Forside
Tilbage til forside
Webdesign og fotos
A. Steen-Hansen
Risgårdsparken 18
9240 Nibe
Telf. 98686311

Egern

Egern
Fotograferet 7. maj 2009
Egern
7. maj 2009
Egern
19. maj 2009
Egernet er tilbage i skovhaven.

Efter at have været en ret almindelig gæst hos os forsvandt de røde, vævre gnavere i måske 20 år. Dårlig frøsætning, ringe kondition og sygdomme er nogle af de forklaringer, som vi har kunnet læse på den voldsomme nedgang i bestanden på landsplan.
Først i 1994 blev Egernet totalfredet i Danmark
Vi har i et par år håbet på, at en Natugle ville få lyst til at bebo en uglekasse i en høj Bøg. Men i februar 2009 så vi et glædeligt syn. Et Egern fyldte kassen med bøgekviste, der til sidst strittede ud ud af åbningen. Siden så vi aldrig noget til fyren og troede, den havde fundet et roligere redested, fordi der var byggestøj på nabogrunden.
Sidst i april opdagede jeg til stor overraskelse, at en lille egernunge forsigtigt klatrede rundt i samme Bøg, måske på sin første opdagelsesrejse. Senere samme dag kom der to andre unger ud til den. Den mindste af dem faldt et par meter ned i buskadset og klatrede så uendelig langsomt op til de andre igen. De ænsede mig ikke, selv om jeg stod et par meter fra træet. I løbet af en uge sprang de tre i fuld fart efter hinanden i træerne og var tit at finde i den ende af skovhaven, hvor vi kræsede med nødder og solsikkekerner.
Sidst i maj tog vi til Sverige i fire dage, og ved hjemkomsten var de her ikke længere. De holder vel til i den lille skov nærved. Siden har vi en sjælden gang set et ungt Egern sidde og æde i et af fuglefoderhusene. En dag, hvor jeg hvilede på terrassen, kom et af dem hoppende tæt forbi mig. Nu kan vi håbe på en gentagelse næste år. Eller på en Natugle.

I ”Natur og Miljø” nr. 4 2008 står der en lille artikel med fine billeder om ”den danske naturs gode humør”.

7. maj 2009