng-brandbæger


Hjertegræs


Horsetidsel


Gedeskæg


Ager-snerle


Bakke-nellike


Præstebille


Præstebille


Langhornet møl


Brdepande på læge-oksetunge


Ved Vilsted Sø og et par billeder fra haven i Løgstør 9. juli

Viber samlet det sædvanlige sted ved Vilsted Sø


Sanglærkerne er igang med andet kulde


Dåbbelbåndet svirreflue på almindelig fredløs


Gammaugle


Grønåret kålsommerfugl


Grønåret kålsommerfugl


Stregbredpande


Stregbredpande


Hede oldenborre haven i Løgstør


Alsikekløver Vilsted Sø


Agerstedmoder haven i Løgstør


Lådden dueurt Vilsted Sø


Snyltehveps ssp haven i Løgstør


Snyltehveps ssp haven i Løgstør


Måske sumpsvirreflue haven i Løgstør


Sumpsvirreflue? haven i Løgstør


Eng øst for Ellidsbøl Strand og på et hedeareal ved Glædeby 29. juni

Esben Kaarsgaard havde inviteret NFD-Nord til en plantetur ved Ellidsbølvej og heden ved Glæde. Det kom der nedenstående resultat ud af. Vejret var fint og humøret højt.

Hedesø ved Glæde med gule åkander


Hedesø ved Glæde med gule åkander


Hedesø ved Glæde. I baggrunden Esben, Hans og Svend alle fra NFD-nord


Træskulptur


Træskulptur


Plettet gøgeurt på eng vest for Ellidsbøl Strand


Sump-hullæbe


Brunelle


Strandtusindgylden


Kærranunkel


Måske thy-gøgeurt


Køllesværmer


Okkergul pletvinge


Okkergul pletvinge


Engrandøje


Härjedalen 10. juni til 23.juni

Gensyn med Härjedalen, hvor vi også var på tur i 2022. Denne gang havde vi lejet et hus i 900 meters højde i Torkildstøten, Ljungdalen. Bostedet var et fint udgangspunkt for ture til nærliggende lokaliteter. Specielt havde vi stor glæde af en nærliggende fjeldsø omgivet af sumpede enge med mange forskellige planter. En del af dem er afbildet nedenstående. Hver dag havde vi en til to løvsangere syngende ved huset. Også kvækerfinke, sjagger og rødstjert havde vi glæde af. Gøgen "sang" fra den nærliggende skov.

Ved søen så vi rødben og et par overflyvende traner. Nogle dage var der en enkelt hvinand. Vindrossel så vi ved elven Ljungan. Tamrenerne ikke at forglemme kom næsten hver dag på besøg. Ellers kunne vi følge dem oppe på fjeldet, hvor mindre flokke færdedes i trav på sneen for at holde de nærgående insekter på afstand.

To gange var vi ved den lille tjärn i Storsjø. Første gang, den 13. juni, havde vi held med dværgmågerne, dog ikke i så godt lys, men der kom da brugbare billeder ud af besøget. Anden gang, den 20. juni, var der ikke eneneste dværgmåge at se, men den nordiske lappedykker optrådte med skrig og vild flugt over søen. Pludselig stak den af, og vi så den ikke mere. På vej til Storsjø tog vi en afstikker mod elven Ljungan og gik ned til bredden med store mængder af blomstrende multebær. Her fandt Inger en svalehale og fotograferede den. På tilbagevejen så vi endnu et eksemplar, og da fik vi begge billeder.

Udsigt over den nordlige del af Flatruet, en stor fjeldhede med mange større og mindre fjeldsøer.
I søerne kan man være heldig at finde ynglende odinshøns, og på fjeldheden vil det være muligt at finde ynglende pomeransfugl. Jeg viser nedenstående et billede af odinshøne fra mit arkiv
På grund af smerter i hoften kom jeg aldrig så langt. Men den 15. juni gik vi en lidt længere tur og var heldig med lille kjove.
En fugl i fotoafstand og 14 andre længere borte. Kjoverne fouragerede i nærheden af en flok stormmåger.
Da de gik på vingerne,fulgte kjoverne efter, og da kunne jeg tælle 14 i alt. Det var en fantastisk og længe ventet oplevese!!!
For to år siden så vi 2 lille kjove, men på lang afstand. Længe havde jeg et ønske om at fotografere den. Nu lykkedes det. Senere på ugen fandt vi en på rede. Men vi holdt os naturligvis på afstand.


På Flatruet 15. juni


Odinshøns fra Varanger 2004


Lille kjove


Lille kjove


Lille kjove


Lille kjove


Lille kjove


Stor præstekrave på Flatruet den 18. juni


Stor præstekrave


Stor præstekrave


En lille tjärn ved byen Storsjø hvor dværgmågerne søger til for at fouragerer. Foto 14. juni


Samme sø 14. juni


Dværgmåge over Kirketjärn 13. juni


Dværgmåge


Dværgmåge


Dværgmåge


Dværgmåge


Dværgmåge


Dværgmåge


Dværgmåge


Dværgmåge


Havterne


Nordisk lappedykker 20. juni


Nordisk lappedykker


Nordisk lappedykker


Nordisk lappedykker


Gul vipstjert Torkildstøten 21. juni


Tamren Torkildstøten 14. juni


Tamrener på sne for at ungå insektangreb Torkildstøten 19.juni


Inger på Flatruet 15. juni


Inger ved Ljunget Värdshus, hvor vi overnattede på vej op til Torkildstøten ved Ljungdalen i Härjedalen og hjem 9. juni


Ljunget Värdshus Malung 9. juni


Broget fluesnapper ved Ljunget Värdshus Malung 9. juni


Skovstorkenæb hvid variant


Kattefod Flatruet 9. juni


Kællingetand


Tyttebær


Vibefedt Torkildstøten 12. juni


Oeders troldurt Torkildstøten 18. juni


Laplands troldurt Torkildstøten 18. juni


Rosmarinlyng 13. juni


Kryblyng Flatruet 15. juni


Liden vintergrøn Torkildstøten 15. juni


Netpil Torkildstøten 14. juni


Tue-limurt Torkildstøten 15. juni


Fjeldviol Torkildstøten 15. juni


Fjeld-bakkestjerne Torkildstøten 18. juni


Topspirende pileurt Torkildstøten 18. jun


Sorttop Torkildstøten 18. juni


Engblomme Funäsdalen 21. juni


Engnillikerod Torkildstøten 18. juni


Svalehale Ljungdalen 13. juni


Grønåret kålsommerfugl Torkildstøten 18. juni


Hestesko-vandnymfe


Kærguldsmed-måske lille kærguldsmed 13. juni


Kærguldsmed ssp


Putten, et vådområde ved elven Ljungan 14. juni


Putten


Almindelig astragel Torkildstøten 17. juni




Smalbladet kæruld Flatruet 21. juni

Hyllebjerg 6. juni

En dag med besøg af Hans og Marianne, som vi tog med til Uhrhøj Plantage og derefter til Hyllebjerg Sø. Her fandt vi ynglende hættemåger og et par gråstrubede lappedykkere. Desuden holdt der 4 taffelænder, hanner, til i den fjerneste del af søen.

Rugende hættemåge Hyllebjerg


Rugende hættemåge Hyllebjerg


Nøkkerose Hyllebjerg


Ved havnen i Løgstør den 2. juni og tur til Ertebølle 1. juni

Ved et tilfælde opdagede jeg, at bysvalerne i lighed med tidligere år var i færd med at hente byggemateriale i kanten af et vandhul på den østlige del af havnearealet. Jeg kørte derfor hjem for at hente kameraet. Det kom der mange billeder ud af, ikke alle lige anvendelige.

I går tog Inger med til Ertebølle, hvor vi gik tur hver for sig. Jeg gik ad græsmarken op i højden og fandt som det mest interessante flere populationer af knoldet mjødurt. Flere sanglærker sang og andre fløj lavt over græsset og slog sig ned. Måske ved en rede. I toppen af træet på det højeste punkt sad en skærpiber.

Bysvaler ved Løgstør Havn


Bysvaler


Bysvale og landsvale


Bysvaler


Bysvaler


Kirkegårdsdige ved Vindblæs Kirke med blomstrende blodrød storkenæb og almindelig kongepen


Tårnfalk ved Ertebølle


Tårnfalk ved Ertebølle


Alm. blåfugl ved Ertebølle


Okkergul randøje ved Ertebølle


Knoldet mjødurt ved Ertebølle


Knollet mjødurt ved Ertebølle


Skærpiber


Strandby Sydstrand lørdag den 25. maj

I NFD-Nords regi og under ledelse af Kathrine Højer mødtes 7 morgenduelige fotografer på et Natura 2000 område syd for Strandby. Kathrine havde udpeget lokaliteten som et alternativ til Råbjerg Mose, hvor der var jagt frem til kl. 10, og hvor vi derfor ikke var velkomne. Som den perfekte leder havde Kathrine i forvejen tjekket lokaliteten og havde blandt andet fundet hedepletvinge.

Det var en smuk morgen med dugperler i græsserne og i edderkoppernes tæppespind. Lærkerne sang og tornsangerne lavede sangflugt.

Bevæbnet med makrolinsen gik vi på opdagelse. Og vi havde ikke gået langt, inden den første hedepletvinge viste sig. -Der er en ! -Og endnu en! Sådan fortsatte det, mens vi bevægede os mod nord ad den sti, der følger klitrækken og havet hen mod Strandby. Da vi gjorde status, anslog vi det samlede antallet til ca. 30 individer. Det var en god morgen!

Der blev selvfølgelig også set andre insekter og mange forskellige planter, hvilket fremgår af nedenstående fotos. En overflyvende skestork vakte begejstring.

Da jeg forlod selskabet ved Strandby Havn, kørte jeg hjem over Store Vildmose og stoppede op ved parkeringspladsen, hvorfra der er gangsti frem til Åby Bjerg. Jeg har gået på trædestenene for mange år siden, så det kom som en stor overraskelse for mig, at faciliteterne er blevet så totalt forandret. I bedste Aage V. Jensen stil, er der nu kørestolsvenlig plankesti helt frem til bakkerne. Og ikke mindre en to fine siddepladser står til rådighed for den, der vil nyde kaffen. Her fotograferede jeg lidt flere insekter og planter.

Hedepletvinge hun. Læg mærke til den tykke bagkrop, der er fyldt med æg


Almindelig blåfugl


Tysk rovflue (Pomponerus germanicus)


Kløverspinder (Lasiocampa trifoli)


Poppelbladbille (Chrysomela populi)


Lav ranunkel


Tidlig skjalder


Engkarse


Gul iris


Nåletræsnudebille (Hylobius abietis)


Rødhovedet kardinalbille (Pyrochroa serraticornis)


Phyllobius calcaratus: En art snudebille


Stor blødvinge (Cantharis fusca)


Kan ikke bestemme den


Ørnebregne


Ørnebregne


Eng-nellikerod


Lundgård Skov 20. maj

Gyvelblomst


Gyvelblomst


Tveskægget ærenpris


Flagermus-vandnymfe


Guldøje -måske Chrysopa perla


Blå libel


Blåvinget pragtnymfe


Ved Bruså 19. maj.

Tog turen ad Lolholmvej og videre ad den sandede vej, der fører frem til parkeringspladsen, hvorfra der går en sti ned til Bruså. Tørken ses allerede på plantevæksten, hvis blade krøller under den brændende sol. Under gangbroen over åen strømmer vandet i roligt tempo omgivet af mærke, vandkarse, engkabbeleje og kæmpe tuer af topstar. Grønåret kålsommerfugl, aurora, citronsommerfugl og dværgblåfugl piskede rundt varmet op af solen. Under nåletræerne blomstrer majblomst og skovstjerne. Det var oplagt at tage nogle videoklip af det smukke åløb. Fuglesangen var sparsom. Hørte solsort, løvsanger og munk.
.

Tørst-er værtsplante for citronsommerfugl


Afbleget dværgblåfugl på tørst


Lav ranunkel


Tovinget insekt. Kan ikke bestemme den


Topstar


Cantharis rustica


Fnok på seljepil


Fotos fra en tur i Uhrehøj Plantage 15. maj, fra Vejlerne 16. maj og fra Vigsø også den 16. maj

Vækkeuret ringede kl. 04:00, og kl. 04:30 kørte jeg mod Vejlerne. Under kørslen stod solen op og iklædte landskabet en gylden morgenstemning. Flokke af grågæs gik og græssede på markerne langs Alvej. Et advarselsskud ekkoede, og største delen af gæsene gik på vingerne. Ved Han Vejle tog jeg gåturen ad plankestien og kørte senere til Kogleaks Tårnet. På turen så/hørte jeg: Vandrikse, rørdrum meget tæt på, rørhøg, sølvhejre, fiskehejre, hættemåge, sølvmåge, fjordterne, sivsanger, rørsanger, rørspurv, gransanger, løvsanger, tornsanger, gråand, gravand, blishøne. Ingen sortterner!!

Efter Vejlerbesøget kørte jeg til Vigsø. Her prøvede jeg noget nyt. Jeg er ofte kørt til stranden ad redningsvejen og derfra gået ned på kysten for at fotografere sandløber. Men nu ville jeg prøve noget nyt. På kortet havde jeg set, at der længere mod nord ligger en del småsøer. Dem må man kunne komme ud til? Ad en smal tværvej kom jeg ind på Krægpøtvej og forsatte i roligt tempo mod nord. Efterhånden dukke nogle af søerne op. Jeg tog lidt billeder og kunne konstatere, at de var fugletomme. Men den sidste og den største kunne fremvise en pæn flok krikænder, og på engen var der viber. En stor regnspove lettede og tog en sydlig kurs. Grusvejen stopper brat ved en rød/hvid markering. Her tog jeg et par billeder. På turen så jeg en del lærker, tornirisker og en enkelt sortstrubet bynkefugl han.

Dådyr- Torup Holmevej


Dådyr-Torup Holmevej


Sivsanger-Han Vejle Skjulet


Fiskehejre- Han Vejle Skjulet


Sølvhejre- Han Vejle Skjulet


Hedesø langs Krægpøtvej. Krægpøtvej begynder i Vigsø.


Hedesø langs Krægpøtvej


Kyst ved Vigsø Bugt. Fotograferet fra det punkt, hvor Krægpøtvej ender


Tornirisk-Redningsvej-Vigsø


Tornirisk-Redningsvej-Vigsø


Sortstrubet bynkefugl- Redningsvej


Brun sandspringer i parring-Uhrehøj Plantege


Brun sandspringer i parring-Uhrehøj Plantage


Almindelig vandnymfe-Tandrup Sø Uhrehøj Plantage


Makrofotos fra Lundgaard Skov ved Overlade og natfotos fra Lendrup 10-12 maj.

Foto ved Lendrup kl. 23:17


Foto ved Lendrup kl. 22:43


Kartoffelgaller på eg dannet af egekartoffelgalhveps (Biorhiza pallida)


Klyngefluer i parring


Hushumle (Bombus hypnorum


Mark-Snabelsvirreflue (Rhingia campestris)Yngler i kokasser og andet gødning


Mark-Snabelsvirreflue (Rhingia campestris)Yngler i kokasser og andet gødning


Hunblomster på nobili




Hanblomster på nobilis


Droneflue (Eristalis tenax)


Hvidbrystet jordbi (Andrena cineraria)


Værneengene 1. og 2. maj 2024

I flot, skyfrit, men også ret blæsende vejr, besøgte vi den første dag hen på eftermiddagen og senere igen om aftenen Værneengene (Tipperne). Vi kom ret hurtigt på fotohold af stor kobbersneppe. Jeg troede, at jeg havde fået nogle specielle billeder af fuglen, mens den pudsede sig ude i vandet, men på næsten alle billeder lukker fuglen øjnene. Det ser ikke godt ud, når den hvide blinkhinde kan ses. Der var ikke mange brushøns at se, men et par hanner fangede jeg i flugten.

Ved 19-tiden kørte vi igen til engene og fik nogle fine oplevelser med bramgæs. I et tusindtal fyldte de himmelrummet, når den lokale havørn patruljerede over engen. Pø om pø samledes fuglene ved den røde lade, hvor man kan se en udstilling. Her var der tre strandskader hvoraf den ene var i en partiel leukistisk dragt.

Næste dag stod jeg op ved 05-tiden i håb om sol fra tidlig morgen. Men det kneb med lyset. Tynde skyer "slukkede" af og til for lyset, men trods det lykkedes det at få billeder af nogle småfugle: sanglærke i forskellige stillinger og en enkelt engpiber samt gul vipstjert.

Igen en aftentur. Vinden havde taget til og der, hvor jeg havde stillet videokameraet op (bag den røde lade), blæste det meget koldt. Men det generede ikke bramgæssene. Det gjorde derimod havørnen, som igen skabte kaos i flokkene. Rigtig mange fugle i luften. Men pø om pø kom gæssene igen og landede ved laden. Som en levende græsklipper gik de side om side og nippede de saftige blade. Her har det kun et formål :Æde sig tyk og fed. Det giver energi til den lange forestående flyvetur til Ishavets kyster, hvor de yngler.

Brushaner-to hanner


Brushaner


Brushane


Brushane og vibe


Stor kobbersneppe


Stor kobbersneppe


Stor kobbersneppe


Stor kobbersneppe


Strandskade- partiel leukistisk


Sanglærke


Sanglærke


Sanglærke


Sanglærke


Sanglærke


Sanglærke


Sanglærke


Sanglærke


Engpiber


Gul vipstjert han


Bramgæs


Bramgæs


Bramgæs


I den gamle egeskov på Louns Halvøen 20. april med storblomstret kodriver og markfrytle. Øvrige billeder er fotograferet som jeg har mødt dem

Storblomstret kodriver- Den gamle egeskov på Louns-Halvøen


Markfrytle


Mirabel


Slåen


Hejrenæb


Have-ribs


Skinbjerglund 17. april

I håb om at finde nogle spætter satte vi ved 10-tiden kurs mod Skinbjerglund. Sidste år kom vi ind i skoven fra den østlige side og havde derfor et godt stykke at gå, inden vi kunne komme frem til den gamle ege- og bøgeskov. I øvrigt kom vi aldrig frem. Så derfor, ved hjælp af et kort, kom vi nu på rette vej. Det blev trods få spætter en god oplevelse. Enkelte bøge stod med udsprungne knopper, og en blomstrende mirabel danne en fin forgrund i et foto, jeg tog af den lille sø, der åbenbarer sig kort efter indgangen til skoven.

Følgende fugle observerede vi: Huldue 2 kurrende, spætmejse syngende, træløber 2, ravn overflyvende, grønspætte skreg og stor flagspætte trommede. Skovbunden er stadig dækket af blomstrende hvide anemoner, som på grund af kulden har haft en lang blomstringstid. Få skovsyrer blomstrede. Skovmyrene var aktive.





Selvfølgelig havde vi kaffe på kanden


Vorterod i en myretue


Morgetur til Vejlerne tirsdag den 16. april fra kl. 06:30 til 10:15

Kørte til Lund Fjord og gik ud til Lund Fjord-tårnet i håb om at finde den sydlige blåhals. Vandet står højt. Engen er under vand og derfor ingen viber. Men over mod skovbrynet gik 3 sølvhejrer og fouragerede. Pludselig gik en af dem på vingerne og satte til min store glæde kurs mod tårnet. Det kom der, som det ses, nogle gode billeder ud af. Ellers var der larmende grågæs, og en lille flok krikænder gik på vingerne, da en rørhøg han svævede ind over enge.

Senere gik jeg til Han Vejle-skjulet, og her var jeg heldig med blåhalsen, dog ikke med hensyn til fotografering. Her var tillige rørspurv han og to syngende gærdesmutter. Efter at have gået runden og nærmede mig min bil, mødte jeg en cyklist, som var stoppet op for at lytte til en sanger. "Hvad er det for en fugl?",spurgte hun. En løvsanger var det. I øvrigt min første i år. Vi faldt i snak, og det viste sig, at hun er Carsten Ric Espensens kæreste. De havde i øvrigt mødt hinanden på Vejlerne. -Hun skal have en bog-, tænkte jeg. Og som sagt så gjort. Da det viste sig, at hun var ejer af den nærliggende campingplads, foreslog jeg, at hun skulle have en bog mere, som så kunne ligge til afbenyttelse af hendes gæster. Sådan gik det til, at jeg den dag kom af med to bøger. (Jeg er begyndt at forære min bog til ret tilfældige personer, jeg falder i snak med)

Senere tog jeg en tur i bilen og fik foto af løvsangeren. Og ved informationscentret fandt jeg et par grågæs med gæslinger. Ude på engen gik en stor kobbersneppe, og en lille flok gravænder tog en flyvetur forbi mig.

Sølvhejre


Sølvhejre


Løvsanger


Løvsanger


Rørspurv han


Gravænder


Gravænder


Grågåsen har gæslinger


Rørhøg han over Han Vejle-skjulet


Stor kobbersneppe


Sydlig blåhals


Vitskøl torsdag den 11. april

Et lille besøg i skoven øst for Vitskøl Kloster og senere en tur gennem klosterhaven. Blomstringen i selve klosterhaven er endnu sparsom, men i græsset uden for haven blomstrer flere forårsbebudere. Det gælder fladkravet kodriver, hulrodet lærkespore, lungeurt, vorterod og anemoner. På ruinerne blomstrer vårgæslingeblomst og bidende stenurt er på vej. Om et par uger, vil ruinerne være et plantebesøg værd.

Ruiner fra klosterkirken


Ruiner fra Klosterkirken


Nyere bro over "Volgrav"


Alléen med Løgstørbredning i det fjerne


Fladkravet kodriver


Fladkravet kodriver


Fladkravet kodriver


Fladkravet kodriver


Hulrodet lærkespore


Hulrodet lærkespore


Engkabbeleje


Gunnera


Gunnera


Øst for skoven står vandet højt



Lundbæk Skov mandag den 8. april

Det er efterhånden en del år siden, jeg sidst var i Lundbæk Skov. Derfor var jeg lidt spændt på at gense skoven. Det slog mig straks, hvor meget den er brugt som losseplads ret tæt på landevejen. Som det vil fremgå af fotografierne, drejer det sig om ret store emner: Trailer, sofahynder og regulære sofaer. Tilsyneladende har nogle af emnerne ligget længe. Sofahynden har myrene forlængst taget i besiddelse. Ret kort efter indgangen til skoven ligger et stort træ på tværs af skovstien. Tilsyneladende er træet fældet og lagt der med vilje. Sikkert for at forhindre folk i at køre ind i skoven med bil.

Nå, der var imidlertid meget at glæde sig over. Store populationer af vorterod strakte sig langs stien og langt ind mellem stammerne. Få humlebier søgte til blomsterne. Anemonetæppet var beskedent. Det var imidlertid en god oplevelse at gense den lille, sarte desmerurt. Den eneste art i Norden inden for desmerurtfamilien. Planten når en højde på 5-10 cm. Syd for stien så jeg ret mange vinbjergsnegle. Nogle enkelte har overvintret et stykke oppe i buskene.

Desmerurt


Desmerurt


Vorterod


Vorterod


Blomstrende mirabel


Blomstrende elm


Orange væggelav og rosetlav på hyld


Vinbjergsnagl


Storskrald i Lundbæk Skov


Storskrald i Lundbæk Skov (Sofahynde)


Myrene har taget hynden i besiddelse


Storskrald i Lundbæk Skov (kæmpe sofa)


Vandet i Halkær Å står højt



Vilsted Sø 5. april

En dag med få gæs. Bortset fra denne flok ved Munksjørupvej.

Blisgæs ved Munksjørupvej Vilsted


Hvid vipstjert


Nogle få ord om duer 14. marts

I Danmark har man mulighed for at se fire forskellige duearter. Dertil kommer tamduerne, der nedstammer fra klippeduen. Fælles for dem alle er, at de kan drikke med næbbet sænket ned i vand, der suges op i modsætning til andre fugle, der løfter hovedet. Ungerne fodres med "duemælk". Et protein- og fedtholdigt sekret.

De fem arter er:
Ringdue: Den talrigste due i Danmark. Yngler i alle landsdele, hvor især byernes parker har tætte bestande. Halvdelen af de danske ynglefugle trækker bort om vinteren, mens der kommer overvintrende ringduer hertil fra nord.

Tyrkerdue: Et ynglepar slog sig ned i Danmark i 1950. Men allerede fra 1930,erne begyndte der fra Tyrkiet en spredning mod nord og "ramte" Island i 1964. Tyrkerduen er en udpræget byfugl, der med sin monotone stemme på en for nogen irriterende måde gør opmærksom på sig selv.

Huldue:Tirsdag den 12. marts kunne man på DOF's nyhedsbrev læse om "Fremgang på duefronten" specielt møntet på hulduen. Fra at være en udpræget løvskovsfugl har hulduen tilpasset sig andet natur i Danmark. Hulduen er således fundet ynglende i 757 kvadrater i Atlas III (perioden 2014-2017) imod 337 kvadrater i Atlas II. Antal ynglende hulduer er ikke estimeret, som man siger. Men den sidste opgørelse anslår bestanden til 900-1000 par. Punktoptællingerne viser, at det kun er i Jylland, den er gået frem.
Det kom i øvrigt som en pudsig nyhed for mig, at hulduen kan finde på at yngle i kaninhuller. Det ses blandt andet på Fanø og på Hirsholmene. Nyhedsbrevet fortæller også, at der er adskillige eksempler på, at hulduen har fundet bunkers langs Vestkysten velegnede som ynglelokalitet.

Turteldue: Danmark er nordgrænsen for dens yngleområde. Og det er især i de sønderjyske skove med lysåbne partier, man finder den ynglende.

Klippedue (Tamdue):Klippeduen yngler, som navnet angiver, i klippe- og bjergegne. I litteraturen kan man nogen steder læse, at den har ynglet på Bornholm og Møns Klint. Andre steder, at den aldrig har ynglet i Danmark. De nærmeste lokaliteter, hvor den kan findes i dag, er på Færøerne og De Britiske Øer. Alle de "byduer", som findes vildtlevende her i landet og i øvrigt i mange storbyer i Europa, er forvildede tamduer, der nedstammer fra klippeduen.

Huldue fotograferet i vores tidligere have i Farstrup august 2014


Ringdue


Tyrkerdue


Turteldue


Klippedue fotograferet i Spanien


Trækkende ringduer


Ringduer slår sig ned i trætoppen


Trækkende ringduer. En flok på ca 90 fugle


Vilsted Sø 8. marts

Efter kl. 15:30 tog Inger og jeg en tur til Vilsted Sø og gik mod stryget. Allerede efter at have åbnet bildøren kunne vi høre blisgæssenes karakteristiske stemme. Og det skulle blive vildere. Allerede vest for Munksjørupvej stod der 3-400 blisgæs, og nu da vi bevægede os mod Stryget kom der flok på flok hen over os. Kort efter opstod et crecendo af gåselyde, da flere tusinde gæs, især bramgæs, lettede i øst og fløj mod os på vej til de vestliggende marker. Det var helt umuligt at sætte tal på fuglene.

Blisgæs. Fuglen nederst til højre er en ungfugl. Mangler striber på brystet


Blisgæs


Blisgæs. Et udsnit af ovenstående billede


Blisgaes


Blisgæs


Bramgæs i sen aftenlys


Bramgæs. Udsnit af en stor flok


Løgstør 8. marts

I nogen tid har der holdt en flok på ca. 25 stillitser til i en have på Islandsvej. Jeg har et par gange forøgt at fotografere dem i et lys, der har været gråt og kedeligt. Men i dag med sol fra en skyfri himmel var det oplagt at prøve igen. Flokken bestod i dag af kun 12 fugle.

Stillits


Stillits


Stillits


Stillits


Hærvejen ved Løgstør 4. marts

Går man ind på cykelstien (Hærvejen) hvor den krydser Danmarksvej og fortsætter nogle hundrede meter mod øst, vil man på skrænten på højre hånd i disse dage se en stor population af rød hestehov. Nogle er allerede i blomst. Planten hører til kurveblomstfamilien, og alle er hanplanter. Hunplanter er meget sjældne i Danmark. Længere hen på året udvikler der sig store rabarlignende blade, der i H.C. Andresens eventyr "Den grimme ælling" omtales som skræppeblade.

Rød hestehov


Samme plante set fra modsat side


Nærportræt


Vilsted Sø 1. marts

Et kort besøg før middag, hvor jeg kørte ad Sjørupvej til P-pladsen og vendte for at køre tilbage med solen ind fra syd. PÅ begge sider af vejen fouragerede store flokke af bramgæs. Jeg anslog det samlede antal til ca. 3500 fugle.
På engen nord for vejen er der opstået et lille vandhul. Her badede gæssene og pudsede sig. Af og til fløj små flokke over vejen til og fra de enge, der ligger på begge sider af vejen. Blisgæs deltog og lod sig genkende på deres karakteristiske stemme. På vej hjem stoppede jeg op på Munksjørupvej for at fotografere og filme de pæne flokke af blisgæs, der fouragerede i kanten af søen.









Rønhøj Plantage 21. februar

Med henblik på at fotografere laver tog vi en eftermiddagstur til Rønhøj Plantage. Det er min erfaring, at der i den gamle skov ses mange, ikke arter, men mange af samme slags. Billederne viser, hvad jeg fandt i dag.

Grågrøn bægerlav


Grenet rensdyrlav


Almindelig slåenlav


Almindelig slåenlav


Lakrød bægerlav. Podetium (fod "stilk") hvorpå det røde frugtlegeme sidder er kun en halv centimeter høj. Det er en lilleput-verden


Lakrød bægerlav. Frugtlegemet på dette eksemplar er på størrelse med hovedet på en nipsenål


Vilsted Sø 19. februar

Da det klarede op over middag tog jeg en tur til Vilsted Sø. "Iklædte" mig tålmodighed og ventede samme sted ved Sjørupvej på at noget skulle ske. Der var gåselyde fra flere retninger, men få på vingerne. Pludselig opstår der panik. Gæs, ænder og viber går på vingerne og bølger i større og mindre flokke over engen og vandet. Blisgæs, kortnæbede gæs, grågæs, bramgæs, viber og mængder af pibeænder er en del af panikken. De første sanglærker hører jeg og får senere øje på 3 fugle, der jagter hinanden.

Blisgæs


Blisgæs


Grågæs


Grågæs


Kortnæbbet gås


Kortnæbbet gås og bramgås


Tre gåsearter - kortnæbbet gås, bramgås og en enlig grågås i front


Pibeænder


Pibeænder


Pibeænder


Pibeænder


Viber. I alt talte jeg ca. 200 fugle


Vilsted Sø 13. februar

Bramgæs


Bramgæs


Dugpil


Vilsted Sø 8. februar

En kort eftermiddagstur med udgangspunk ved Ranum-siden, hvor vi havde fornøjelse af to skrigende ravne (måske et potentielt ynglepar) og overflyvende blisgæs. De høje dugpile i skovbrynet nord for søen blomstrer. Pilene går også under navnet pommersk pil.
På hjemvejen stoppede vi op ved Vilsted By og tog nogle stillbilleder samt nogle få videoklip.

Blisgæs


Dugpil (Salix daphnoides)


Dugpil


Dugpil


Inger fotograferer knopsvane ved Vilsted Sø


Vilsted Sø 7. februar

Med udgangspunkt fra Overlade ad markvej frem til ordinær sti, hvor vi parkerede, gik vi, Inger og jeg, mod Stryget. En svag, lidt kølig brise fra vest og en tindrende blå himmel dannede en smuk og behagelig ramme om gåturen. Jeg havde naturligvis kameraet med. Man ved jo aldrig. På markerne nordvest for Stryget kunne vi i kikkert se en lille flok bramgæs. Og da de gik på vingerne, anslog vi flokken til at omfatte ca. 150 fugle. Jeg tog en del billeder. Men inden vi kom så langt, havde en lille flok kortnæbbede gæs passeret os på højre hånd. Desuden hørte vi en enkelt blisgås, men fandt den ikke.
Flere gange stoppede vi op for at lede efter havørnene. Det gav pote. Begge de gamle fugle var på plads ved den store rede.

Bramgæs- i baggrunden Ranum Kirke


Bramgæs


Bramgæs- i baggrunden Ranum By


Bramgæs i sent eftermiddagslys


Kortnæbbede gæs


Hanstholm Havn 25. januar

En forrygende dag på havnen. På et forholdsvis lille område så vi 11 arter fugle. Nogle ganske unikke og som jeg fik billeder af. Først og fremmest skal den meget sjældne gæst Stillehavslom omtales. Vi fik et præg om, at den opholdt sig i bassin 3. Så efter, med klaprende tænder, at have set en flok sortænder, edderfugle, lomvie og rider i forhavnen, kørte vi om til det bassin 3. Straks vi ankom og parkerede bilen, fik vi øje på lommen. Desuden svømmede der fire lomvier rundt i den fjerneste del af basinnet. Jeg begyndte allerede på stor afstand at tage billeder. De kunne altid bruges som en husker. Men forsigtigt nærmede vi os mere og mere og ved at vente med tålmodighed, kom fuglen for hvert dyk tættere på. En overgang lå den i vand med flotte spejlinger fra de store trawlere. Senere gik vi lidt rundt om basinnet, og da fik Inger øje på en fløjelsand, der lå og pudsede sig. Kort efter fik jeg fokus på tre sortænder, der havde sat kursen direkte mod os. Det var gode minutter, da de svømmede og dykkede ganske tæt ved kajen. Også en enlig lomvie kom tæt på, mens de fire øvrige forblev i nogen afstand. Fugle set: Skarv, ride, svartbag, sølvmåge, edderfugl. sortand, lomvie, tejst, stenvender, gråkrage, snespurv

Stillehavslom (Gavia pacifica)


Stillehavslom (Gavia pacifica)


Stillehanslom (Gavia pacifica)


Stillehavslom (Gavia pacifica)


Fløjelsand


Fløjelsand


Fløjelsand


Fløjelsand dykker


Sortænder og sovende fløjelsand


Sortænder


Sortand


Sortænder


Lomvie i yderbasinnet


Lomvie i vinterdragt


Lomvier i vinterdragt


Lomvie i vinterdragt


Lomvie i vinterdragt


Ride i vinterdragt


Stenvender


Vilsted Sø 23. januar

Billeder taget fra bil ved Munksjørupvej, hvor der var åbent vand. Ellers er størstedelen af søen stadig isdækket. Bemærk i øvrigt, at sølvhejren har overvintret.

Sølvhejre


Grågæs lander


Stor skallesluger hun


Stor skallesluger han


Stor skallesluger han


Knopsvaner i selskab med pibeænder


Knopsvaner i selskab med pibeænder


Løgstør Bredning torsdag den 18. januar og Sebbersund/Nibe 19. januar
SÅ FORSKELLIGT VEJR! Fra gårdsdagens solrige vejr med flotte sneskyer over bredningen til snestorm over Halkær Bredning ved Sebbersund. I Løgstør Bredning er der nu kun åbent vand ude i sejlrenden. De fugle, som var her for 4-6 dage siden er trukket bort. Så i dag besluttede jeg mig for en tur til Sebbersund. Her må der være fugle, tænkte jeg. Og det slog til, Men bedst som jeg kom ud på bussernes vendeplads satte det i med kraftig snevejr. Det må der kunne komme anderledes billeder ud af, tænkte jeg. Og det gjorde det. Selv et grafisk billede i s/h kunne jeg få frem via photoshop. Tog et smut til Nbe og Nibe Roklub, hvor jeg lavede lidt film, tog nogle få stillbilleder og "fangede en hvinand" halvt om halvt.














Ved Løgstør 12. januar

Det ser ud til, at denne dag bliver den sidste vinterdag i denne omgang. I morgen skulle det sætte ind med tøvejr. Derfor var det mig et must at tage en tur til Løgstør Havn. Her har man også udsigt til Løgstør Bredning. I går var jeg ved kanalen. I dag satte jeg mig i bilen ved DOK 55 for at få flugtbilleder af evt. forbiflyvende skalleslugere. I den tid, jeg ventede, kom der kun en fugl forbi mig.Den "fangede" jeg. Senere kørte jeg hen til Hotel Du Nord, hvor jeg på min højre side fik øje på en stor flok hvinænder svømmende rundt ude i bredningen. Trods afstanden tog jeg en del billeder og talt i alt ca. 110 fugle.

Stor skallesluger han


Svartbag


Sølvmåge


Hvinænder-i front en svartbag


Hvinænder hanner


Hvinænder 9 hanner og 6 hunner


Hvinænder -tre hunner og tre hannder. Den ene han kurtiserer


Oplevelser ved Løgstør Havn 11. januar

Stor skallesluger han


Stor skallesluger hunner


Knopsvaner


Stor skallesluger hun



Fiskehejre på havnen


Sølvmåger på drivende isflage. I baggrunden hvinand han


Stor skallesluger på drivende isflage


Sølvmåge og svartbag på kajkanten


Ved Vilsted Sø onsdag den 10. januar

Det disede vejr med svag sol og med rimfrost på træer og buske lokkede mig ud med kameraet. Det var ret spændende at finde brugbare motiver. Nogle er i s/h ander i farver. Døm selv.

Broen ved ranumsiden


Broen ved Ranum


De næste fire viser som dette gruppen af træer ude på engen






Suzukien på p-plads ved Ranum


Lendrup


Lendrup


Hegn ved Lendrup


Gråbynke med iskrystaller






Vilsted Sø og omgivelser i sort/hvid. 8. januar

Den vedvarende frost helt ned til -14 grader om natten har næsten lukket Vilsted Sø. Kun nogle få hundrede kvadratmeter i forlængelse af Bjørnshoml Ås indløb i søen er åben. Her flokkes ikke særlig mange ænder (pibeænder og gråænder samt en mindre flok blishøns). På isen lidt syd herfor er der lidt sangsvaner og grågæs. Desværre er der folk, som ikke tager hensyn til fuglene og kører tæt på åbrinken. Fuglene letter, men hvor skal de flyve hen? I dag så jeg et par fotografere med mobiltelefon. Jeg burde have grebet ind.