Forside
Roser
Slyng- og klatreroser
Buskroser
Historiske roser
Rosengalleri 1-2-3


Webdesign og fotos
A. Steen-Hansen
Risgårdsparken 18
9240 Nibe
Telf. 98686311

Æblerose


Blågrøn Rose

Roser

I 1996 så jeg et billede af pimpinellerosen "Aïcha", fremavlet i 1960'erne af Valdemar Petersen, rosenpioner og -forædler, dengang ejer af Løve Rosenplanteskole på Vestsjælland. Da vågnede en kommende rosenentusiast af sin dvale. Jeg plantede to "Aïcharoser". Den højeste er 1,80 m, og ¨"Aicha" er stadig blandt vores yndlingsroser. Desværre også gåsebillernes livret.
Helt fra min fynske barndom med de levende hegn af æbleroser har jeg holdt allermest af de enkle, vilde roser. Vi plantede da også et par æbleroser her i 1980. I forvejen voksede her tre store buske af blågrøn rose, Rosa dumalis, Nordjyllands almindeligste vildrose med meget hårde, røde hyben, som fuglene i de fleste vintre lader os nyde synet af længe. Desuden plantede vi mange Rosa multiflora og klitroser.

Vi har plantet godt 70 forædlede roser, fordelt på 60 arter, de fleste fra Lykkes Rosenplanteskole, Søby ved Hornslet. Også Løve Rosenplanteskole ved Torben Thim og Knud Pedersens Planteskole ved Harlev har vi dejlige roser fra. De fleste er blevet plantet på barrod i november.Jeg går efter hårdføre sorter, helst med duft. Alt har selvfølgelig ikke været succes, men efter læsning og med en del erfaring og flytning , vanding, tilførsel af ler og dyrisk gødning er jeg for det meste tilfreds med rosernes trivsel. Da jeg ikke bruger gift, må vi nøjes med at nyde blomsterne, når bladene på nogle roser angribes af sygdomme eller bladrullehvepse.

Hos haveskribenten, Marie-Louise Paludan, læste jeg det gode råd: Grundvanding af roser ca. 20. maj og igen ca. 10. juni, hvis forår/forsommer er tør, dvs., at det ikke har regnet af betydning. En regnmåler må man have på lette jorde. Ved mange af roserne har vi nedgravet 40 cm lange nedløbsrør. Her vander jeg med regnvand fra en 1000 l beholder med pumpe og slange, 10- 30 l, dog ikke ved alle roser. Hedejorden her egner sig kun til pimpinelleroser, multiflora og mange rugosasorter, så det har været og er et meget arbejdskrævende valg, jeg gjorde. "Kun en tåbe frygter ikke haven", siger en vittig person. Ja, måske -

Jeg oplades derude, mens fysikken styrkes, glemmer tiden og føler aldrig haven som en sur pligt.
Tre store træer væltede under januarorkanen 2005. Det var en slem forskrækkelse, men småting måtte vi sande. Da der visse steder i skovhaven var for lidt lys til den store blomstring,dvs., helst 6 timers daglig sol om sommeren, er vi endt med at sige, at det var da ikke så galt.